Filmy a dokumenty o holokaustu, které vám připomenou hrůzy druhé světové války

Foto: Netflix

Na 27. ledna připadá Mezinárodní den památky obětí holokaustu. Má připomínat utrpení přibližně šesti milionů židů, 220 tisíc Romů, 15 tisíc homosexuálů a milionů dalších nevinných obětí za druhé světové války. Následujících 5 filmů a dokumentů o holocaustu vám připomene odstrašující hrůzy, kteří tito lidé zažívali.

Moje nejlepší kamarádka Anna Franková

V době, kdy v Evropě vypukla druhá světová válka, byly Anna Franková a Hanneli Goslarová nejlepšími kamarádkami. Tři roky poté, co se Frankovi schovávali v úkrytu, se obě dívky znovu setkaly v koncentračním táboře Bergen-Belsen. Film je natočen z pohledu Hanneli Goslarové, která přežila válku i koncentrační tábor a v současné době žije v Izraeli. Je jí úctyhodných 94 let. Když film viděla, prohlásila: „Ve skutečnosti to bylo horší, mnohem horší.“ Více o filmu jsme psali zde.

Foto: Netflix

Poslední týdny

Děsivý příběh o lidech, kteří spáchali jediný zločin – byli to židé, kteří žili ve špatné době. Dokument Poslední týdny z roku 1998 vypráví příběh pěti maďarských židů za holokaustu a Hitlerovy nadvlády v dokumentu oceněném Oscarem. Popisuje jejich cestu od transportu v dobytčích vagonech, rozdělení v táboře, tamní život, plynové komory, lékařské pokusy a nakonec osvobození.

Foto: Netflix

Fotograf z Mauthausenu

Fotograf z Mauthausenu je španělský biografický historický film z roku 2018. Vypráví příběh fotografa Francisca Boixe během jeho života v komplexu koncentračního tábora Mauthausen-Gusen. Film je natočený podle skutečného příběhu veterána španělské občanské války, vězně v nacistickém německém koncentračním táboře, který uchoval a ukryl fotografie tamních podmínek. Boix a jeho spoluvězni riskovali své životy, aby zachránili negativy a důkazy o spáchaných zvěrstvech.

Foto: Netflix

Ďábel od vedle

Ďábel od vedle je dokumentární seriál o Johnu Demjanjukovi obviněném z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných během druhé světové války, kdy byl strážcem v nacistických vyhlazovacích táborech. Demjanjuk byl zatčen, denaturalizován jako americký občan a v roce 1986 vydán do Izraele, kde byl souzen jako válečný zločinec ve vysoce medializovaném procesu. Několik přeživších vyslýchaných u soudu identifikovalo Demjanjuka jako Ivana Hrozného, jak se mu přezdívalo. V roce 1988 byl odsouzen k smrti, ale jeho odsouzení bylo důvodnými pochybnostmi zrušeno. Částečně na základě dokumentů zveřejněných po studené válce, které identifikovaly strážce jako Ivana Hrozného jiného strážce.

Foto: Netflix

#Anne Frank – paralelní příběhy

Dojemný dokument od držitelky Oscara Helen Mirren, která ze zrekonstruovaného amsterdamského úkrytu Frankových vypráví příběh podle deníku Anne Frankové a dalších pěti lidí, kteří přežili holokaust. Mezitím se v příběhu objevují paralelní příběhy pěti dětí, které přežily holocaust – jsou to Arianna Szörenyi, Sarah Lichtsztejn-Montard, Helga Weiss a sestry Andra a Tatiana Bucci.

Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, ČSFD, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.