Recenze: Armáda Mrtvých od Zacka Snydera se zombie klasikou nestane

Petr Stoško
Foto: Netflix / CLAY ENOS/NETFLIX

Netflix sází na velká jména a hollywoodské osobnosti, jakými jsou režisér Zack Snyder a silák Dave Bautista, kteří znamenají pro velkou skupinu diváků zaručenu zábavu. Jde však i tentokrát o kvalitní filmařský počin? Pojďme se podívat, jak se vyvedl nejnovější divácký hit Armáda mrtvých.

Už nějakou dobu se na Netflixu pravidelně objevují filmy i seriály se zombie tématikou a podle statistik mají u diváků stále úspěch. A tak není důvod nepokračovat v tom, co funguje. Ze samotné produkce Netflixu můžeme zmínit například americký seriál V Wars, korejské Království zombie nebo brazilský seriál Reality Z. A proto Netflix povolal do služby bývalého dvorního režiséra DC Univers Zacka Snydera, který měl díky svému nadání pro tvorbu temně laděných filmů stvořit vynikající zombie hit.

Příběh filmu se odehrává v americkém Las Vegas, kde naplno propukla zombie apokalypsa a armáda nemrtvých zcela zaplnila ulice města. Scott Ward v začátcích této krize zachránil mnoho životů a zabil nespočet nemrtvých, ale jeho boj už skončil a on teď spokojeně dožívá svůj život mimo dění.

Jednoho dne za Scottem přijde bývalý majitel kasina Bly Tanaka a nabídne mu práci. V trezoru v jednom kasinu mimo karanténní zónu leží 200 milionu dolarů. Pokud se mu podaří je získat dřív, než armáda atomovkou srovná Las Vegas se zemí, nechá mu čtvrtinu této částky. Scott se rozhodne práci přijmout a začne sestavovat tým, s nímž se vydá do míst, kde se to nemrtvými jen hemží. Před akcí se ke Scottovi a jeho týmu přidá i jeho dcera Kate, která má pro účast na misi svůj vlastní důvod. Na Scotta a jeho partu čeká mnoho nebezpečí a smrt číhá doslova na každém rohu.

Základní myšlenka příběhu není nijak složitá, jelikož se jedná o čistokrevnou akční záležitost. Akce zde hraje naprostý prim, a proto bylo důležité vybrat herce a herečky, kteří se nebojí zašpinit se od krve a kteří působí dostatečně věrohodně se samopalem v ruce.

Svalovec Dave Bautista byl od tvůrců skvělou volbou. Ačkoliv je to již herecký veterán, není příliš okoukaný, protože filmů, kde by byl hlavní hvězdou a tahounem projektu, je naprosté minimum. A role klidného, dobráckého a životem unaveného žoldáka mu vyloženě sedla.

Obecně celý casting je velmi zajímavě namixovaný a sestava spíše méně známých herců odvedla kus dobré práce. Obzvláště Nora Arnezeder, Theo Rossi, Omari Hardwick a Matthias Schweighöfer tvořili velice zajímavou chemii skrz celý film.

Svým způsobem se dá říct, že celý film je dítětem Zacka Snydera, protože kromě režie film i produkoval a spolu se Shay Hattenem a Joby Haroldem sepsal i jeho scénář. I přes všechnu Snyderovu snahu však budete mít po celou dobu pocit, že sledujete jen akční béčkový zombie film, a náznak čehokoliv, co by vzdáleně připomínalo něco hororového, zde neuvidíte.

Například scéna podivně a občas trhaně se pohybujícího digitálně upraveného zombie tygra, který minutu ukusuje něčí hlavu, působí spíše nechutně než děsivě a opravdu nevím, jaké pocity chtěl režisér u diváka touhle scénou vlastně vyvolat. Od Snydera, který umí pracovat s vizuálními efekty jsem určitě čekal více.

Hodnotit scénář je velmi obtížné, protože tam o něj ani příliš nejde. Ačkoliv ve filmu najdeme náznaky různých mini-příběhů, všechny je spolehlivě ukončuje okamžitá akce. Ta nedává prostor komplikovanější dějové lince, pocitům hrdinů a vlastně ani ničemu jinému, protože je prioritně zapotřebí střílet na cokoliv, co se odváží pohnout.

Film je solidní zombie béčko na jedno použití, které neurazí, ale ani nikoho v žádném případě nenadchne. Sice pociťuji ze strany Netflixu po posledních dvou hlavních filmech z předešlých týdnů nepatrné zlepšení, ale stále si po zhlédnutí řeknete, že jste si snad měli před těma dvěma a půl hodinami vybrat přece jen něco jiného.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.