Gastro thriller na Netflixu překvapivě drtí konkurenci. V Česku ho ale většina diváků zatím bohužel přehlíží

Foto: Netflix

Už před pár týdny na Netflix dorazil thajský psychologický thriller Hladoví po úspěchu (Hunger), který se odehrává v kuchařském prostředí. I když si ve sledovanosti vede skvěle a globálně aktuálně slaví úspěšné 2. místo mezi nejsledovanějšími filmy Netflixu, v Česku ho většina diváků úplně ignoruje. A není to škoda?

Natočit film o jídle v Bangkoku je jako natočit film o módě v Milánu – obě města jsou tematicky skvělým dějištěm. Thajské hlavní město je jedním z těch míst, kde se střetává gastronomie na špičkové úrovni s pouliční kuchyní a s oběma se zde zachází se stejnou úctou.

Nový film Netflixu Hladoví po úspěchu chápe dichotomickou kulinářskou identitu Bangkoku, města, ve kterém si můžete koupit igelitový sáček plný Fanty, abyste s ním spláchli několik chodů, které jste do sebe nacpali, a využívá jej jako bojiště pro dva válčící kuchaře.

TAKÉ JSME PSALI: Pět skvělých pořadů o jídle a pití, které pocuchají nervy vašim chuťovým pohárkům

O čem film je?

Šikovná mladá kuchařka jménem Aoy, která provozuje rodinnou restauraci s thajskými nudlemi, se v tomto snímku rozhodne vyzkoušet, jaké to je pracovat pod vedením slavného, ale nemilosrdného šéfkuchaře. A sáhne si přitom až na úplné dno. Politika v kuchyni i mezilidské vztahy ohrožují vše, o co se snaží. Film od režiséra Sitisiri Mongkolsiriho poukazuje na třídní rozdělení společnosti i umělé kvality, které jsou důležité pro bohatou třídu.

Hodnocení filmu

globálním žebříčku Netflixu se thajský film Hladoví po úspěchu překvapivě vyšplhal až do TOP 10 aktuálně nejsledovanějších filmů a nyní, tři týdny po svém vydání, dokonce obsadil skvělou druhou příčku. Před ním už se drží jen romantická komedie Turistický průvodce láskou, která se mimochodem také odehrává v Asii – hned v sousedním Vietnamu.

V České republice zůstal tento snímek bohužel celkem bez povšimnutí. Přes to mu ti, kteří jej viděli, na ČSFD udělili pěkných 66 %. „Po řemeslné stránce je film velmi dobře zvládnutý, na Thajské poměry vysoký nadstandard a překvapil zvrat v druhé půlce, kde hlavní hrdinka vykoná zajímavé rozhodnutí. Povedlo se i finále,“ uvádí jeden z diváků. „Šéfkuchař Paul byl pořádný psychopat s obrovským egem, který si myslel, že nad něj není. Film se mi komplexně líbil, neboť nakonec byl nejen o umění v kuchyni, ale také o umění mezilidských vztahů vs. společenské prestiži,“ píše další a jiný jednoduše dodává: „V kuchyni není místo pro demokracii. Je to diktatura.“

ČTĚTE TAKÉ: Thajský snímek o šíleně zamotané lásce a nepřejícném osudu potěší všechny romantické duše

Na globálním Rotten Tomatoes si také tento thajský gastro snímek nevede vůbec špatně. Dosahuje hodnocení 86 % a od publika získal 61 %. „Navzdory všem chybám se Hladoví po úspěchu stále vyplatí sledovat. Je zejména pro ty, kteří milují intenzivní drama a exotická prostředí,“ uvádí zde jedna z recenzí. „Hladoví po úspěchu je fascinujícím zkoumáním toho, jak nás definuje jídlo, které jíme. Pokud vás bavily filmy jako Menu a Pig, Hladoví po úspěchu vás jistě zasytí,“ píše se v další.

Každopádně, pokud máte rádi trochu dramatu, exotické prostředí a filmy z kuchařského soudku, určitě stojí za to se na tento thajský kousek podívat.

Zdroje: Autorka článku, FixPatrol, Rotten Tomatoes, ČSFD, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.