Za táborem pro nápravu mladistvých se skrýval systém týrání, který vedl až k úmrtí. Netflix je skutečným příběhem připraven opět šokovat

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Představte si, že své nezvladatelné dítě pošlete na terapeutický tábor v drsné poušti s myšlenkou, že vám ho vrátí jako vyměněné. Namísto toho můžete být ovšem rádi, že vůbec přežilo. I tak si ale nestěžujete. Na Netflix se řítí drsný dokumentární snímek Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých (Hell Camp: Teen Nightmare), jenž zvedne ze židle mnohé rodiče.

Dokumentární snímek Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých odhalí otřesný případ terapeutického tábora v poušti, který sliboval, že napraví svéhlavé teenagery. V 80. letech lidé v Americe nabyli dojmu, že se dospívající vydávají špatným směrem. S řešením v roce 1988 přišel bývalý důstojník vojenských speciálních jednotek Steve Cartisano, který v Utahu založil nadaci Challenger a prostřednictvím ní pořádal tábory.

Jeho 63denní program sliboval, že děti vyčerpá natolik, že budou zase hodné. Přestože si za to neváhal účtovat 15 900 dolarů, program se u rodičů stal vyhledávaným, díky čemuž si Cartisano vysloužil přezdívku „kmotr léčby v divočině“. Dokonce se tábora zúčastnili i dva teenageři z rodiny amerického politika Winthropa Rockefellera. Rodiče kmotrovi věřili natolik, že si během pouhého roku působení nadace přišel na 3,2 milionu dolarů. Později však nadace čelila obrovskému skandálu, což nakonec vedlo k jejímu rychlému zkrachování.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Šokující dokument ukazuje dětskou organizaci jako ráj pedofilů. Při natáčení bylo zdokumentováno 82 209 případů zneužívání

Archivní fotka dětí z dokumentu Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých.
Foto: Netflix

Cartisano věřil, že bojem se stává člověk lepším a zastrašování vzdorovitých dětí je jeho povinnost. Říkával, že strádání utužuje charakter, což je jednoduchá rovnice. Děti to potřebují a on jen zachraňuje životy. Pravidla jeho táborů byla přísná a zahrnovala nejrůznější prohlídky a povinné vojenské sestřihy. Vyžadoval, aby mu děti na vše odpovídaly „Ano pane!“ Pokud se nějaký dospívající dopustil prohřešku, byl za to tvrdě potrestán, včetně odebírání přídělů jídla a celodenního nošení těžkého nákladu kravského hnoje v batohu.

Zdálo se, že Cartisano dosahuje výsledků, ale jeho bublina dokonalosti přeci jen splaskla. V roce 1990 si účastnice tábora Kirsten Chase během túry stěžovala na bolesti hlavy. Šestnáctiletá dívka, která byla zapsána teprve před třemi dny, poté zkolabovala a zemřela. Doktor v pitvě uvedl jako příčinu jejího úmrtí úpal z námahy.

Cartisano a jeho nadace byli obviněni ze zabití z nedbalosti a devíti případů týrání. Mezi obviněními bylo zmíněno i přivazování dospívajících ke stromům a vláčení po zemi. Byli tak vyhublí a špinaví, že nešlo ani poznat, že jsou to děti. Jeden z lékařů měl na svém pacientovi napočítat přes 80 jizev, šrámů a pohmožděnin.

PSALI JSME TAKÉ: Když vás u sledování Netflixu pořádně mrazí a kudla se vám svírá v kapse: 6 děsivých příběhů unesených osob, která si prožila muka

Archivní fotka dětí z dokumentu Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých.
Foto: Netflix

Během soudního procesu vyšlo najevo, že Cartisano nezavedl v nadaci žádné postupy při řešení naléhavých zdravotních problémů. Od chvíle, kdy se dívce udělalo špatně, uběhly téměř dvě hodiny, než byla ošetřena. Cartisano od soudu odcházel se zákazem provozování jakéhokoliv programu léčby dětí v Utahu, ale později stejně založil pobočky na Havaji, Panenských ostrovech a v Portoriku.

Smutné je, že mnozí z účastníků neobviňují ze svých traumatických zážitků pouze jeho, ale i své rodiče, protože to dopustili. Cartisano, jenž byl otcem čtyř dětí, zemřel v roce 2019 ve věku 63 let.

Dokument Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých vstoupí na Netflix 27. prosince.


Zdroje: ukázka dokumentu Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých, MailOnline

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.