Česká krimi komedie z romského ghetta s Vémolou a Grossovou míří na Netflix. Podle diváků jde ale o ryzí odpad

Eva Lenská
Foto: Tomáš Magnusek s.r.o. / Jan Sobotka

Máte-li rádi české filmy, jste fanoušky trilogie Bastardi režiséra Tomáše Magnuska, pak vás možná potěší, že Netflix krátce po premiéře v kinech uvede krimi komedii Bastardi: Reparát. Jednu z hlavních rolích ztvárnil Zdeněk Godla, kterého proslavil úspěšný seriál Most!

Učitel Majer (Tomáš Magnusek) byl propuštěn z vězení na amnestii. Jelikož nemá kam jít, bere si ho domů spolužák ze základní školy Ivan (Zdeněk Godla), který žije v romském ghettě. Majer už nemá žádnou rodinu, a tak Ivanovu nabídku s radostí přijme. Ivan mu pak prozradí, že se mu rozhodl pomoci především proto, že potřebuje znovu otevřít školu, na které dříve Majer učil a nějakou dobu ji vedl.

ČTĚTE TAKÉ: Největší loupež roku se odehraje v pokračování nejlepšího krimi seriálu Netflixu. Berlín má novou vzrušující upoutávku

Ivan díky životu v ghettě zná problémy své komunity a ví, že zrušení školy nikomu neprospělo. Majer tedy kontaktuje své bývalé kolegy a především žáky, aby mu pomohli. Mnozí z jeho žáků už mají děti. Takže s nimi zažívá řadu legračních situací. Netuší však, že ho stále sleduje Dostál (Jiří Krampol), chlápek z mafiánské rodiny, který ví, že Majera propustili a hodlá pomstít svého syna i vnuka.

Snímek, jenž měl premiéru v kinech 16. března, sice na ČSFD s hodnocením 43 % příliš nezabodoval. Někteří ho hodnotí rovnou jako „ryzí odpad”. Jeden z recenzentů zase komentuje: „Bastardi 4: Reparát jsou paradoxně z celé série dost možná nejzajímavější, jako reparát samotný ovšem neobstojí.“ A další hodnotící dodává: „Nevím, jak ty ostatní filmy, ale čtvrtý je ochotnické divadlo nejnižší kategorie se silně nesympatickým hlavním hrdinou a fantasy scénářem plným situací, které by nikdy neprošly realitou, s prvky komedie. A celé to tak nějak drží nad vodou Godla, který jediný tu má alespoň nějaké charisma.”

Najdou se však i výjimky, kterým se film líbil. „Pokračování Bastardů se celkem vydařilo. Filmařsky je úplně jinde, než předchůdci, kteří působili odbytě, až televizně,” uvádí ve své recenzi jeden z nich.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 5 nejlepších epizod ze všech řad sci-fi seriálu Black Mirror. Nechybí pořádné děsy ani scény, ze kterých se vám bude zvedat žaludek

Ve filmu si také zahráli Gabriela Gašpárová, Barbora Mottlová, Jaroslava Obermaierová, Jan Přeučil, Igor Bareš, Natálie Grossová, Carmen Mayerová a dokonce i MMA západník Karlos Vémola.

Natáčelo se na proslulém mosteckém sídlišti Chanov, V plzeňské věznici, v Domě s pečovatelskou službou v Boskovicích a na základní škole v České Skalici. Původně si měl ve filmu zahrát i Jean-Claude Van Damme, ale to bohužel neklaplo. Tomáš Magnusek má na plakátu k filmu zelený nátělník, což odkazuje na omilostněného vraha Jiřího Kájínka, jenž se podobně oblékl v den propuštění.

Česká krimi komedie Bastardi: Reparát bude mít na Netflixu premiéru 14. července.

Zdroj: ČSFD, TomášMagnusek

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.