Nejlepší sci-fi posledních let míří na Netflix. Film, ve kterém se dokola opakuje 8 minut, má na ČSFD hodnocení 80 %

Eva Lenská
Foto: Summit Entertainment

Fanoušci sci-fi zpozorněte! Netflix uvede jeden z nejlepších filmů tohoto žánru. Vůbec nevadí, že jde o kousek starý 12 let, je totiž velkolepý. Zdrojový kód (Source Code) je sci-fi klenot, který láká především na parádní herecký výkon Jakea Gyllenhaala, bombový útok, zvláštní misi a časovou smyčku.

Když se kapitán Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) probudí v příměstského vlaku, vůbec netuší, kde se tam vzal. Svou spolucestující Christinu (Michelle Monaghan) vidí poprvé v životě, ale ona ho očividně zná. Překvapeně zjišťuje, že se probudil v těle jiného člověka. Než se z toho stihne vzpamatovat, vlak rozmetá silný výbuch. Hned poté se Colter objeví v bunkru zcela izolovaném od okolního světa. Přes obrazovku k němu hovoří důstojnice Goodwin (Vera Farmiga) a žádá informace o všem, co viděl. Kapitán se prostě stal součástí zvláštní mise, jejímž cílem je odhalení útočníka, který může za výbuch vlaku.

ČTĚTE TAKÉ: Krvavý jihokorejský John Wick v sukni: Nový akční thriller Netflixu nešetří brutálními scénami

Tento nebezpečný atentátník se s vlakem nespokojil. Plánuje něco mnohem většího, výbuch přímo ve středu Chicaga. Pokud ho Colter dopadne, zachrání tisíce životů. Tato vládní mise je založena na experimentu zvaném zdrojový kód, který Colterovi umožňuje na chvíli existovat v paralelní realitě. Identitu Seana z vlaku však může využívat jen 8 minut. A za tu krátkou dobu také musí odhalit bombového útočníka. Zdrojový kód ho navíc může poslat do stejného časového úseku vícekrát. Získává tak sice víc času, ale situace se mu může snadno vymknout z rukou…

Chválou opěvované sci-fi natočil režisér Duncan Jones v roce 2011. Uživatelé ČSFD mu dali skvělé hodnocení 80 %. Jeden z recenzentů o něm s nadšením řekl: „Perfektní film, ať už svým námětem nebo zpracováním, si nezadá kvalitou s těmi nejtěžšími váhami v ranku sci-fi. Gyllenhaal je přesně ten pravý typ herce pro hrdinu, který je sympatický, ale není jen čítankovým hrdinou. Jeho emoce mu věříte, podal úžasný výkon.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nový thriller Netflixu vám svou brutalitou vyrazí dech. Otec zavražděného syna vezme spravedlnost do svých rukou

Další chválil ještě víc. „Nápaditá a nehorázně našlapaná sci-fi lahůdka, která musí potěšit každého fanouška kvalitních sci-fi. Nápad stále se opakujících 8 minut byl využit do mrtě, příběhu se nedá nic vytknout a celé to do sebe na konci perfektně zapadá,“ uvedl.

Diváci dále hojně vyzdvihovali také postupně se zvyšující napětí, chytrý scénář, skvělý soundtrack, dokonalou kameru i celkovou atmosféru filmu. Je to prostě pokoukáníčko pro opravdové fajnšmekry.

Pokud jste Zdrojový kód ještě neviděli nebo byste ho pro jeho kvality chtěli vidět znovu, tak můžete. Na Netflixu bude dostupný 15. října.

Zdroj: ČSFD, Summit Entertainment, Wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.