TOP 5 hororů, které najdete na Netflixu. Vévodí jim jeden z nejlepších československých filmů s 89 % na ČSFD

Michaela Pašková
Foto: Filmové studio Barrandov

Chladné večery jen vybízejí k tomu, abyste je strávili u snímků, které jsou považovány za jedny z nejlepších hororů. Přestože jsou mnohdy zkombinovány i s jinými žánry, jsou tím nejlepším, co můžete od hororů na Netflixu nyní očekávat.

30 dní dlouhá noc (30 Days of Night)

Každý rok nastává v městečku Barrow na severu Aljašky měsíc trvající polární noc, díky které se vše ponoří do tmy. Tentokrát však toto období provází podivné události, kterým nakonec šerif přijde na kloub. Městečko se stalo terčem krvežíznivého klanu hladových upírů, kteří se sami od sebe pozvali na bohatou hostinu. Poté, co je většina obyvatel vyvražděna, se skupina přeživších začne skrývat. Bez možnosti dovolat se pomoci zvenčí hledají způsob, jak přežít.

„Takhle vypadá dokonalý horror. Strašidelný, ale ne tak moc abych v kině vyletěl z kůže. Herecky vynikající, dát hlavní role naprosto netypickým hvězdám byla skvělá volba. Krvavý, ale ne žádná řezničina. Příběhově originální, obsahujíc fantastické zakončení. David Slade je mistrem oboru, tohle přesně ta žánrovka na kterou jsem čekal celý život,“ píše jeden z hodnotících na ČSFD o filmové adaptaci komiksu.

Záhada Blair Witch (The Blair Witch Project)

Americký kultovní film pojednává o trojici amatérských dokumentaristů, kteří se v říjnu 1994 vydali do ponurého lesa Black Hills v Burkittsville natočit dokument o tamní legendě Blair Witch. Po dlouhém roce není po studentských filmařích ani stopy. Divák při sledování filmu zjišťuje, že záběry, na které se dívá, jsou filmovým materiálem natočeným touto trojicí.

„Myslím, že spousta lidí po tomhle už nevkročí po setmění do lesa,“ uvádí hodnotící na ČSFD, přičemž další snímek vidí podobně. „Dle mého skromného a nikoho nezajímajícího názoru je toto nejlepší horor všech dob. Vím, že spousta lidí má na něj opačný názor, ale já jsem se při tomhle filmu skutečně bál, a to poprvé ve svém životě. Gradovaná atmosféra je úžasná a ke konci už by se dala krájet. Ať si vzpomenu na kterýkoliv moment z tohoto poloamatérského snímku, napadají mě samé superlativy. Připadal jsem si, jako bych v tom lese byl s nimi.“

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Příprava Netflixu na Halloween vrcholí: 5 děsivých hororů a jeden ďábelský dokument, které vyjdou během října

Tiché místo (A Quiet Place)

Zdevastovanou Zemi ovládli tzv. Oni, neporazitelní predátoři mimozemského původu. Každičký zvuk přiláká jejich pozornost, což se pojí s okamžitou smrtí toho, kdo zvuk způsobil. Manželé Abbottovi naučili své tři děti určitá pravidla a zavedli na odlehlé farmě bezpečností opatření, které je mají ochránit. Je to život připomínající tanec v minovém poli, kde jakákoliv chyba způsobí katastrofu. Evelyn je navíc těhotná, což momentálně představuje obrovský problém.

Americký horor režiséra Johna Krasinského diváci na ČSFD chválí a ve velké většině vyzdvihují jeho atmosféru. „Nesnáším horory, poněvadž jsou tupé, nesnáším ani post apo, což je dost často omílaný téma. Tohle vážení…byla totální libůstka, která polechtá vaše ušní bubínky. Naprosto atmosférická pecka, co dokáže naplno pohltit a rodince budete bez dechu fandit až do konce. Navíc pochvala od samotného Kinga musí být pro tvůrce nejvyšší možné ocenění. Vidím to na trilogii!“

Mlha (The Mist)

Režisér a scénárista Frank Darabont se postaral o zfilmování povídky MLHA, kterou fanoušci Stephena Kinga považují za jednu z jeho nejlepších. Po nezvykle silné bouři se David se svým pětiletým synem a otravným sousedem vydává do nedalekého města nakoupit zásoby pro případ, že by bouře znovu udeřila. Nicméně poté, co dorazí do supermarketu, jsou svědky toho, jak hustá mlha začne pohlcovat vše, co je v jejím okolí. Nejenom, že lidé, kteří do ní vkročí, umírají, skrývají se v ní tajemné nestvůry.

Vypadá to, že se Darabont správně rozhodl ujmout natočení slavné povídky, protože se jeho pojetí divákům převážně líbí. „Ještě neuplynou ani úvodní titulky a už se do městečka vkrade mlžný opar a zatlačí několik místních do malého supermarketu. A začíná dokonalý chaos plný nervozity, strachu a domněnek a Darabont nechává diváka tápat stejně jako ústřední postavy. Ty postupem času v napínavých, lekavých a krvavých scénách zjišťují, že mlha se vyznačuje hustotou zavšivení v průměru jeden všivák na metr čtvereční a stále přibývá těch, kteří neunesou tíživost situace,“ uvádí jeden z nich na ČSFD.

PSALI JSME TAKÉ: Filmové novinky, které v říjnu dorazí na Netflix: Pořádně žhavý thriller nebo extra krvavý jihokorejský akčňák

Spalovač mrtvol (The Cremator)

Snímek natočení podle novely Ladislava Fukse pojednává o Čechovi užívajícím si práci v krematoriu na konci 30. let 20. století. Nemorální hrdina zastává názor, že kremace ulehčuje pozemské utrpení. Je psychopatem a maniakem, který se nechá snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií. Aby zdůraznil své údajné německé dědictví, pošle svého nesmělého syna do německé školy. Ve své poloviční židovské manželce začne vidět problém, protože mu její původ podle něj brání v postupu v zaměstnání. Udělá všechno pro to, aby byl příkladným Němcem.

Uživatelé ČSFD vnímají československý film z roku 1968 za jeden z nejlepších, který kdy byl u nás natočen. Svědčí o tom i vysoké hodnocení 89 %. „Nepamatuji se, kdy mě při filmu takhle mrazilo po celou dobu, aniž by se dělo něco děsivého či znepokojujícího. Pouhá Hrušínského přítomnost ve mně zanechávala strach, kdykoli se v záběru objevil. Vrcholem je pak scéna pohřebního proslovu v chýlícím se závěru, kde je jeho mistrovské herectví dovedeno k dokonalosti. Špičková filmařská kvalita, jejíž případné opětovné zhlédnutí je menším bobříkem odvahy,“ píše jeden z nich.


Zdroje: Netflix, ČSFD, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.