Netflix udělal fanouškům radost. Nové historické drama se přes víkend stalo jeho aktuálním hitem

Foto: Netflix

Nový film Netflixu Poslední království: Sedm králů musí zemřít (The Last Kingdom: Seven Kings Must Die) oficiálně završuje ságu fanoušky tolik milovaného seriálu. Fanoušci jsou s epickým závěrem spokojeni a historický snímek se jen pár dní po vydání dostal do čela TOP 10 aktuálně nejsledovanějších filmů.

Film Poslední království: Sedm králů musí zemřít je zakončením seriálu Poslední království (The Last Kingdom), který je adaptací série Saských příběhů od Bernarda Cornwella. Netflix převzal seriál od BBC poté, co ho rozhlasová a televizní společnost po dvou řadách zrušila. Platforma s BBC spolupracovala již dříve, neboť seriál distribuovala mimo Velkou Británii. Vznikly tak další tři řady, jejichž třešničkou na dortu je nyní tento historický snímek.

Ve filmu, jehož děj se odehrává v 9. století za vlády krále Alfréda Velikého, hlavní postava Uhtred z Bebbanburgu, kterého opět ztvárnil Alexander Dreymo, znovu projíždět rozvráceným královstvím s několika oblíbenými vracejícími se postavami ze seriálu. Po smrti krále Edwarda se rozpoutá boj o korunu, v němž o moc soupeří dědicové a útočníci. Když se objeví aliance, která žádá Uhtreda o pomoc, stojí válečník před volbou, zda ochránit ty, na kterých mu záleží nejvíce, nebo se bude hnát za svým snem o sjednocení Anglie.

TAKÉ JSME PSALI: Finále Posledního království je za dveřmi. Historická série bude mít i vlastní deskovku

Film, který na Netflixu vyšel 14. dubna, se během prvního víkendu ihned vyhoupl do čela TOP 10 nejsledovanějších filmů nejen v Česku, ale i ve světě. Ačkoliv ho nejvíce oceňují hlavně fanoušci, kteří znají seriál, našel si příznivce i mezi těmi, kteří s ním nejsou obeznámeni. Je ale jasné, že bez znalosti seriálu to není to pravé ořechové.

Film si získává i pěkná hodnocení a sympatizující recenze. Na Rotten Tomatoes mu bylo uděleno 90 % , což je opravdu slušný výsledek. Publikum pak dalo o něco méně, prozatím 79 %. Špatné není ani hodnocení na našem ČSFD, kde snímek sbírá mnoho pětihvězdičkových recenzí a zatím je hodnocen 67 %.

ČTĚTE TAKÉ: Vikingové: Valhalla budou mít třetí řadu. Nemohu se dočkat, až to svět uvidí, říká herečka Frida Gustavsson

Foto: Netflix

Recenzenti jej hodnotí jako důstojnou tečku za vynikajícím seriálem. „Netflix udělal fanouškům radost. Po skončení nejlepšího seriálu na téma Vikingů se rozhodli natočit ještě rozlučkový film a věřím, že všichni fanoušci Uthreda si tohle užili. Last Kingdom je srdcovka, takže tenhle návrat ke starým známým byl velmi příjemný. Naoak potěšilo i spousta nových zajímavých tváří, které film slušně okořenily,“ píše se například v jedné z recenzí. „Uhtred je postava, která si mně získala, opírajíc se o silné téma sjednocení království a vznik Anglie. Je moc fajn, že Netflix umožnil tvůrcům seriál uzavřít, i když byl film klasicky uspěchaný, jenže tady to nevadí, pokud jste viděli seriál,“ uvádí další.

Ačkoliv fanoušci seriálu jsou s celovečerním filmem vesměs spokojeni, mnoho z nich zastává názor, že seriál Poslední království je přece jen o něco lepší. „Zakončení slušné, ale je to podle mého méně kvalitnější než seriál, který byl snad s každou sérií lepší a lepší,“ uvádí jedna z recenzí v Česko-Slovenské filmové databázi a většina dalších souhlasí.

TAKÉ JSME PSALI: Na Netflix dorazil historický seriál, který ukazuje útrapy první světové války, revoluci i nástup sovětské moci

Foto: Netflix

Zdroje: FixPatrol, ČSFD, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Karel Boháček

    Shlédl jsem všechny díly a bylo to super. Bohužel film ně velmi zklamal, šlo to o třídu níže.