Za oponou akčního hororu: Film Van Helsing se natáčel i na několika místech v Česku a je plný chyb

Michaela Pašková
Foto: 2004 Universal Pictures

Většina herců v Hollywoodu nechce hrát další role podobné té, která je proslavila. A přesto se psal rok 2004 a do kin vtrhli Hugh Jackman, Kate Beckinsale a David Wenham s filmem Van Helsing. Hvězdný Wolverine, neodolatelná Selena z Underworld a Faramir z Pána prstenů se postarali o béčkový film, který své diváky i přes šílené množství chyb prostě nenudí. Hlavní pravidlo u sledování tohoto filmu je moc nad vším nepřemýšlet.

Americkému scénáristovi a režisérovi Stephenu Sommersovi se nedá upřít jedno. Jeho filmy nás buď šíleně baví, anebo nad nimi zůstává rozum stát. Poté, co jeho snímek Mumie se vrací v roce 2001 sklidil docela pozitivní reakce, se očekávalo, že jeho nadcházející projekt, film Van Helsing, na tom bude přinejmenším podobně. Bohužel se tomu tak nestalo. Kritici nenechali na filmu niť suchou, čímž se stal pro své tvůrce zklamáním.

Diváci byli z filmu rozčarováni, což se skoro po 20 letech od premiéry v podstatě nezměnilo. Když ale nebudete při jeho sledování věnovat pozornost detailům a přimhouříte obě oči, zas taková hrůza to není. O tom svědčí skutečnost, že na ČSFD dosahuje tento snímek hodnocení 63 %.

I když se Van Helsing dle britského filmového magazínu Empire umístil na 41. místě v žebříčku nejhorších filmů všech dob, diváci jej zas tak příkře nehodnotí. Navíc byl tento žebříček sestaven v roce 2010 a od té doby se toho natočilo mnoho.

Stephen Sommers pojal film Van Helsing jako poctu hororům studia Universal z 30. a 40. let minulého století, tedy filmům, které divákům představily klasická hororová monstra. Řeč je zejména o upírech, vlkodlacích, Frankensteinově monstru a Mr. Hyde. Poslední zmíněné stvoření je ve filmu přerostlým chlapíkem, který kouří jeden doutník za druhým, rád se škrábe na zadku a libuje si v zabíjení.

S Hydem, který se nedávno objevil v seriálovém hitu Wednesday, toho má snad až na to zabíjení pramálo společného. Když k tomu všemu připočteme Řád, tajnou organizaci sídlící ve Vatikánu, v jejíchž sklepeních mnichové z celého světa vymýšlení dokonalé zbraně, je vytvořen prostor pro zajímavý příběh.

Dějová linka filmu se zaměřuje na mladšího z bratrů Van Helsingů z jediného prostého důvodu, a tím jsou autorská práva. Původně se měl film natáčet už mnohem dříve. Jednat se mělo o pokračování úspěšného Draculy režiséra Francise Forda Coppoly, kde postavu staršího z bratrů, Abrahama, ztvárnil Anthony Hopkins. Dle původního záměru se měl tento hvězdný herec ujmout stejné role i v pokračování, nicméně scénář se neustále měnil, čímž vznikl problém s autorskými právy. Na světlo byl tak vytáhnut mladší z bratrů, Gabriel.

Jelikož se film zabývá příběhem Van Helsinga a Draculy, očekávalo se, že bude věrnou kopií své knižní předlohy. Nestalo se tomu tak. Román Dracula irského autora Brama Stokera byl poprvé vydán v roce 1897. Jedná se o klasické dílo literárního vampirismu, kde jsou upírské legendy zpracovány do románové podoby. Režisér Stephen Sommers na to šel při natáčení filmu oklikou. Použil známé postavy, pozměnil na nich pár věcí a přivedl je k životu po svém.

