13 zajímavostí o Rychle a zběsile: V jedničce zdemolovali 78 aut. Režisér Justin Lin kvůli Vinu Dieselovi od filmu odstoupil

Michaela Pašková
Foto: 2001 Universal Pictures

Je to pár dní, co do kin vstoupil v pořadí již desátý díl série Rychle a zběsile. Je k neuvěření, že jsme se ho konečně dočkali, protože Vin Diesel je pro režiséry opravdovou noční můrou. Nicméně diváci film milují a nazývají ho stupidně geniálním. Kritika sice Rychle a zběsile 10 (Fast X) hodnotí jako těžký průměr, ale to věrného fanouška od sledování neodradí. Podívejme se společně na zajímavosti o tom, jak celá série začala.

Svět opět žije sérií Rychle a zběsile, která je tu s námi už 22 let. Stejně jako je Robert Downey Jr. cynický Iron Man, tak Vin Diesel je prostě Dominic Toretto a to už mu nikdo nikdy neodpáře. Dne 18. května proběhla premiéra snímku Rychle a zběsile 10, ve kterém se Jason Momoa představil jako nepřehlédnutelný záporák Dante. Tento chlapík z duše nenávidí Dominica a se svým nově sestaveným týmem je připraven krále silnic a jeho věrnou bandu přátel zadupat do země.

Na světovém Rotten Tomatoes film dostal od diváků krásných 85 %, ale kritici se svými 54 % tak pozitivní nebyli. Nicméně na Česko-Slovenské filmové databázi dosahuje desítka služných 67 %. Jeden z hodnotících uvedl: „Tohle je prostě nejambicioznější zakončení ságy od Infinity War a Endgame a Fast X končí největším filmovým cliffhangerem od Thanosova lusknutí. Je to naprosto stupidně geniální a já chci víc a chci to hned! Dejte mi další díl! Protože čekání na pokračování bude nekonečný. Abych se přiznal málem jsem v kině vypustil duši a umřel smíchy. Prostě jsem se extrémně bavil. Tohle je jednoznačně nejlepší díl za dlouho dobu a po nejslabší devítce se tu nabral druhý dech na finále.“

Protože horlivě probíraná desítka je se svými astronomickými 340 miliony dolarů čtvrtým nejdražším filmem všech dob, musí celosvětově vydělat alespoň miliardu dolarů. Za tak vysokým rozpočtem stojí celá řada podstatných změn, které natáčení provázely. Jen týden po začátku natáčení režisér Justin Lin oznámil, že od filmu odstupuje. Přestože stojí hned za pěti filmy této série, tak už nedokázal vydržet neustálé zasahování Vina Diesela do scénáře. Pomyslné žezlo po něm převzal Louis Leterrier.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 10 zajímavostí o seriálu Narcos: Celovečerní film, identické místo smrti nebo skutečné postavy v seriálových rolích

V rozhovoru pro magazín Esquire nový režisér uvedl, že mu ze Studia Universal volali uprostřed noci. Za pouhé čtyři dny od tohoto telefonátu už stál na place a řval akce. Protože se mu některé scény ve scénáři nelíbily, předělal je. Ve výsledku musel překopat v podstatě celý scénář, aby dle něj vše hladce navazovalo. Samozřejmě mu Vin Diesel se stál neustále za zadkem a chrlil nepřetržitý proud nápadů.

Zajímavosti o Rychle a zběsile 1

Za vznikem série stojí nápad režiséra Roba Cohena, který režíroval první díl. V roce 1998 četl článek o nelegálních pouličních závodech v New Yorku, jejichž hvězdou byl neznámý závodník Racer X. Následně se jel podívat na nelegální závody do Los Angeles.

Vzhledem k vývoji série je těžké si představit, že by se dnes jmenovala jinak. Nicméně první díl se původně jmenoval Redline.

