Dokument Pelé ukazuje emotivní příběh o první celosvětové fotbalové superhvězdě

Petr Stoško
Foto: Netflix / Courtesy Netflix

Edson Arantes do Nascimento, také známý jako Pelé, patří mezi největší a nejvýznamnější brazilské sportovce všech dob. V rodné zemi symbolizuje Pelé úspěchy zlaté éry brazilské kopané, kterou v šedesátých a na začátku sedmdesátých let obdivoval celý fotbalový svět.

Pelé je mnohými fotbalisty, novináři i fanoušky považován za jednoho z nejlepších, a dokonce možná i úplně nejlepšího fotbalistu všech dob. A nutno říct, že úspěchy na klubové i reprezentační scéně těmto hlasům dávají za pravdu. Za svůj mateřský klub Santos FC hrál dlouhých osmnáct let a nastřílel v jeho dresu neuvěřitelných 643 gólů v 659 zápasech. S národním týmem jako jediný hráč v historii vyhrál celkem třikrát mistrovství světa, a to v letech 1958, 1962 a 1970.  Do dnešních dnů je se 77 góly nejlepším střelcem v historii brazilské fotbalové reprezentace. Talent, charisma i aura ve všech ohledech dokonalého sportovce z něho udělaly první celosvětovou fotbalovou superhvězdu, kterou uznávali a obdivovali sportovní fanoušci po celém světě.

Dokument se obsahově zaměřuje převážně na Pelého reprezentační kariéru na mistrovstvích světa a jeho velký vliv po celém světě, ale také na samotný život Brazilců, kteří v době vlády brazilské vojenské junty zažívali těžké časy. A byly to právě úspěchy brazilské reprezentace s Pelém v sestavě, které přinášely národu radost a posilovaly jeho hrdost, o níž pod krutým režimem postupně přicházel. 

Režiséři Ben Nicholas a David Tryhorn se pomocí vzpomínek dalších legendárních brazilských fotbalistů a Pelého spoluhráčů, jakými byli Jairzinho, Rivelino nebo Amarildo, snaží nastínit, jak velkému tlaku a očekávání ze strany vládnoucí junty, novinářů a fanoušků musel Pelé a celý národní tým čelit při mistrovstvích světa.

Ať už Pelého považujete za toho nejlepšího fotbalistu v dějinách nebo ne, nikdo nemůže zpochybňovat jeho přínos světovému fotbalu a sportu obecně. Kromě toho se i přes těžko představitelnou popularitu, které se mu dostávalo, snažil být pořád stejně tichým a skromným člověkem, který jen nadevše miluje fotbal a rodnou Brazílii.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.