Provokativní, drzá a slizká telenovela pro náročné: Vztahovka nabitá erotikou a oceněná Zlatými glóby míří na Netflix

Eva Lenská
Foto: Columbia Pictures

Na Netflix míří hvězdně obsazený snímek Na dotek (Closer) z roku 2004, který obdržel dva Zlaté glóby a zabodoval i u uživatelů ČSFD, kteří mu dali skvělé hodnocení 77 %. Byl natočený podle divadelní hry Patricka Marbera a je nabitý erotikou i sarkasmem.

Začínající spisovatel Dan (Jude Law), který žije v Londýně a píše nekrology, jednoho dne potká přitažlivou Američanku Alici (Natalie Portman), do které se okamžitě zamiluje. Netuší, že se ve Státech živila jako striptérka. Tato mladá svůdnice v něm tak trochu vidí taťku a zároveň oporu, kterou nikdy neměla. Dan však není žádný svatoušek. Bez zábran svádí také okouzlující fotografku Annu (Julia Roberts) a frustruje ho, že nemá úspěch. To se samozřejmě dozví i Alice, která se už stala jeho milenkou.

Dan se neumí vyrovnat s odmítnutím, a tak na erotickém chatu dělá Aninným jménem nemravné návrhy dermatologovi Larrymu (Clive Owen), jenž si tak zpříjemňuje noční služby. Jde jen o hru, možná pomstu, jenže Larry a Anna se do sebe nakonec zakoukají. Příběh čtveřice, která řeší lásky i nevěry, rozchody i návraty v rozmezí několika let, přináší sarkastický a upřímný pohled na milostné vztahy tehdejší doby.

ČTĚTE TAKÉ: Rázná pilotka a pohledný auditor řeší nástrahy lásky. Další romantická komedie Netflixu oslní především úchvatnými scenériemi Queenslandu

Film o délce 104 minut natočil režisér Mike Nichols a jeho úspěchu svědčí i dvě nominace na Oscara. Jeden z recenzentů na ČSFD o snímku řekl: „Telenovela pro náročné. Provokativní, drzá, slizká, umně natočená a především fantasticky zahraná.“ Další pěl chválu ještě více: „Jeden z opravdu mála dobrých filmů, které dobře vystihují stav novodobých společenských a milostných vztahů. 4 postavy, 4 osobnosti, naprosto rozdílné charaktery v dokonalém milostném čtyřúhelníku,“ uvedl.

„Konverzační a psychologická lahůdka o nepříjemných tématech a pravdě. Pátrat? Šťourat? Rozdýchat? Nerozdýchat? Co je milovat a co je vlastnit? A co a jak dál? Mike Nichols šibalsky nedal odpověď ani rozhřešení,“ přemítal další z diváků. Korunu tomu dodal výrok: „Film byl tak cynický, že by to bylo moc i na Woodyho Allena.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na první pohled dokonalá luxusní čtvrť skrývá plno temných tajemství. Na Netflix míří seriál, který vás udrží v neustálém napětí

5 zajímavostí:

  • Clive Owen (Larry) si zahrál už v divadelní hře Patricka Marbera, ale ztvárnil v ní postavu Dana, kterou ve filmu hraje Jude Law.
  • Před uvedením filmu do kin se objevily zvěsti, že Natalie Portman se kvůli roli striptérky svlékla do naha. Záběry však byly nakonec z filmu vystřiženy a režisér Mike Nichols je prý spálil.
  • Roli Anny měla původně hrát Cate Blanchett, ale kvůli těhotenství ji musela odmítnout.
  • Natalie Portman řekla, že to byl první film, který jí pomohl vymanit se ze spojení s Hvězdnými válkami.
  • Všechny čtyři hlavní postavy byly spolu v jedné místnosti pouze jednou, a to na Annině výstavě fotografií.

Vztahové drama Na dotek bude na Netflixu dostupné 1. října.

Zdroj: IMDb, ČSFD, Fdb, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.