Hereckou kariéru Wolverina ovlivnil Václav Havel a v dětství ho opustila matka. Dnes slaví narozeniny všestranně nadaný Hugh Jackman

Hugh Jackman na US Open / Foto: thenews2.com via Depositphotos

Hugh Jackman je jeden z nejcharismatičtějších herců Hollywoodu a není divu, že byl magazínem People také v roce 2008 zvolen za nejpřitažlivějšího muže. Říká se o něm, že je velmi pokorný, milý k fanouškům a v branži velice oblíbený. Dnes tento Hugh Jackman alias Wolverine slaví 56. narozeniny.

Nejznámější role Hugh Jackmana

Hugh Jackman je australský herec, narozený 12. října 1968, nejvíce známý svou rolí Wolverina. Avšak na svém kontě má i spoustu jiných významných filmových rolí z různých žánrů. Zahrál si například v romantické komedii Kate a Leopold, hororu Van Helsing, dobové romanci Austrálie, sci-fi Real Steel či Reminiscence, v thrilleru Zmizení, dramatech Špatné vychování nebo Syn, životopisném sportovním snímku Orel Eddie nebo muzikálech Bídníci či Největší showman.

Návrat ve filmu Deadpool & Wolverine

Posledním filmem, ve kterém jsme ho zatím mohli vidět byl Deadpool & Wolverine, který ovládl během letošního léta kina po celém světě. Kvůli této roli musel Hugh Jackman dlouho trénovat v posilovně a držet speciální dietu, aby se dostal do neuvěřitelné formy. V 55 letech dokázal, že jeho Wolverine může být ještě vyrýsovanější než kdy předtím.

Deadpool & Wolverine - Ryan Reynolds a Hugh Jackman.
Foto: 2024 20th Century Studios / ™ 2024 Marvel

Rodiče a dětství Hugh Jackmana

Jeho rodiče byli Angličané a přišli do Austrálie v roce 1967. Kromě australského má tedy Hugh Jackman i britské občanství. Má čtyři starší sourozence a byl druhým dítětem svých rodičů, které se narodilo v Austrálii. Kromě toho má také mladší nevlastní sestru z matčina nového sňatku. Když mu bylo osm let, jeho rodiče se rozvedli a matka se dvěma sestrami odjela do Anglie, zatímco Hugh Jackman se svými bratry zůstali s otcem v Austrálii.

Mezitím si jeho matka v Anglii zařídila nový život s jiným mužem. Hugh byl tehdy z toho, že ho matka opustila, velice frustrovaný a vybíjel si svůj vztek v rugby. V několika rozhovorech také přiznal, že své vzpomínky na tyto trýznivé okamžiky promítal do vzteku Wolverina při jeho ztvárnění. Mate však po letech opustil a nyní mají dobrý vztah. Jeho otec už bohužel zemřel. Bylo to akorát v době, kdy Jackman natáčel film Syn, a když jeho postava trpěla nad ztrátou dítěte, Jackman na obrazovce ve skutečnosti plakal, jelikož zrovna truchlil nad ztrátou otce.

Manželka, děti a nečekaný rozvod Hugh Jackmana

Při natáčení australského seriálu Corelli (1995) se Hugh Jackman seznámil s herečkou Deborrou-Lee Furness, která se v té době těšila na australském kontinentu velké popularitě. Herečka je o 13 let starší. I přes to se do ní Hugh tehdy zamiloval, ale, jak v průběhu let zmínil ve spoustě rozhovorů, bál se ji oslovit. Nakonec se k tomu odhodlal a ona řekla, že cítí to samé. Začali spolu tedy chodit a krátce na to se vzali. Přestože měla Deborra několik pár slavnějších nápadníků, dala přednost zcela neznámému a tehdy ještě celkem „chudému” mladíkovi.

Páru se nedařilo mít v průběhu let vlastní děti, proto se nakonec rozhodli pro adopci a stali se šťastnými rodiči. Herečka byla předtím dvakrát těhotná, ale v obou případech potratila. Pár si nakonec adoptoval dvě děti, Oscara a Avu.

Hugh Jackman a Deborra-lee byli považováni za jeden z nejstabilnějších párů Hollywoodu. O to větší přišlo překvapení, když v září 2023 oznámili, že se po 27 letech rozvádějí. Sdělili, že však nadále zůstanou přáteli a nejdůležitější jsou pro ně stále jejich děti.

Jeho hereckou kariéru ovlivnila hra Václava Havla

Hugh Jackman studoval technologickou univerzitu a toužil se stát mezinárodním novinářem na volné noze. Tehdy ještě nikterak nepokukoval po herectví, i když jak se ukázalo, měl všestranné nadání, a kromě herectví umí skvěle zpívat i tančit. V posledním roce studia mu chyběly nějaké kredity, a tak se zapsal na několik předmětů mimo obor. Jedním z nich byl kurz herectví. Soubor tehdy hrál hru Vyrozumění od Václava Havla z roku 1965 a Jackman si v ní střihl hlavní roli. Tehdy si uvědomil, že se během pár týdnů hraní s hereckými kolegy cítil jako doma více než za předchozí tři roky na univerzitě.