Natáčelo se na Floridě, Kalifornii, Francii, Itálii a České republice. Režisérovi se u nás tak moc zalíbilo, že se tady vydal natočit i svůj další film G. I. Joe (2009). Co se týká filmu Van Helsing, tak díky natáčení v České republice v podstatě vzniklo dost zarážejících, až vtipných scén. Například když Van Helsing, Carl a Frankensteinovo monstrum střetávají v Budapešti jednu z Draculových manželek, říká jim: „Zítřejší noc patří k Dušičkám. Tady v Budapešti se koná velký maškarní ples.“ Vtipné je, že se nacházejí u Karlova mostu a za nimi je vidět Národní divadlo. Také Draculovo letní sídlo, kde se maškarní ples odehrává, je vlastně kostelem Svatého Mikuláše, a ten v Budapešti rozhodně není.

Ještě k té Budapešti, režisér a vlastně celý natáčení štáb se zřejmě nepodívali do map. Když Van Helsing, Carl a Anna vezou Frankensteinovo monstrum do Říma, tak je jejich cesta znázorněna na mapě, kdy se pod Karpatským masivem objevuje Budapešť. Problémem ovšem je, že se toto město nenachází v Rumunsku, ale o kousek vedle v Maďarsku.

Znalost zeměpisu není jediným problémem tvůrců filmu, protože nevěnovali pozornost detailům. Z ničeho nic tedy Draculovy zmizí prst, který vlastně po celou dobu filmu měl. Stříbrný kříž, který Dracula uchopí a za šíleného utrpení se mu rozteče v ruce, se za pár sekund zcela neporušený objeví na zemi. Krvavé šrámy a modřiny nezůstávají tam, kde vznikly, ale cestují po tváři anebo rovnou záhadně mizí, což je tomu i v případě zbraní. Ze své zázračné kuše vystřeluje Van Helsing jeden šíp za druhým. Nemusí ani nabíjet, protože se šípy zřejmě tvoří ze vzduchu anebo Carl při sestrojování kuše předběhl dobu a zabudoval do ni Hermioninu kabelku. Vlastně ani tětiva kuše nějak nefunguje, protože je stále napnutá. Takto bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho.

Proč vlastně Hugh Jackman a Kate Beckinsale na takový projekt kývli? Zaprvé netušili, co z toho vznikne a zadruhé chtěli spolupracovat s režisérem. Stephen Sommers je známý tím, že se rád držel své zavedené rutiny. Každý den končil přesně v půl osmé večer a záhadně vykazoval stejné množství energie jako ráno. Hugh Jackman prozradil, že Stephen Sommers opravdu během natáčení filmu Van Helsing nikdy po půl osmé večer nepracoval. Přestože kladl na herecké obsazení vysoké nároky, každý den nakoukl do jejich přívěsů anebo maskéren, aby je pozdravil a zeptal se jich, jestli mají nějaké otázky.

Hugh Jackman sice chtěl po natočení X-Men 2 vzít roli v menším nezávislém filmu, protože se nechtěl upsat na rok, ale Stephen Sommers ho po troše přesvědčování přesvědčil. Kate Beckinsale zaujalo převážně to, že její postava je vášnivou cikánkou, která je hlavně člověk. Věřte tomu nebo ne, ale hvězdu série Underworld prostě upíři nelákají a nebaví ji. Dokonce nechtěla číst ani scénář k prvnímu filmu této série.

O čem Van Helsing je?

Gabriel Van Helsing pracuje pro Řád a loví nejrůznější monstra. V rámci jeho nejnovějšího úkolu se společně s Carlem vydává do Transylvánie, kde má pomoci cikánské princezně Anně přemoci Draculu a zlomit tak kletbu, která nad její rodinou visí. Světlou stránkou tohoto úkolu je, že by se prostřednictvím něj mohl dozvědět něco o své minulosti, jelikož si nic nepamatuje a trápí ho sny plné krvavých bitev.

V Transylvánii zjišťuje, že Dracula plánuje oživit své potomky, které má se svými třemi překrásnými manželkami, a podmanit si tak lidstvo. V jednom ze soubojů s vlkodlakem je pokousán, díky čemuž se má za dva dny během úplňku v jednoho sám proměnit. Lovec, který loví monstra, se sám stane monstrem. Nicméně jedině jako vlkodlak může Draculu jednou provždy porazit.

Film se na Netflixu nachází v původním znění s českými titulky.


Zdroje: ČSFD, blackfilm.com, FDb.cz, Empire, MoPOP

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.