Chirurga, který prováděl riskantní operace, si vzal na paškál Netflix. Většina jeho pacientů zemřela, mezi nimi i Češka

Ilustrační foto / Foto: Pfree2014, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cardiac_surgery_operating_room.jpg via Wikimedia Commons

Netflix připravuje dokumentární seriál o Paolu Macchiarinim, chirurgovi, kterého ve středu odsoudil ke dvěma a půl rokům vězení švédský odvolací soud. Jako první na světě implantoval umělou průdušnici. Většina pacientů však zemřela.

Britská produkční společnost Nutopia stojící za filmem Všemocný s Chrisem Hemsworthem a kontroverzní Královnou Kleopatrou produkuje třídílnou sérii s názvem Bad Surgeon: Love Under the Knife.

Dokument se zaměří na práci Paola Macchiariniho, který se v roce 2011 rozhodl provést revoluci v regenerativní medicíně tím, že pacientům, kteří zoufale touží po vyléčení, implantoval plastové průdušky. Rodák ze Švédska však o svém výzkumu údajně lhal a většina jeho pacientů zemřela.

Švédský odvolací soud chirurga ve středu odsoudil a poslal ho na dva a půl roku do vězení. Ten však odmítá, že šlo o trestný čin. Podle soudu dva ze tří pacientů, kteří zemřeli, nevyžadovali nouzovou intervenci, zatímco postup u třetího nebyl oprávněný.

„Macchiarini si uvědomil, že riziko intervencí způsobí pacientům újmu na zdraví a utrpení, a že i když měl naději, že metoda bude fungovat, byl vůči rizikům lhostejný,” uvedl soud.

Celkem zemřelo sedm z osmi pacientů, které operoval v letech 2011 až 2014. Mezi nimi byla i Češka, která měla na průdušnici nádorové bujení. Podle jejího ošetřujícího lékaře Václava Jedličky však byla v době operace v ohrožení života a neměla jinou naději na přežití. Ačkoliv proběhla operace úspěšně, pacientka rok po ní zemřela, dle slov Václava Jedličky na následky svého onemocnění.

Dokumentární seriál Netflixu prozkoumá mimo profesního i Macchiariniho osobní život a odhalí, že byl lhářem, manipulátorem a člověkem, který vymýšlel divoké historky. Režii má na starosti Ben Steele a výkonnými producenty jsou Nicola Moody a Jane Root. Série by měla vyjít na konci tohoto roku.

Zdroje: Netflix, Novinky, Broadcast Now

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.