5 válečných filmů natočených podle skutečnosti, které najdete na Netflixu: Hrůzy koncentračních táborů i jedna z největších tragédií Česka

Michaela Pašková
Foto: Filmax

Hrůzy druhé světové války ani po téměř osmdesáti letech od jejího konce nezůstávají zapomenuty. Ať už to jsou zlověstné koncentrační tábory nebo vyhlazení Lidic, filmaři stále nachází nové bolestné příběhy ke zpracování. Zde je výběr pěti válečných filmů, které byly natočeny podle skutečných událostí a najdete je na Netflixu.

Zpráva

K příležitosti 75. výročí jednoho z nejslavnějších útěků z Osvětimi natočil slovenský režisér Peter Bebjak válečné drama Zpráva. V dubnu 1944 uprchli dva mladí Židé, Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba, z přísně střeženého koncentračního tábora Osvětim. Vyhladovělí mladíci si slíbili, že pokud nebezpečnou cestu do Československa přižijí, sepíší zprávu o továrně na smrt, kterou se v Polsku nacisté zkonstruovali. A tak se skutečně stalo. V červnu jejich zpráva doputovala do rukou Winstona Churchilla a Franklina D. Roosevelta a bylo díky ní zachráněno zhruba dvě stě tisíc lidí.

Více jsme o snímku Zpráva psali zde. Hodnocení na Kinoboxu: 63 %

Narvik

Válečný snímek z Norska se odehrává v roce 1940, kdy začínající válka v Evropě připadá Norům na hony vzdálená. Nicméně oči celého světa se už dávno upírají k Narviku, malému městu na severu země, které je zdrojem železné rudy pro německou válečnou mašinérii. V noci 6. dubna němečtí vojáci norskou neutralitu porušili a vstoupili na břeh. Přestože se velitel města vzdal bez boje, zhruba dvě stě vojáků odmítlo složit zbraně. Válečné drama zachycuje první Hitlerovu porážku.

Více si o filmu Narvik můžete přečíst zde. Hodnocení na Kinoboxu: 67 %

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 10 NEJLEPŠÍCH FILMŮ ROKU 2023 PODLE ČSFD: OPPENHEIMER ZAOSTÁVÁ ZA DVĚMA ANIMÁKY, BODUJE I AKČŇÁK S CRUISEM

Fotograf z Mauthausenu

Španělský biografický historický film pojednává o hrůzách, která se odehrávaly za zdmi koncentračních táborů. V roce 1940 byl fotograf Francisco Boix zajat Němci a stejně jako sedm tisíc dalších Španělů poslán do koncentráku Mauthausen-Gusen. Veterán španělské občanské války začal v táboře pracovat ve fotografickém oddělení, kde kromě pořizování identifikačních fotek vězňů dokumentoval vše, co se v tamějším pekle odehrávalo. Negativy, které se mu podařilo zachránit, poté posloužily v norimberském procesu.

Hodnocení na Kinoboxu: 66 %

Lidice

Jednu z nejhorších tragédií zachycuje válečné drama, v němž si Karel Roden zahrál jedinou osobu, která přežila vyhlazení Lidic. Šíma je otcem dvou synů, který si po ochrnutí své ženy našel milenku. Všichni jsou se situací srozuměni a až na nejstaršího potomka se s ní smířili. Ten však jednoho dne v hospodě vyprovokuje rvačku, během které ho Šíma nešťastnou náhodou zabije. Okamžitě putuje do vězení, kde se trápí výčitky a uchovává si naději, že by jeho rodina mohla být jednou zase šťastná. Vlivem jednoho z dopisů, jejichž zasílání ženatý Pepík Fiala maskuje jako odboj, dochází k obrovské tragédii.

Hodnocení na Kinoboxu: 75 %

PSALI JSME TAKÉ: FILMY A DOKUMENTY O HOLOKAUSTU, KTERÉ VÁM PŘIPOMENOU HRŮZY DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

Pianista

Biografické drama zachycuje příběh talentovaného a úspěšného pianisty Wladyslawa Szpilmana, jehož život se změnil k nepoznání. Píše se rok 1939, Polsko je napadeno německými vojsky, která se nevyhýbají ani Varšavě. Němci okamžitě vůči Židům nastolují tvrdé restrikce, ponižující pravidla a nutí je nosit Davidovu hvězdu. I přes prodej obrazů, stříbra a drahocenného piana je na tom Szpilmanova rodina čím dál tím hůře. Největší ranou je však rozhodnutí, že Židé musí být přemístěni do uzavřeného areálu, který později vstoupil do dějin jako varšavské ghetto. S postupujícím časem navíc začínají transporty do koncentračních táborů.

Hodnocení na Kinoboxu: 85 %


Zdroje: Netflixer, ČSFD, Kinobox, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.