Vzestup a pád Adolfa Hitlera: Netflix v novém dokumentu představí dosud nezveřejněná mrazivá svědectví 

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Milovníci historie zbystřete. Netflix uvede jedinečný dokumentární seriál Hitler a nacisté: Zlo na lavici obžalovaných (Hitler and the Nazis: Evil on Trial), který bude nejenom mapovat vzestup a pád známého diktátora, ale rovněž bude obsahovat doposud nezveřejněná svědectví.

Uznávaný americký režisér a producent Joe Berlinger natočil mnoho dokumentů založených na skutečných zločinech. Posvítil si v nich například na řádění nechvalně známého podvodníka Bernieho Madoffa a sériových vrahů Johna Wayna Gacyho, Teda Bundyho a Jeffreyho Dahmera. K filmování nového seriálu se dostal poté, co byl zděšen záběry z holokaustu. Protože ho šokuje, do jaké míry si lidé tuto smutnou historii neuvědomují anebo na ni úplně zapomněli, rozhodl se po letech natočit dokumentární seriál Hitler a nacisté: Zlo na lavici obžalovaných.

V roce 2018 zpracovala Konference o židovských materiálních nárocích proti Německu studii, ze které vyšlo najevo, že každý desátý respondent dává holocaust za vinu Židům. Zarážející je, že dvě třetiny mileniálů ani nevědí, co je Osvětim. „Jako varování je tedy ten správný čas převyprávět tuto historii mladé generaci, a to v globálním měřítku,“ řekl pro Netflix Berlinger.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 5 VÁLEČNÝCH FILMŮ NATOČENÝCH PODLE SKUTEČNOSTI, KTERÉ NAJDETE NA NETFLIXU: HRŮZY KONCENTRAČNÍCH TÁBORŮ I JEDNA Z NEJVĚTŠÍCH TRAGÉDIÍ ČESKA

Hitler a nacisté: Zlo na lavici obžalovaných
Foto: Netflix

Není to poprvé, co se lidé snaží varovat před nebezpečím spjatým se zapomínáním na minulost. Podobná vlna byla v Americe zaznamenána před vydáním knihy Vzestup a pád Třetí říše: Historie nacistického Německa, jejímž autorem je novinář William L. Shirer. Hitlerův nástup k moci Shirer po celou dobu sledoval z první řady, jelikož jako jeden ze západních novinářů podával zprávy z Německa. Zemi opustil až v roce 1940, více než rok po začátku druhé světové války.

„Jako jeden z mála amerických zpravodajů, kteří v klíčových letech Hitlerova vzestupu a v prvních letech války podávali zprávy z Německa, byl William Shirer v jedinečném postavení. Mnoho jeho reportáží bylo v Německu cenzurováno. Podstoupil velké riziko a propašoval své deníky ven,“ vysvětluje Berlinger.

PSALI JSME TAKÉ: FILMY A DOKUMENTY O HOLOKAUSTU, KTERÉ VÁM PŘIPOMENOU HRŮZY DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

Hitler a nacisté: Zlo na lavici obžalovaných
Foto: Netflix

Režisér se pro svou dokumentární novinku rozhodl využít umělou inteligenci, která v šesti epizodách umožnila Shirera posunout do role vypravěče. Kromě Shirerových svědectví při tvorbě použil archivní záběry, stejně jako dosud neslyšené zvukové záznamy z Norimberku, kde desítky nacistických vůdců stanuly před soudem za zločiny proti lidskosti. Snad nejvíce emotivním aspektem dokumentárního seriálu je hudba. Většinu skladeb totiž složily oběti holocaustu.

Očekávaná novinka Hitler a nacisté: Zlo na lavici obžalovaných vstoupí na Netflix 5. června.


Zdroje: Tudum, Variety, Fox News

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.