Životopisný snímek Bradleyho Coopera je novým adeptem na Oscara. V Benátkách sklidil desetiminutový potlesk ve stoje

Eva Lenská
Foto: Jason McDonald/Netflix

Životopisný snímek Maestro o dirigentovi a skladateli Leonardu Bernsteinovi si čerstvě odbyl světovou premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, kde sklidil pochvalné recenze a téměř desetiminutový potlesk ve stoje. Premiéry se zúčastnily všechny tři Bernsteinovy děti, které během potlesku nadšeně dirigovaly.

Snímek, jenž líčí milostný příběh Leonarda Bernsteina (Bradley Cooper) a jeho manželky Felicie Montealegre (Carey Mulligan), řeší kromě vzkvétající hudební kariéry skladatele a dirigenta i jeho bisexualitu a následné problémy v manželství.

Z filmu nebyli nadšení jen diváci a sourozenci Bernsteinovi, ale také kritici. Pete Hammond z Deadline ve své recenzi označil Maestra za komplexní příběh muže, který nedokáže zcela definovat propojení svého uměleckého a osobního života, ale zdá se, že se mu v této dvojakosti daří. Má velkou a vznešenou osobnost, která není v tomto přesvědčivém snímku vůbec přikrášlena.

ČTĚTE TAKÉ: V letadle se do sebe zakoukali, ale pak je osud rozdělil. Na Netflix míří nový film, který potěší všechny romantiky

Foto: Jason McDonald/Netflix

Jak na tom byly herecké výkony? John Bleasdale ve své recenzi pro Cinevue uvedl: „Cooperův výkon je skvělý. Vyzdvihuje Bernsteinovu občasnou krutost a hlubokou depresi, kterou má tendenci přenášet na svou ženu. Scéna, kdy ujišťuje svou dceru, že pomluvy o něm nejsou pravdivé, je dokonale vygradovaná. Stejně tak Mulligan dělá z Felicie silnou osobnost, s níž je třeba počítat, ženu, která si i za cenu velkých osobních ztrát zachovává tvář. Pokud bych měl něco vytknout, tak to, že opomenuli její zapojení se do politiky. Ačkoli byla proti válce, zároveň podporovala stranu Černých panterů.“

Filmu neuškodila ani aféra s protézou nosu a nařčení Bradleyho Coopera z antisemitismu. Oscarový maskér Kazu Hiro přiznal, že ho mrzí, že Cooperovi tuto protézu nasadil a omluvil se veřejně všem lidem, jejichž city tím možná zranil. Jeho záměrem bylo pouze vyobrazit skladatele co nejvěrněji.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 7 nejzajímavějších filmů, které na festivalu v Benátkách soutěží o Zlatého lva. Některé se objeví i na Netflixu

Bradley Cooper přesně pět let po úspěchu hudebního a Oscarem oceněného filmu Zrodila se hvězda ukázal, že jako režisér neusnul na vavřínech a jeho nápady jsou stále skvělé. Dočká se Oscara i tentokrát? Uvidíme, nicméně přáli bychom mu to.

Životopisný snímek Maestro se v kinech moc neohřeje. Těsně před Vánoci, 20. prosince, si ho budeme moci vychutnat i na Netflixu.

Zdroj: Deadline, Classic fm, Netflix, Cinevue, NME

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.