Česko-slovenské historické drama o lesbické lásce nadchlo diváky a teď míří na Netflix. Tvůrci se nebáli ani provokativních scén

Eva Lenská
Foto: Igor Stančík/Cinemart

Nedlouho po premiéře uvede Netflix česko-slovenský historický snímek Služka (Slúžka) režisérky Mariany Čengel Solčanské. Filmaři, kteří se nebáli provokativních scén, dokonale rozvedli téma zakázané lesbické lásky v kulisách Prahy a rakousko-uherské monarchie. Celý příběh je navíc určitým způsobem propojený se sestrami Vášáryovými a Milanem Lasicou.

Nezkušená a napůl dětská Anka (Dana Droppová) odjíždí ze Slovenska do Prahy, kde má pracovat jako služka v jednom panském domě. Velkoměsto v sobě ukrývá nadpozemský a luxusní život, který však Anka nikdy neokusí. Místo toho ji čeká únavná dřina v domě vysoce postaveného státního úředníka (Karel Dobrý) a jeho rodiny.

Impozantní salóny ostře kontrastují se špeluňkami, ve kterých přespávají neviditelní sloužící. Anka poznává vznešený svět, ve kterém má ale za úkol prát špinavé prádlo a vynášet ranní moč. Jenže realita boháčů není tak růžovoučká, jak vypadá. Půvabná dcera pána domu Resi (Radka Caldová) je stejně stará jako Anka. Sotva tedy přestala být dítětem, už ji svázali do korzetu společenských norem.

ČTĚTE TAKÉ: Zamilovala se do mladšího muže, který má za matku příšernou megeru. Na Netflix míří romantická komedie Dokonalý objev

Dohodnutá svatba s dobrou partií měla být vysvobozením ze zlaté klícky, ale manželský život není vůbec takový, jak si ho Resi představovala. Anka a Resi tak v sobě brzy najdou zalíbení a stanou se nejlepšími kamarádkami, spřízněnými dušemi i milenkami. Přežije však jejich láska přísně vytyčené společensky akceptovatelné normy v době 1. světové války a skomírající rakousko-uherské monarchie?

Snímek natočila režisérka Mariana Čengel Solčanská podle scénáře Hany Lasicové, jež je dcerou Milana Lasicy a Magdy Vašáryové. Děj byl inspirován stejnojmenným románem, který autorka napsala zhruba před deseti lety. V knize se však lesbická láska neobjevuje. Motiv romantického spojení dvou žen ovšem učinil příběh zajímavější a provokativnější. V té době totiž přece něco takového nepřicházelo v úvahu. Filmaři dali prostor i erotickým scénám, natočili je však velmi decentně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Silný dokument zabývající se vraždou novináře Kuciaka a jeho snoubenky je na Netflixu. Ukazuje, kam až sahají chapadla slovenské mafie

 „Ústřední postava Anky má svůj předobraz v tetě Ance, která vychovávala moji mámu Magdu a tetu Milku. Zachovaly se nám po ní fotky a vzpomínky, a to je vlastně všechno, co po ní zůstalo,“ přiblížila pozadí příběhu Lasicová.

Natáčelo se na zámku Slatiňany a v jeho zahradě i okolí. Ve filmu, který měl premiéru v kinech 16. března, si zahrály také populární herečky Aňa Geislerová, Vica Kerekes a Zuzana Mauréry. Uživatelé ČSFD snímek ohodnotili 67 % a chválili především skvěle vykreslenou dobovou atmosféru, ženský pohled a přesvědčivý herecký výkon představitelek hlavních rolí.

Historický snímek Služka si na Netflixu můžete pustit od 16. června.

Zdroj: Cinemart, Totalfilm, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.