Falešná zdravotní setra z nenávisti k vlastní matce zabíjela staré dámy. Přesný počet obětí stále není známý

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Netflix už tento měsíc uvede dokument Tichá dáma: Vraždy postarších žen (The Lady of Silence: The Mataviejitas Murders), který se bude zaobírat příběhem nechvalně proslulé mexické sériové vražedkyně. Vzhledem k tomu, že Juana Barraza k smrti nenávidí svou matku, které dává vše za vinu, cítila potřebu zabíjet staré dámy a očisťovat tak svět od jejich přítomnosti. Přestože svůj čas nyní tráví ve vězení, stihla se znovu provdat.

Vražedná kariéra Juany Barrazy byla skutečně velkolepá. Když se v devadesátých letech začaly množit případy zavražděných starších žen, policisté se dokonce nejprve přikláněli k myšlence, že jim v Mexiko City řádí dva vrazi. Po sérii výpovědí, ve kterých svědci uváděli, že z místa činu viděli odcházet statnější postavu v ženských šatech, policisté dospěli k závěru, že má vraždy na svědomí muž, transvestita.

Poté, co však bylo nalezeno tělo dvaaosmdesátileté Carmen Gonzáles, kriminalisté se začali případem zabývat intenzivněji. Obětí sériového vraha byla totiž matka prominentního mexického kriminalisty.

Právě příběhem této mexické sériové vražedkyně se bude zabývat nový dokument Tichá dáma: Vraždy postarších žen. Juana Barraza se narodila 27. prosince 1957 v Mexiku a už od útlého dětství to měla těžké. Bývalý policista ji zplodil se sexuální pracovnicí Justou Samperio, kterou opustil pouhé tři měsíce po narození dítěte. Hned na to navázala Justa vztah se svým vlastním otčímem. Juany si nevšímala, nenaučila ji číst ani počítat a většinu času nebrala její existenci vůbec na vědomí. To se změnilo až v momentě, kdy Juana dosáhla 12 let. Silná alkoholička svou dceru prodala místnímu pasákovi za pouhá tři piva. José Lugo sexuálně zneužíval Juanu dlouhé čtyři roky, a dokonce ji v jejich třinácti a šestnácti letech oplodnil. Juana šla na potrat, ale i tak ale brzy porodila svého prvního syna. Ten už dnes nežije, přidal se do gangu a byl zastřelen.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Horší než Dahmer: Netflix děsí dokumentem o vrahovi, který rozčtvrcené oběti házel do kanálu. Svůj příběh v něm vypráví on sám

Protože Justa zemřela na cirhózu, Juanu na místě nic nedrželo. Neváhala a přestěhovala se do Mexiko City. Postupně uzavřela čtyři manželství, ze kterých vzešly další tři děti. Přestože v dětství neměla žádný dobrý vzor, o své děti se poctivě starala. Střídala různá zaměstnání, ale posléze se začala věnovat wrestlingu a říkat si La Dama del Silencio. Protože jí vydělané peníze nestačily, prováděla drobné krádeže. Se svou kamarádkou Aracelou vymyslela šílený plán, jak okrádat starší lidi. Obě se převlékaly do bílých šatů a předstíraly, že jsou zdravotní setry. Po čase Aracela Juanu zradila a se svým přítelem, tamním policistou, ji začala vydírat. Výměnou za peníze tvrdili, že ani neceknou. Juana nakonec zaplatila, ale ve svém řádění pokračovala dál. Své zločiny ovšem povýšila na vraždy.

Převlek zdravotní sestry používala i nadále, ale k portfoliu přidala ještě sociální pracovnici. Aby převleku dodala na věrohodnosti, nosívala sebou brašnu s léky. Své oběti si nevyhlížela náhodně. Měla sebou seznam jmen, na kterém byly uvedeny adresy starších žen a jejich věk. Všem bylo přes šedesát. Pod různými záminkami dokázala získat důvěru žen, které ji zvaly k sobě domů. Jakmile se Juana dostala přes práh, starší ženy uškrtila. Někdy k tomu používala šátky, jindy opasky, punčochy, telefonní kabely nebo stetoskop. Následně je ještě okradla.

PSALI JSME TAKÉ: Oběti pozdravil a hezky poprosil, pak je střelil do hlavy. Španělský sériový vrah po sobě zanechával mrtvoly a karty

Kriminalisty dokázala svým vzhledem dokonale zmást. Susana Vargas Cervantes, autorka knihy pojednávající o vraždách, u kterých se vyšetřovatelé nejprve domnívali, že je spáchal muž, poskytla rozhovor Inside Edition. „V říjnu 2005 šli do ulic a zatkli mnoho transvestitních sexuálních pracovnic a když se otisky prstů žádného z nich neshodovaly, dospěli k závěru, že to není transvestita. I tak si byli jistí, že je to transgender osoba.“

V lednu 2006 si Juana vyhlédla osmdesátiletou Ana Maria de los Reyes, kterou poprosila o sklenici vody. Přestože většinou vraždila v noci, Marii oslovila krátce před polednem. Jakmile jí žena otevřela dveře, Juana si za ni stoupla a uškrtila ji stetoskopem. Nepočítala ovšem s tím, že si ji Anin nájemník při útěku dokonale prohlédne a dokáže policii poskytnout přesný popis. O den později byla tehdy osmačtyřicetiletá wrestlingová zápasnice dopadena.

Obviněna byla z celkem 27 vražd, ale policie jí dokázala podle otisků prstů prokázat jenom 10. Sama přiznala pouze poslední vraždu. Nicméně jí během jednoho výslechu ujelo, že zabila přes 46 stařenek. Dodnes se neví, kolik přesně starších žen zabila. Za smrt 11 starších žen byla v dubnu 2008 odsouzena k 759 letům vězení.

ČTĚTE TAKÉ: Newyorský Zodiac střílel trubkou s gumičkou. Do teď není jasné, zdy byly nalezeny všechny jeho oběti

Listu The Guardian řekla: „Vím, že je to zločin, udělala jsem to a zaplatím za to. Ale to, že budu pykat, neznamená, že na mě mohou hodit všechny ostatní vraždy. Při vší úctě k úřadům, mnoho z nás je zapleteno do vydírání a zabíjení lidí, tak proč policie nejde i pro ostatních?“

Ve vězení Juana od pondělí do středy dělá tacos, které prodává na vězeňském dvoře. Krátce byla provdána za jiného odsouzeného, 74letého Miguela Ángela, který byl umístěn v mužském oddělení stejné věznice. V podstatě si jeden rok dopisovali a poté se vzali během kolektivní svatby, která proběhla ve vězení a při níž uzavřeli sňatek i jiní vězni. Nicméně se rozvedli. Strávili spolu asi necelou hodinu a dospěli k závěru, že láska se vytratila.

Dokument Tichá dáma: Vraždy postarších žen vstoupí na Netflix 27. července.


Zdroje: Netflix, Inside Edition, The Guardian, OXYGEN True Crime

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.