Netflix natočil film o slavném zpěvákovi s Tourettovým syndromem, který baví celý internet

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Skotský zpěvák Lewis Capaldi je poslední měsíce vidět úplně všude. Nedávno přišel s oznámením o Tourettově syndromu, vyprodává jeden koncert za druhým a svými upřímnými videy baví celý TikTok. Talentovaný umělec, po kterém od roku 2017 šílí davy fanoušků, má nyní nachystané další překvapení. Společně s Netflixem v dokumentu Lewis Capaldi: How I’m Feeling Now zmapoval svoji divokou cestu od obyčejného kluka mezi hudební světovou špičku.

Příběhů o ambiciózních začínajících hudebnících, kteří se z útrob svých pokojíčků, kde nahrávali písničky na staré videokamery nebo počítače, dostali tvrdou dřinou až na úplný vrchol, není nikdy dost. S podobnou story zachycenou v novém životopisném dokumentu s názvem How I’m Feeling Now přichází šestadvacetiletý zpěvák Lewis Capaldi.

Nadaný mladík ze skotského Glasgow je ukázkovým příkladem toho, že jít si za svými sny bez ohledu na klacky, které nám život hází pod nohy, se vyplatí. Capaldi začínal s hudbou už v útlém věku, kdy své výtvory nahrával na platformu SoundCloud. Tam ho v 17 letech objevil manažer Ryan Walter. A od té doby už umělcova hvězda jenom stoupá.

Když v listopadu 2018 vydal píseň Someone You Loved, dosáhl první pozice v žebříčcích hitparád v Irsku a Velké Británii, kde se držel po dobu sedmi týdnů. Se singlem byl v roce 2020 nominován na cenu Grammy za píseň roku. V tomtéž období získal ocenění Brit Awards jako objev roku za nejlepší písničku.

Psychické zdraví

Úspěšný umělec, který je dobrým kamarádem zpěváků Nialla Horana a Eda Sheerana, se nijak netají svými psychickými problémy. Právě tématu duševního zdraví je věnovaná i podstatná část biografického filmu.

„Moje úzkost se vymyká kontrole. Připadá mi, jako kdybych závodil s časem o to, dát si mentální zdraví zase do pořádku,“ svěřuje se v traileru. Promlouvá také o tom, jaké je žít pod neustálým tlakem a dohledem veřejnosti. „Nikdy jsem o sobě nepochyboval tolik jako teď. A myslím, že čím úspěšnější jsem, tím je to horší.“

Foto: Netflix

Zákeřná nemoc

S jedním osobním tajemstvím se Capaldi svěřil fanouškům vloni v září při livestreamu na svém Instagramu. Zpěvák otevřeně promluvil o tom, že trpí vrozeným onemocněním zvaným Tourettův syndrom, o kterém šíří osvětu například i hudebnice Billie Eilish.

Reagoval tak na mnohé komentáře, které se objevovaly pod videy z koncertů na sociálních sítích, kde ho lidé podezřívali z užívání drog. „Myslíte si, že bych si jakožto úzkostný člověk dal před vystoupením před 20 tisíci lidmi lajnu kokainu? To by se nikdy nemohlo stát,” utnul spekulace.

Poté, co přišel s prohlášením, zaznamenal od sledujících velkou vlnu solidarity. V únoru se dokonce na internetu objevil záznam z koncertu, kde muzikanta přepadly tiky přímo na podiu a reakce jeho fanoušků nenechala jedno oko suché.

Král TikToku

Znalost rytmu a not, talent a krásný hlas není ovšem jediná zpěvákova přednost. Capaldi v uplynulých měsících baví celou tiktokovou komunitu svými autentickými příspěvky, na kterých vypadá, jako kdyby vůbec netušil, kolik lidí ho doopravdy sleduje. Vtipnými výtvory, ve kterých se nebojí vyjadřovat i ke žhavým bulvárním tématům, dosahuje pravidelně milionů zhlédnutí.

Svůj nekonečný humor dokazuje i v závěru traileru k dokumentu, kde sedí u stolu s maminkou, jež říká, že její syn má před sebou ještě dlouhou cestu dospívání. „Ještě pořád mi voláš, když ráno potřebuješ vyzvednout po nějaké jednorázovce… Protože z toho máš panický záchvat,“ směje se. Zahanbený Lewis ji ihned zarazí a s úsměvem odpovídá: „To není úplně něco, co bys tu musela vykládat… Super, jsem rád, že jsi to tu vytáhla.“

Dokumentární snímek Lewis Capaldi: How I’m Feeling Now si na Netflixu můžete pustit od 5. dubna.

Foto: Netflix

Zdroj: ČSFD, TikTok, BBC News, YouTube, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.