Bradley Cooper byl po traileru k filmu Maestro nařknut z antisemitismu. Může za to nos

Eva Lenská
Foto: Jason McDonald/Netflix

O chystaném životopisném snímku Maestro, jenž se zabývá životem a manželstvím proslulého skladatele a dirigenta Leonarda Bernsteina, jsme už psali. Hlavní roli si ve filmu střihl americký herec a režisér Bradley Cooper, který nyní čelí nenadálým problémům a obvinění z antisemitismu. Mnohým je trnem v oku i to, že ač není Žid, hraje muže židovského původu. Zašlo to až tak daleko, že musely zasahovat Bernsteinovy děti.

Den po premiéře traileru k filmu Maestro o Leonardu Bernsteinovi, jenž režíroval Bradley Cooper, se děti velikána klasické hudby ohradily proti zcela absurdním obviněním. Za vše mohla protéza nosu, která měla podle některých uživatelů internetu antisemitský podtext.

Kritika se týkala Cooperovy volby nosit kvůli roli Bernsteina protézu nosu a prohloubila probíhající debatu o tom, kdo by měl mít právo hrát role Židů. Někteří komentátoři zašli tak daleko, že Cooperovi dali nálepku „židovskej ksicht“. Mnohým vadilo, že herec není Žid a jen si na něj hraje.

Jak reagovaly Bernsteinovy děti? „Láme nám srdce, když vidíme jakékoli zkreslení nebo nepochopení Cooperova úsilí,“ stojí ve společném prohlášení Jamie, Alexandera a Niny Bernsteinových.

ČTĚTE TAKÉ: Netflix míří na Oscara. Bradley Cooper je ve filmu podle skutečného příběhu k nepoznání

Foto: Jason McDonald/Netflix

„Náhodou je pravda, že náš táta měl pěkný, velký nos. Bradley využil práce maskérů a nám to naprosto nevadí. Jsme si také jistí, že by to nevadilo ani našemu tátovi. Tato kritika je jen neupřímným pokusem snížit úspěšného člověka o stupeň níže, což je praktika, která byla až příliš často páchaná i na našem vlastním otci,“ uvedli dále.

Větší a špičatější

Uživatelé sociální platformy X (dříve Twitter) vedle sebe dali fotografie Coopera a skutečného skladatele, aby je porovnali. Někteří si ihned všimli, že kritizovaná protéza nosu je větší a špičatější než Bernsteinův opravdový nos.

Zajímavé je, že o roli Bernsteina stál i herec Jake Gyllenhaal, jehož matka je Židovka. Jenže prohrál boj o práva s Cooperem a jeho produkčním týmem, do něhož patří slavní režiséři Martin Scorsese a Steven Spielberg. „Nápad hrát jednoho z nejvýznamnějších židovských umělců v Americe a ztvárnit jeho boj s vlastní identitou mi ležel na srdci přes dvacet let, ale někdy se prostě určité věci nevyplní,“ vyjádřil se v rozhovoru pro Deadline v roce 2021.

Snímek Maestro bude mít na Netflixu premiéru 20. prosince.

Zdroje: Deadline, The Hollywood Reporter

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.