Opioidová krize ovládne Netflix: Seriál inspirovaný skutečností vypráví o droze, kterou lidé oslavovali, než je začala zabíjet

Eva Lenská
Foto: Keri Anderson/Netflix

Věděli jste, že opioidy, kterým se stále ještě říká opiáty, dokážou zabít víc lidí než dopravní nehody, zbraně nebo AIDS? Léky na utišení bolesti působí nevinně, mají přece člověku pomoct. Jenže nová minisérie Netflixu s názvem Zabiják bolesti (Painkiller) ukáže divákům pravou tvář těchto preparátů a také se zaměří na dopady opioidové krize v Americe. Rozhodně se mrkněte na velmi působivý trailer.

Šestidílná minisérie Zabiják bolesti se soustředí na bratry Sacklerovy a farmaceutickou firmu Purdue Pharma, která dostala na trh OxyContin. Tento na první pohled neškodný lék na silnou chronickou bolest je vyráběn ze složek opia a v USA se brzy stal doslova drogou. Drogou, na které se dalo velmi dobře vydělat. Pilulka se dá rozdrtit a šňupat. Rychle si na ni zvykli zejména mladí lidé, neboť po podání pociťovali pocity štěstí a otupělosti. Opioidům a závislosti na nich však v 90. letech podlehli Američané všech věkových skupin. Ještě před smrtí však lék oslavovali. Během propagace se o něm mluvilo jako jedničce mezi opiáty v zemi.

ČTĚTE TAKÉ: Překvapivě dobrá česká detektivka i mrazivý severský thriller aneb 5 skvělých krimi seriálů, které najdete na Netflixu

Této problematice se věnoval již velmi úspěšný seriál Absťák z roku 2021, nicméně toto téma je stále žhavé, tudíž se ho chopil také Netflix a režisér Peter Berg. Rodina Sacklerových, která tvrdila, že OxyContin není tak návykový jako jiné opioidy, byla zaplavena hromadou žalob. Oběti a jejich rodiny žádaly odškodnění a hlavně pravdu. A právě tato pravda nám bude prostřednictvím seriálu zjevena. Bude se mluvit nejen o vinících a zvídavé právničce, ale přijdou na řadu i příběhy obětí.

Tvůrci Zabijáka bolesti se inspirovali knihou Barryho Meiera a novinovým článkem Patricka Raddena Keefeho, jenž mimo jiné napsal i knihu Imperium bolesti: Tajná historie dynastie Sacklerů, která v češtině vyšla v roce 2022. Stejně jako seriál se soustředí na opioidovou krizi, kvůli níž přišlo o život téměř půl milionu lidí. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lapač duší dělá z lidí vraždící stroje: Poláci se chystají ovládnout Netflix brutální akční novinkou

„Mým cílem bylo zachytit DNA, která žije hluboko v duši opioidové krize – velmi zhoubnou tragédii poháněnou chamtivostí, korupcí, lidskou slabostí a ještě větší hamižností,“ uvedl Peter Berg pro Tudum. Z jeho slov je vidět, že pro firmu Purdue Pharma byla bolest pouze obchodem, který vzkvétal a vraždil.

V roli protřelého Richarda Sacklera uvidíme známého amerického herce Matthewa Brodericka. Diváci se však mohou těšit i na West Duchovny, dceru slavného Davida Duchovnyho z Akta X. Kromě nich si v seriálu zahráli také Uzo Aduba, Dina Shihabi, Taylor Kitsch, Sam Anderson, Carolina Bartczak a Jack Mulhern.

Zabiják bolesti bude mít na Netflixu premiéru 10. srpna. I s českým dabingem.

Zdroj: Tudum, irozhlas, wikipedie, Collider, Databáze knih, česká televize

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.