Žíravý pohled na vliv Barbie na psychiku dětí. Netflix uvede dokument, který představí svět slavných panenek takový, jak ho neznáte

Michaela Pašková
Foto: Just A Rebel

V červenci vypukla Barbie mánie, u které se zdálo, že nebere konce. Dobře vědom si toho je i Netflix. Není proto divu, že streamovací gigant hodlá uvést dokumentární snímek Black Barbie: A Documentary, který produkovala společnost Shondaland. Vytáhněte ze svých skříní růžové kousky, protože v dokumentu bude ukázán Barbie svět takový, jak ho neznáte.

V červenci vstoupil do kin film Barbie, který režírovala Greta Gerwig. Přestože růžové šílenství vzbuzovalo rozporuplné reakce, snímek zaznamenal neuvěřitelný komerční úspěch a na pokladnách kin vydělal přes 1,4 miliardy dolarů, čímž se stal největším hitem letošního roku. Režisérce se v čele s herečkou Margot Robbie podařilo zažehnout jiskru Barbie mánie, na které se do teď snaží vydělat nejrůznější firmy.

Na filmovém a hudebním festivalu SXSW neboli South by Southwest byla promítána prvotní verze nového dokumentu nesoucího název Black Barbie: A Documentary, jež ze strany kritiků sklidila nadšené reakce. Na Rotten Tomatoes kritici dokonce udělili Black Barbie neuvěřitelných sto procent.

Podle Tiny Kakadelis z Beyond the Cinerama Dome tento dokument působí jako sžíravý pohled na vliv Barbie na psychiku dětí. „Centra černošské ženy a dívky nám připomínají, že naše krása je všudypřítomná a síla naší podpory a lásky k sobě je to, jak vždy stoupáme a prosperujeme,“ komentuje zase Jeanine T. Abraham z Black Girl Nerds.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 5 filmů a pořadů pro každého, kdo v dětství miloval růžovou barvu a panenku Barbie

Nový dokumentární snímek pojednává o vlivu tří černošských žen ve společnosti Mattel. Žen, které byly v roce 1980 odpovědné za uvedení průkopnické panenky Barbie. Prostřednictvím rozhovorů a vyprávění diváci zjistí, co musely Beulah Mae Mitchell, Kitty Black Perkins a Stacey McBride Irby podstoupit, aby byla tři desetiletí po debutu původní Barie panenky v roce 1959 uvedena na trh nevídaná novinka.

Foto: Just A Rebel

PSALI JSME TAKÉ: Netflix bude mít vlastní Letopisy Narnie. Ujme se jich režisérka Barbie, s kterou mají naději být lepší než originál

Dokument rovněž vyzdvihuje důležitost panenky, která není hračkou pro děti, ale symbolem dětství a má zásadní vliv na formování identity a představivosti.

Za produkcí dokumentu stojí společnost Shondaland, kterou založila Shonda Rhimes a vede ji Betsy Beers. Tyto dámy se mimo jiné pro Netflix podílejí na produkci seriálu Bridgertonovi. Režisérkou nového dokumentu Black Barbie je Lagueria Davis, jež je neteří Beulah Mae Mitchell, díky čemuž mohla svou osobní vazbu při natáčení využít jako vstupní bod. Její tetě trvalo neuvěřitelných dvacet let, než dokázala v Mattelu obhájit vznik průkopnické panenky.

Streamovací gigant oznámil, že se s produkční společností Shondaland dohodl ohledně dokumentu Black Barbie na akvizici. Nicméně není zřejmé, zda předtím, než dokument vstoupí na Netflix, bude pozměněn. Netflix bohužel zatím neoznámil datum uvedení.

Zdroje: About Netflix, Variety, Screen Rant, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.