Na Netflix míří pokračování úspěšného filmu Úsměvy smutných mužů. Láká na překrásné lokace a hvězdného Pierra Richarda

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Na Netflix míří další český film, který měl nedávno premiéru v kinech. Snímek Dvě slova jako klíč je volným pokračováním úspěšného filmu Úsměvy smutných mužů. Natáčel se na mnoha krásných a zajímavých místech světa a soustředí se především na lásku, vinu a smíření. Filmařům se nakonec podařilo získat i hvězdného Pierra Richarda.

Japonský podnikatel se chce usmířit se svou dcerou, kterou opustil, když byla malá, proto odjíždí na cestu smíření do Himalájí. Spisovatel a jeho parťák se vydávají do indonéské džungle, aby bojovali s démony v sobě samých. Umělec potkává krásnou ženu a po vyléčení z alkoholismu se před ním otevírá možnost založit rodinu. Kněz v New Yorku se musí vypořádat s podivnými sny, otec v severním Polsku čeká na svého syna a svobodná matka v Česku dostane záhadný dopis…

ČTĚTE TAKÉ: Napínavý a provokativní thriller o bitvě pohlaví je aktuálně nejsledovanějším filmem na Netflixu

Na několika kontinentech se tak prostě odehrává příběh o hledání smyslu života, o vztahu rodičů a dětí, o osudu a o neznámých silách, které řídí naše kroky. Každý z hrdinů stojí před zásadní volbou a změnou ve svém životě. Alespoň takto film, který se natáčel v Česku, Polsku, Indii, Himalájích, New Yorku a v Indonésii, popisuje distributor.

Scénář opět vychází ze stejnojmenné knihy Josefa Formánka a o režii se postaral Dan Svátek. Do hlavních rolí byli obsazeni David Švehlík, Ivan Franěk, Jaroslav Dušek, Diana Dulínková a Jana Nagyová. Ve filmu si zahráli i japonští herci Gen Seto a Juki Iwasaki. Filmařům se však podařilo přemluvit také dvě velké hvězdy. Vyslyšel je nejen legendární polský herec Daniel Olbrychski, ale také charismatický Francouz Pierre Richard. Ten sice zprvu odmítl, ale nakonec ho obměkčil Svátkův dojemný a srdcervoucí dopis.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi natočili dobový film o šokujícím nálezu hermafrodita. Podle některých diváků má Úsvit dokonce na Oscara

Foto: Bontonfilm

Na ČSFD si snímek, který měl v kinech premiéru letos v červenci, vysloužil hodnocení 58 %, což zas není úplná katastrofa. Film má tedy pořád co nabídnout. „Dvě slova jako klíč za mě obsahují některé zajímavé myšlenky, je to docela poutavě natočené, slušně zahrané, hudba není špatná. Ale jako celek mi to moc nefungovalo,“ uvedla jedna recenzentka. „Na jednu stranu si cením toho, že v Čechách vznikl film, který si klade spirituální otázky. Bavily mě i pestré lokace a šarmantní Pierre Richard. Ale to je bohužel tak všechno, doplnil divák,“ pro kterého bylo účelem filmu vyždímat z publika nějaké emoce.

Většina recenzentů kritizovala krátkou stopáž (91 minut) a shodla se na tom, že tento film není úplně pro všechny. Chválu si vysloužily především nádherné lokace, skvělá hudba a fantastické herecké výkony Olbrychského a Richarda.

NAPSALI JSME TAKÉ: Nejočekávanější válečný seriál roku se blíží. Z nové upoutávky dýchá krutost války i tolik emocí, až z toho mrazí

K té chvále také patří slova recenzenta, který si říká Spisovatel. „Konečně český film, který je o něčem podstatném. Film, který je složený ze silných, intenzivních teď. Není přece vždy nutné znát do podrobna pozadí. Kamera je úžasná, střih dokonalý a scénář dostatečně střídmý na slova, aby nepřekážel síle filmových obrazů. Nechte se unášet,“ řekl. Takže si můžete vybrat. Buď filmu dáte šanci, nebo necháte být.

Na Netflixu bude snímek Dvě slova jako klíč dostupný už 18. října. Na Netflixu mimochodem najdete i zmíněné Úsměvy smutných mužů.

Zdroj: Bontonfilm, ČSFD, Deník, Dvě slova jako klíč

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.