Festival v Benátkách bude plný zajímavých filmů. Netflix uvede mysteriózní thriller nebo černou komedii o Pinochetovi

Foto: Netflix

Na filmový festival v Benátkách míří nové filmy Bradleyho Coopera, Sofie Coppol, Yorgose Lanthimose, Michaela Manna, Avy DuVernay, Davida Finchera, Woodyho Allena a Romana Roman Polańskiho. Na programu bude také několik kousků od Netflixu.

Navzdory pokračující stávce herců a scénáristů SAG-AFTRA odhalil benátský filmový festival v úterý hvězdně obsazenou a velmi bohatou nabídku filmů, které budou mít premiéru na Bienále 2023, včetně filmů soutěžících o letošního Zlatého lva.

Ředitel benátského festivalu Alberto Barbera představil program, který zahrnuje některé z nejočekávanějších filmů roku, včetně nových filmů od Bradleyho Coopera, Sofie Coppola, Yorgose Lanthimose, Michaela Manna a Avy DuVernay.

Soutěžní sestava vypadá celkem působivě. Bradley Cooper přichází jako režisér, scenárista i herec s filme Maestro o Leonardu Bernsteinovi, který se proslavil jako první světově proslulý dirigent narozený v USA. Uvidíme, jak si povede Cooper tentokrát po úspěchu filmu Zrodila se hvězda, který měl premiéru v Benátkách v roce 2018.

Netflix do Benátek přichází hned s několika počiny. Jedním z nich je mysteriózní thriller Zabiják (The Killer) od Davida Finchera. Mají v něm hrát Michael Fassbender, Arliss Howard a Tilda Swindon. Osamělý vrah Christian bez morálního kompasu či výčitek za své činy se připravuje na další okamžik, kdy udeří. Během studie svého dalšího cíle si však začíná uvědomovat, že ztrácí svůj ledový klid a společně s ním i vlastní rozum.

Ava DuVernay se stane první Afroameričankou, která bude soutěžit na Lidu se svým novým celovečerním filmem Origin, dalším titulem Netflixu, který sleduje skutečnou životní cestu autorky Isabel Wilkerson, jež se stala první Afroameričankou, která získala Pulitzerovu cenu za žurnalistiku. Ve filmu hrají Aunjanue Ellis-Taylor, Connie Nielsen a Jon Bernthal.

Netflix bude soutěžit také s filmem El Conde od chilského režiséra Pabla Larraína, který má na svědomí filmy jako Spencer nebo Jackie. Černá komedie se zaměřuje na postavu chilského diktátora Augusta Pinocheta přeměněného na 250 let starého upíra.

PSALI JSME: Z diktátora Pinocheta udělá Netflix v černé komedii přestárlého upíra a vypraví se do dějin Jižní Ameriky

Foto: Netflix

Do Benátek se vrací také král znepokojivého surrealismu Yorgos Lanthimos se steampunkovým dramatem z rom-com období, které nese název Chudáčci (Poor Things). Hlavní roli Belly Bexter, mladé ženy, kterou geniální a neortodoxní vědec z 19. století (Williem Dafoe) přivede zpět k životu, si zahrála Emma Stone. Dále se ve filmu objeví Mark Ruffalo, Ramy Youssef, Jerrod Carmichael a Margaret Qualley.

O Zlatého lva bude letos také soutěžit také životopisné drama Priscilla Sofie Coppol, které vrhá pohled na jedinečný vztah Priscilly Presley s králem rokenrolu. Film je založený na Presleyho memoárech „Elvis a já“. Priscillu si zahrála Cailee Spaeny a Elvise Jacob Elordi.

Očekávaným snímkem je také životopisný film Michaela Manna Ferrari, založený na biografii legendy a italského závodního jezdce Enza Ferrariho, kterou sepsala Brock Yates. Enza si zahrál Adam Driver a dále se ve snímku objeví jména jako Shailene Woodley a Penélope Cruz.

Mimo soutěž si Benátky vybraly Coup de Chance od Woodyho Allena, který je prvním frankofonním filmem kontroverzního režiséra nebo The Palace Romana Polańskiho.

Za zmínku stojí i film Sněžné bratrstvo (Society of the Snow) od Netflixu, který bude vysílán na závěr festivalu. Snímek režiséra J.A. Bayony je rekonstrukcí letecké havárie v Andách z roku 1972, která donutila přeživší přijmout extrémní opatření, včetně kanibalismu. Hluboce pohlcující sága ve španělštině byla natočena v andaluském Sierra Nevada, nejvyšším pohoří pevninského Španělska, s 300členným štábem. Celosvětová premiéra filmu na Lido připadá na 9. září.

Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, ČSFD, IMDB, Variety, Netflix Junkie, Festival v Benátkách

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.