Co se stane, když se agresivním vězňům otevřou mříže? To ukazuje nový dokument Netflixu Odemčeno: Vězeňský experiment

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Na šest týdnů otevřel šerif ve věznici všechny dveře a mříže a odvolal vězeňskou službu, aby zjistil, jak si mezi sebou muži samostatně nastaví pravidla a vytvoří komunitu. Jak nebezpečný pokus s kriminálníky dopadl? To ukazuje dokument Netflixu Odemčeno: Vězeňský experiment (Unlocked: A Jail Experiment).

Šerif Eric Higgins, znepokojený vysokou mírou kriminality a špatnými podmínkami ve věznicích, dostal smělý nápad: proměnit věznění ve vazebním zařízení Pulaski County v Arkansasu prostřednictvím sociálního experimentu, který by trestancům nabídl alternativu. Na šest týdnů odvolal vězeňskou službu a nechal vězně volně se pohybovat po zařízení.

Celý výše popsaný proces je nyní ke zhlédnutí na Netflixu v osmidílném dokumentu Odemčeno: Vězeňský experiment. Ten ukazuje, co se stane, když se cely na šest týdnů odemknou a vězni si vytvoří vlastní pravidla.

Cílem bylo zjistit, zda větší autonomie a menší kontrola ve věznicích může vést k více komunitně orientovanému prostředí a lépe podpořit jeden ze základních účelů vězení: zamezit páchání budoucích zločinů.

„Naše věznice je zařízení přímého dohledu – vězeňská služba je neustále uvnitř jednotky se zadrženými,“ říká šerif. „Říkali jsme si: Jak učiníme zařízení bezpečnějším a co můžeme udělat pro to, aby byli vězni odpovědnější, ale zároveň jsme je motivovali?“

Prvním krokem bylo odvolat hlídky z objektu, což povzbudí zadržené, aby převzali větší kontrolu nad svou každodenní rutinou. Šerif také zavedl strukturu založenou na možnosti odměnění dobrého chování výhodami. Na místo „bachařů“ personál nainstaloval kamery, aby zajistil stálý vnější dohled a bezpečnost.

ČTĚTE TAKÉ: JSME ČEŠI A PERVITIN JE NAŠE KULTURA: NETFLIX NATÁČEL VE VĚZNICI BORY, KTERÁ MÁ PODLE NĚJ PROBLÉM UDRŽET DROGY MIMO SVÉ ZDI

Prostřednictvím upřímných rozhovorů a sledování mužů experiment ukazuje, co se stane, když vězni mohou svobodně přicházet a odcházet ze svých cel a sami se rozhodnou, jak by určité věci v budově měly fungovat a probíhat.

„Každý má své problémy, ať je to soud, obvinění, nedostatek kontaktu s rodinnými příslušníky, nedostatek podpory… Muži se však snažili. Uvědomili si, že mohou zlepšit své prostředí, a většina lidí v jednotce začala od prvního dne dělat správnou věc,“ dodává Higgins.

V seriálu Unlocked: A Jail Experiment uvidíme pozitivní i negativní zkušenosti vězňů a dozvíme se, jak projekt nakonec dopadl. Dokument je na Netflixu od 10. dubna.

„V této zemi máme určité vnímání někoho, kdo jde do vězení – předpoklad je, že je vinen… Ale stále si zaslouží důstojnost. Ti muži jsou otcové, strýcové, synové… Nejsou jen čísly. Věřím, že když se k lidem chováte správně a navádíte je k odpovědnosti, vezmou si to s sebou, když vyjdou z vězení. Myslím, že jsme dokázali, že vězni naše očekávání naplní.“

Zdroje: Netflix, autorka příspěvku

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.