Následně navštěvoval Západoaustralskou akademii múzických umění na Edith Cowan University v Perthu v Západní Austrálii, kde v roce 1994 absolvoval. Jeho první rolí před kamnerou byla ta v seriálu Correlli, kde se seznámil se svou bývalou manželkou Deb. Následně se přesunul na divadelní prkna v Melbourne, kde si zahrál například Gastona v místní produkci Kráska a zvíře. V roce 1998 pak získal nabídku také z West Endu, kde zazářil v hitu Oklahoma! a nakonec jeho kroky zamířily i na Broadway.

Průlom v kariéře s Wolverinem a X-Meny

Průlomovou rolí v Jackmanově kariéře byl rozhodně Wolverine, role, od kterého ho jeho manželka původně dlouho zrazovala, ale on ji nakonec vzal a nikdy nemohl litovat. Wolverina si totiž nakonec zahrál desetkrát, naposledy zatím letos ve filmu Deadpool & Wolverine. Prvním filmem, ve kterém se v této roli objevil, byl X-Men z roku 2000. Zajímavostí je, že byla tato role nejprve navržena pro Russela Crowa, avšak ten do ní navrhl právě Jackmana. A nakonec to byla opravdu dobrá volba pro všechny strany. Jackman v roli zazářil. Dokonce si stál za tím, že bude ve filmu dělat sám kaskadérské kousky.

I díky tomu, že si fanoušci díky Jackmanovu skvělému ztvárnění postavu Wolverina oblíbili, dostala postava dokonce tři samostatné filmy X-Men Origins: Wolverine, Wolverine a Logan: Wolverine. Logan byl jakýmsi rozloučením s postavou a měl být posledním filmem, ve kterém si Hugh Jackman tuto roli zahrál. Dokonce si tehdy už vybral svého nástupce a navrhoval pro roli Toma Hardyho. Když ale viděl úspěch Deadpoola, kterého hraje jeho blízký přítel Ryan Reynolds, bylo mu líto, že už si Wolverina nezahraje. Nakonec přišel s tím, že by se mohl objevit v připravovaném Deadpoolovi 3. Reynolds s tím souhlasil a rozhodli se přivést Wolverina zpět ve filmu Deadpool & Wolverine, myšlenka ho nadchla. Teď ho možná bude Marvel nutit tuto roli hrát až do 90, jak vtipkuje Deadpool na adresu Jackmana ve zmíněném filmu.

Hugh Jackman jako Wolverine nahoře bez
Foto: 20th Century Studios

Hugh Jackman několikrát bojoval s rakovinou kůže

V listopadu 2013 Hugh Jackman poprvé oznámil, že mu z nosu odstranili bazaliom, což je druh rakoviny kůže. V květnu 2014 mu byl odstraněn druhý. Tehdy v médiích říkal, že se to bude pravděpodobně ještě opakovat, ale důležitá je včasná diagnóza a začal nabádat veřejnost k tomu, aby používala ochranu před sluncem. Často se na veřejnosti po zákrocích objevoval s obvazem na nose a šířil osvětu. V dubnu 2023 měl pak opět podezření na baziliom, ovšem sdílel, že všechny biopsie byly negativní.

Štědrý Hugh Jackman a jeho páteční losy

Hugh Jackman má pověst jednoho z nejhezčích i nejmilejších mužů v Hollywoodu, a patří také k těm nejštědřejším. Během natáčení svých filmů s Wolverinem si vypěstoval zvyk kupovat každému členovi štábu během natáčení každý týden v pátek stírací los a tvrdil, že to povzbuzuje morálku. Díky tomu, že všechny obejde s losy, se s každým ze štábu setká. Ryan Reynold o něm také často v rozhovoru říkal, že nechápe, že zná Hugh téměř všechny členy štábu jménem, i od těch nejméně významných. Jeho zajímavá tradice nastoluje vždycky dobrou atmosféru. Jackman však několikrát během rozhovorů prohlásil, že ani jeden ze stíracích losů v hodnotě tisíců dolarů, které v průběhu let koupil pro filmové štáby, nikdy nevyhrál žádnou významnou částku.

Hugh Jackman, 2013
Foto: ChinaImages via Depositphotos

Hugh Jackman – všestranně nadaný umělec

Přes to, že je Hugh Jackman velice nadaným hercem, který bez problému zvládá různé dialekty v angličtině a role všech možných žánrů, je také vynikajícím tanečníkem a zpěvákem. O tom jsme se mohli přesvědčit v muzikálu Největší showman, ale také z mnoha jeho rolí na Broadwayi. Ačkoli to asi není překvapivé vzhledem k jeho zjevnému hudebnímu talentu, Jackman také hraje na tři hudební nástroje: klavír, kytaru a housle.

Muzikály patří k jeho vášni, miloval je totiž od dětství, a moct v nich hrát, je jeho splněným snem. Jeho láska k hudebnímu divadlu začala vzkvétat, když mu bylo pouhých 10 let. Viděl středoškolské představení Man of La Mancha, kterým vše začalo.

Hugh Jackman jako kávový nadšenec

Hugh Jackman v roce 2011 založil společnost Laughing Man Coffee, díky které provozuje kavárny na Manhattanu s etiopskou kávou. V roce 2009 navštívil Etiopii a dva roky na to založil právě Laughing Man Coffee. Jackman si zakládá na tom, aby šly zisky zpět do Etiopie. Prostřednictvím charity podporuje Etiopské zemědělce.

Zdroje: Znalosti autorky článku, která je fanynkou Hugh Jackmana, Looper, MTV, People, Screen Rant, Wall Street Dermatology

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.