Oběti pozdravil a hezky poprosil, pak je střelil do hlavy. Španělský sériový vrah po sobě zanechával mrtvoly a karty

Foto: Netflix

Filmy i dokumenty o skutečných vrazích patří na Netflixu mezi oblíbený žánr. Nyní si v nové dokumentární sérii Karty jako podpis vraha (The Playing Card Killer) posvítíme na Alfreda Galána Sotilla, prvního španělského sériového vraha.

Alfredo Galán Sotillo mezi 4. lednem a 18. březnem 2003 zabil šest lidí a pokusil se zabít tři další, čímž se stal prvním španělským sériovým vrahem. Narodil se v Puertollano a v roce 1998 vstoupil do španělské armády. Účastnil se mimo jiné humanitních misí v Bosně, odkud si nelegálně do Španělska přivezl zbraň. Tu propašoval v televizi.

Po návratu do Španělska mu byla po krádeži auta a problémech s nadřízenými diagnostikována neuróz a úzkostné stavy. Začal brát léky, které ale zapíjel alkoholem. V roce 2003 se pak uchýlil k vraždění. Jeho první vražda se odehrála v lednu, kdy zabil Juana Francisca Ledesmu před zraky jeho dvouletého syna.

O necelé dva týdny později pak do hlavy střelil 28letého uklízeče letišť Juana Carlose Martína Estacia. Poblíž těla byla nalezena karta, konkrétně eso. Původně nebylo jeho záměrem, nechávat na místě činu jako svůj „podpis“ hrací karty. Ty tam začal pokládat až poté, co média rozhlásila, že u těla oběti byla nalezena karta.

TAKÉ JSME PSALI: Podle skutečné události: Eddie Redmayne v novém filmu hraje vraha, který zabil 40 pacientů

Foto: Netflix

V březnu pak do obličeje postřelil 27letého Santiaga Eduarda Salase, který však útok přežil. Přítelkyně, která byla v tu chvíli s ním, dokázala vyváznout bez zranění. Vrahovi se totiž zasekla pistole a tak na muže hodil kartu a utekl.

Dalšími obětmi byli Mikel Jiménez Sánchez a Juana Dolores Uclésová, které zabil ve stejný den. Následovali manželé George a Diona Magdaovi, kteří Galána Sotillu potkali v temném průchodu.

V červenci se pak Galán Sotillo  sám vzdal policii. Vše detailně popsal a velmi dobře spolupracoval. Dokonce vysvětlil, že svým obětem vždy před střelbou řekl: „Dobrý den, mohl/a byste si prosím kleknout?“ Podle jeho slov šlo o projev dobrého vychování. Na začátku soudního procesu pak své přiznání odvolal a začal tvrdit něco jiného. Přeživší oběti ho však dokázaly identifikovat.

TAKÉ SI PŘEČTĚTE: Rozhovory s vrahem: Klaun zabiják znásilnil a usmrtil 33 mladých chlapců

Nakonec byl 9. března 2005 uznán vinným z 6 vražd a 2 pokusů o vraždu a byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 142 let a 3 měsíce. Dále mu bylo přikázáno rodinám obětí, včetně přeživších, vyplatit odškodnění za způsobená zranění a psychickou újmu.

Synopse k dokumentu Netflixu však říká, že si odsedí si maximálně 25 let a z vězení bude propuštěn, až mu bude 52 let.

Dokumentární série Karty jako podpis vraha dorazí už 9. června.

Zdroje: Netflix, Expatica, Murderpedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.