Válka a povstání: Netflix nabídne historický velkofilm plný akce, na kterém se rozhodně nešetřilo

Radim Červenka
Foto: Jae-hyuk/Netflix

Jihokorejská novinka na Netflixu Válka a povstání (Uprising) nabídne historickou akci z korejské minulosti. Meče budou lítat vzduchem a poteče krev. Trailer ukazuje kromě akce taky emoce a trochu zamyšlení nad vztahem otroka a jeho pána.

Chystaný film Válka a povstání na Netflixu diváky zavede do časů korejského středověku, takzvané éry Čosonu. Naštěstí filmové fanoušky detaily historického vývoje země v tuzemsku populárních automobilů značky Hyundai nemusí příliš stresovat. Snímku zcela jistě poslouží pouze jako základní kulisa.

Milovníci asijského šermování si ve filmu Válka a povstání přijdou na své

Filmaři naopak lákají na příběh letitého přátelství v časech, kdy v zemi zuří krvavá válka. Osobní vztah pak ukáže, jak válečný chaos může formovat lidský charakter a vztah mezi dvěma muži. Základní dějová linka by diváka měla dovést do časů po válce, kdy se jeden z ústřední dvojice protagonistů stane otrokem a zároveň mimořádně zručným válečníkem. Trailer ukázal pohled do arény připomínající gladiátorské zápasy. Naopak druhý z dvojice kamarádů od dětství je následníkem vládnoucího rodu Čoson.

Bojové scény ve filmu Válka a povstání budou rozhodně tím, co má diváky nalákat. Podle ochutnávky se nešetřilo ani na kostýmech, soubojové choreografii nebo efektních scénách. Nechybí typické zpomalovačky a nejspíše nebudeme ušetřeni trochy surrealistického poskakujícího šermování, typického pro asijské snímky s obdobnou tematikou.

ČTĚTE TAKÉ: KRVAVÝ JIHOKOREJSKÝ JOHN WICK V SUKNI: NOVÝ AKČNÍ THRILLER NETFLIXU NEŠETŘÍ BRUTÁLNÍMI SCÉNAMI

Za filmem Válka a povstání stojí korejský Tarantino

Zároveň si však můžeme být jisti, že ani v tomto případě tvůrci novinky Válka a povstání na Netflixu nevsadili všechny karty na akci a historické kulisy. Nejspíše se dočkáme i kapky filosofování a témat k zamyšlení, která za ruku doprovodí nenápadná aktualizace směrem k současnému světovému dění. Garancí této „nadstavby“ je producent a scenárista Park Chan-wook.

Bezpochyby jde o jedno z největších jmen současné jihokorejské filmařiny. Absolvent filosofie se dlouho živil jako publicista a filmový kritik, než se rozhoupal k vlastní tvorbě. Část kariéry strávil také ve videopůjčovně. Jestli to někomu připomíná Quentina Tarantina, podobnost není čistě náhodná.

PSALI JSME: TARANTINO ŠOKOVAL FILMOVÝ SVĚT. ZRUŠIL SVOJI CHYSTANOU NOVINKU. SNÍMEK S BRADEM PITTEM NEBUDE

Legendární režisér se netají obdivem k dílu svého korejského kolegy a říká se, že svého času se postaral o udělení ceny pro Park Chan-wooka na nejslavnějším filmovém festivalu v Cannes za trilogii o pomstě Oldboy v roce 2004. Tarantino tehdy předsedal porotě.

Válka a povstání Uprising Cha Seung-won jako Seonjo.
Foto: Lee Jae-hyuk/Netflix

Jaký bude výsledný mix se dozvíme 11. října, kdy má film Válka a povstání na Netflixu premiéru. Milovníky asijských bojových umění určitě nezklame, ovšem mohl by nabídnout daleko více i pro diváky, kteří „půjdou náhodou kolem“.

Zdroje: Netflix, Tudum, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.