Roger Corman byl králem nízkorozpočtových filmů a měl talent na názvy. V roce 1954 produkoval film The Fast and Furious, ke kterému napsal i příběh. Aby mohlo studio použít tento název pro vlastní film, muselo od Cormana koupit práva na pojmenování.

Vin Diesel neměl původně hrát Dominica Toretta. Studio Universal bylo připraveno dát filmu zelenou, ale mělo jednu podstatnou podmínku. Chtělo, aby Dominica hrál Timothy Olyphant. Nicméně ten hrál v podobném snímku rok předtím, takže nabídku odmítl.

Producent Neal Moritz viděl Vina Diesela v jeho předešlých projektech, ve kterých hrál vedlejší role. Jako herec se mu líbil, a proto jej studiu navrhl. Diesel se k roli stavěl skeptiky, protože se mělo jednat o jeho první hlavní roli ve studiovém filmu.

Jednička měla svého Doma, ale co Brian, policista v utajení? Studio chtělo, aby Briana hrál Eminem. Legendární rapper naštěstí nabídku odmítl. Tvůrci pak uvažovali o Marku Wahlbergovi a Christianu Baleovi, jenže tito herci byli pro tuto roli tehdy už příliš slavní. Neal Moritz však dostal další geniální nápad. Protože už pracoval s Paulem Walkerem, poslal mu scénář a díky tomu bylo vyřešeno obsazení Briana.

Jordana Brewster a Michelle Rodriguez neboli Mia a Letty měly před natáčením jedničky jeden velký problém. Neměly řidičák, takže musely absolvovat autoškolu.

PSALI JSME: Netflix potěší diváky: 5 oblíbených seriálů, které by se měly dočkat pokračování

Herečka Michelle Rodriguez se do natáčení zrovna nehrnula a ze svých hereckých kolegů rozhodně nadšená nebyla. Paula Walkera měla za Kena, Vina Diesela za blbce a Jordanu Brewster za hlupačku.

S každým dílem se pojí šílené množství kaskadérských kousků a zdemolovaných aut. V případě jedničky bylo zdemolováno 78 aut. Scéna, ve které Dom a Brian závodí přes železniční trať, zatímco se na ně řítí vlak, byla z bezpečnostních důvodů natočena odděleně. Nejprve se natočily auta jedoucí přes trať a následně vlak. Poté byly oba záběry složeny do jednoho.

V jedničce bylo Domovi 24 let. Vzhledem k tomu, kde se tato postava ve svém životě tehdy nacházela, to dávalo docela smysl. Nicméně mnoho diváků si tuto skutečnost neuvědomuje, protože Diesolovi bylo v době natáčení už 34 let.

Foto: 2001 Universal Pictures

Tato filmová série je známá tím, že její tvůrci poněkud zapomínají na fyzikální zákony. V jedničce se ale ještě drželi při zemi, tedy až na závěrečný závod na čtvrt míle. Obě auta se řítila rychlostí přes 150 mil za hodinu, což je pro současná auta na tak krátké vzdálenosti nemožné. Navíc jim tento závod zabral přes dvě minuty. Ve skutečnosti by skončil zhruba za 10 sekund.

Protože v obsazení jedničky nebyly žádné velké hvězdy, nepředpokládalo se, že se film stane hitem. Snímek byl natočen za pouhých 38 milionů dolarů, což je pro studiový akční film opravdu málo. Nicméně se jednička stala trhákem a celosvětově vydělala 207,3 milionů dolarů.

Překvapivý úspěch jedničky zapříčinil, že se natočila dvojka, která bohužel neměla tak dobrou odezvu. Z tohoto důvodu tvůrci natočili trojku, do které neobsadili nikoho z původní party. Po dosti divoké debatě se tvůrci rozhodli vrátit ve čtyřce k původnímu obsazení. A jedna z největších akčních sérií byla na světě.

Na Netflixu se aktuálně můžete podívat na devátý díl.


Zdroje: ČSFD, Rotten Tomatoes, Esquire, YARDBARKER

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.