Loňské překvapení míří na Netflix: Česká variace na Lásku nebeskou je doslova napěchovaná plejádou hereckých hvězd

Eva Lenská
Foto: Europeana Production

Do Vánoc je sice ještě daleko, ale přesto už v obchody nabízí tematické zboží. Netflix je připravený také a dopředu nabízí českou komedii, která diváky na svátky klidu a míru s jistotou naladí. Snímek Vánoční příběh byl poměrně příjemným překvapením loňského roku a může se pyšnit zejména hvězdným obsazením.

U Skálů vládne celé rodině známá herečka Věra Skálová (Jiřina Bohdalová), jejíž syn Přemek (Karel Roden) neustále řeší svou prostořekost a přítelkyni (Jana Bernášková). U Pazderků se naopak probírají nezvaní hosté a vztahy. Nicméně ke svátečnímu stolu tam spolu zasednou nejen Pazderka (Jiří Lábus) s Pazderkovou (Jitka Sedláčková), ale také Standa (Oldřich Kaiser), jeho dcera Diana (Máša Málková), Lenka (Pavla Beretová), její manžel (Albert Čuba) a půvabná Anička (Anna Fialová).

ČTĚTE TAKÉ: Film inspirován skutečným příběhem učitelky, která zneužila 12letého chlapce a pak si ho vzala, míří na Netflix

Do hor vyrazí slavit vánoční svátky Viktor (Hynek Čermák), Marcela (Jana Plodková), chůva jejich dětí Romana (Sára Sandeva) a Jakub Pazderka (Jan Nedbal). Všichni si užívají nejen sněhu, rodinné pohody a dobrého jídla. Celým filmem se nese pohodová atmosféra a také romantika. Hrdinové však musí překonávat i různé překážky.

Další postavy ztvárnili Václav Neužil, Jaroslav Plesl, Vladimír Polívka, Pavel Kříž, Veronika Žilková a Denisa Biskupová. Velkým překvapením byla také účast francouzské filmové legendy Pierra Richarda, jenž ztvárnil přítele Věry Skálové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Netflix míří pokračování úspěšného filmu Úsměvy smutných mužů. Láká na překrásné lokace a hvězdného Pierra Richarda

Vánoční příběh režírovala Irena Pavlásková, jež se podílela i na scénáři. „Je to příjemné osvěžení na poli vánočních filmů. Ukazuje Vánoce takové, jaké jsou, ne takové, jaké bychom je chtěli mít. Vánoční čas je pro nás posvátný a film ho drze shazuje tím, jak odhaluje jeho realitu. Jsou v něm nejrůznější peripetie a momenty ze života, je v něm spousta spletitých vztahů a postav,“ řekl o snímku představitel lékaře Petra Vladimír Polívka.

Na ČSFD si film, jenž měl v kinech premiéru loni v listopadu, vysloužil vcelku slušné hodnocení 61 %. „Vánoční příběh coby česká odpověď na kultovní Lásku nebeskou zaujme na první pohled svým obsazením a prostředím vánoční Prahy. Dějově se však jedná o slabší odvar výše zmíněné klasiky,“ uvedl jeden z recenzentů.

NAPSALI JSME TAKÉ: Mazanou lupičku čeká před důchodem krádež vzácného obrazu. Na Netflix míří Charlieho andílci po francouzsku

Další přidal i několik slov chvály. „Konečně hezký, laskavý a vtipný česky film. Už jsem začínal být vůči české tvorbě skeptický. Velká poklona Kaiserovi a Lábusovi, to se jim zase skvěle partneřilo a bylo vidět, že je to baví,“ uvedl.

Co k tomu dodat? Tentokrát se zase tolik nekritizovalo. Vánoční příběh není samozřejmě tak dokonalý jako Láska nebeská, se kterým ho hodně diváků srovnávalo, ale také má své přednosti. Je doslova napěchovaný hvězdami, má spoustu vtipných hlášek, krásně naladí na Vánoce a člověk mu nakonec odpustí i určitou kýčovitost.

Česká komedie Vánoční příběh bude na Netflixu dostupná 8. listopadu.

Zdroje: Totalfilm, CinemArt, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.