Napínavý a provokativní thriller o bitvě pohlaví je aktuálně nejsledovanějším filmem na Netflixu

Foto: Sergej Radovic/Netflix

V pátek 6. října na Netflix dorazil thriller Fair Play (Fér hra) plný pikantních scén, který představuje nepříjemný střet moci a ega. V hlavní roli se představili Alden Ehrenreich a hvězda seriálu Bridgertonovi Phoebe Dynevor.

Přestože si finanční analytici Luke a Emily uvědomují, že je v jejich firmě randění mezi zaměstnanci zakázané, navážou spolu vztah. Následně je Emily nečekaně povýšena, přes to, že se šířili fámy o tom, že bude tím šťastným on.

Ve vztahu to nenávratně změní mocenskou dynamiku a ohrozí zasnoubení. Cena úspěchu je vysoká a žádný muž nestrpí, aby žena vydělávala více než on. Jeho „podpora“ se změní v podezření z nečestné hry a život páru ovládne spirála agrese poháněná žárlivostí.

Emily se nenechá nikým srazit na kolena, a to ani svým přítelem. Není to dívka v nouzi ani feministická mučednice, ale žena, která se asimilovala do patriarchálního systému, aby bez lítosti vyšplhala po žebříčku až nahoru.

Režijní debut Chloe Domont přestavuje klasický „souboj pohlaví“, ovšem moderní optikou. Fair Play je drásavým příběhem o penězích, pohlaví a moci, která si libuje v pitvání křehkého mužského ega v post #MeToo realitě.

Film Fair Play se okamžitě vyšplhal až na první místo celosvětového žebříčku sledovanosti Netflixu a na pomyslném trůně TOP 10 nesledovanějších filmů nyní sedí i v Česku. Ačkoliv hodnocení na ČSFD je spíše průměrné (58 %), není pochyb o tom, že tento erotický thriller diváky láká.

Ani diváci ve světě film příliš nešetřili a na Rotten Tomatoes ho obdařili hodnocením pouze 56 %. Naprosto odlišně si Fair Play vede u filmových kritiků. Ti mu dávají pěkných 87 %. „Oba, Dynevor i Ehrenreich mezi sebou mají skvělou chemii a jejich vztah lásky a nenávisti je jedním z důvodů, proč je Fair Play tak podnětným zážitkem,“ myslí si Casey Chong z Casey’s Movie Mania. Výkony hlavních aktérů vyzdvihuje i Hope Madden z Fox 28 Columbus nebo Mireia Mullor z Digital Spy.

John Serba z Decideru si o Fair Play zase myslí, že neohroženě aktualizuje dynamiku mužsko-ženské pracovní síly na moderní standardy, což znamená, že vykresluje portrét mužské toxicity, která posouvá minulou amorálnost až k smrtelnosti. „Film těží z intimní kinematografie a angažovaných hereckých výkonů a vykresluje odvážné a psychologicky věrohodné portréty toxického pracoviště a stále více pokrouceného vztahu,“ píše ve své recenzi zase Emma Simmonds z Radio Times.

Alden Ehrenreich jako Luke a Phoebe Dynevor jako Emily v thrilleru Fair Play (Fér hra).
Foto: Sergej Radovic / Netflix

Zdroje: Netflix, FlixPatrol, Rotten Tomatoes, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.