Filmový Jurský park není v reálném světě tak nemožný, jak se může zdát

Eva Pospíchalová
Foto: Universal Pictures

Jurský Park patří mezi nejpopulárnější filmařské tituly všech dob. Vypráví příběh o pokusu lidstva klonovat dinosaury a o všech nebezpečích, která s sebou takové nápady nesou. K prozkoumání světa obřích prehistorických ještěrů máme k dispozici nyní pouze několik filmů a seriálů… zatím!

Jurský park je pro většinu z nás kultovní dílo, ke kterému se rádi vracíme. Film z roku 1993 vypráví příběh kontaktu lidí s prehistorickými ještěry a následném klonování těchto monster. Může se však na první pohled fantasy historka odehrát i v reálném životě? Moderní věda k tomu nemá daleko. Vědecký pokus by rozhodně šlo zaplatit, obzvlášť v dnešní době, kdy miliardáři (ve filmu příkladem John Hammond) investují neskutečné částky peněz do různých nesmyslných projektů.

Proces, díky kterému se dinosauři opět objevili na Zemi, je popsán v předloze snímku, kterým je román autora Michaela Crichtona. Steven Spielberg ve filmu ponechal klíčové body vědeckého postupu, kterými hlavní postava extrahovala DNA dinosaurů z jantaru. Od narození až po útěk dinosaurů je film natočen spíše reálně, než aby obsahoval viditelné prvky sci-fi a nelogických zvratů.

Foto:  Universal Pictures

Dinosauři v Jurském parku jsou pěstováni prostřednictvím krve nalezené ve starověkých komárech, které společnost InGen těží. Vědci ale velké ještěry naklonovat nemůžou, protože nelze rozpoznat jejich DNA z molekul krve, které se rychle rozpadají. Ačkoliv to tedy nevypadá, že bychom mohli naklonovat plnohodnotného dinosaura, Jurský park nejspíš částečně počítá s rozvojem moderní vědy v budoucnu.

K vyplnění mezer po dinosaurech používají vědci DNA ropuch. Živočišné genomy se nedají zkombinovat, ale geneticky modifikované organismy existují například v naší stravě. Dokonce i některá zvířata jsou modifikována tak, aby byla odolnější vůči chorobám. Spojení DNA žáby a dinosaura tedy nemusí být aktuálně proveditelné, ale základ této myšlenky je reálný.

Otázkou zůstává, jak by se dinosauři chovali při kontaktu s lidmi? V Jurském parku jsou lidé na ostrově k smrti vyděšeni z možnosti, že je dinosaurus napadne, nicméně velcí ještěři jsou stále zvířata. Jejich chování v minulosti není dokonale popsáno, a nemůžeme tedy přesně říct, jak by reagovali či jak inteligentní by byli. Víme například to, že by se pohybovali ve stádech, ale netušíme, co by dělali při kontaktu s člověkem. Pronásledovali by lidi jako potravu, a nebo by před nimi spíše utíkali jako známá divoká zvířata? Pravděpodobně by naštěstí nebyli tak draví, jak bývají znázorněni.

Na Netflixu aktuálně najdete:

  1. Jurský Park
  2. Ztracený svět: Jurský Park
  3. Jurský Park III
  4. Jurský svět: Křídový Kemp: 1. a 2. sezóna – animovaný seriál
  5. Jurský svět: Křídový Kemp: 3. sezóna
  6. Jurský svět: Zánik říše
  7. Jurský svět: Křídový Kemp: 4. sezóna

Zdroj: ScreenRant, The Guardian, Collider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.