8 zajímavostí o seriálu Mladá modrá krev: Líbací scény s Omarem Rudbergem byly šíleně dobré, říká Edvin Ryding

Petr Stoško
Foto: Netflix / Johan Paulin

V létě nás Netflix překvapil velmi otevřeným seriálem z prostředí švédské královské rodiny, který se stal celosvětovým hitem. Příběh prince Wilhelma v internátní škole Hillerska zaujal celý svět a díky vysoké sledovanosti se můžeme v roce 2022 těšit na druhou sérii. Pojďme se podívat na osm zajímavostí, které se vážou k seriálu.

1. Neherecká posila ze Španělska

Frida Argento, která ztvárnila Simonovu sestru Sáru nebyla až do této doby herečkou. Před značnou popularitou, kterou jí přinesl seriál, žila ve španělské Barceloně, kde pracovala v oddělení zákaznické podpory v centru kontroly motorových vozidel. Ačkoliv měla obavy, jak ji coby neherečku přijmou profesionální herci na place, tak vše probíhalo ve velmi přátelském duchu a herci jí ve všem pomáhali. Po zkušenosti s Young Roayls se Frida rozhodla i nadále zůstat u herectví.

2. Zpěvák Omar Rudberg

Omar Rudberg (Simon Eriksson) je ve švédsku již známým hudebním talentem a už se dokonce dvakrát zúčastnil soutěže Melodifestivalen. Jeho každoroční vítěz reprezentuje Švédsko na soutěži Eurovision song contest, která je ve švédsku nesmírně populární. V roce 2017 se zde objevil spolu se svou kapelou FO&O s písní „Gotta Thing About“ a obsadili ve finále 11. místo.

O dva roky později už jako sólový zpěvák zazpíval „Om om och om igen“, ale tentokrát nepostoupil ze svého semifinálového kola. Omar se díky seriálu celosvětově velmi zviditelnil a přihlásil se tak i letos. Pokud by dokázal porazit dalších 27 soutěžících, reprezentoval by svou zemi na Eurovision song contest 2022 v italském Turíně. Zajímavostí je jistě i to, že hercův hudební vzor je maďarská rocková kapela Skorpió, která slavila největší úspěchy v 70 a 80. letech minulého století.

3. Svátek svaté Lucie

Křes´tanský svátek svaté Lucie je ve Švédsku slaven 13. prosince. Svatá Lucie byla mladá dívka, která byla krutě zabita v roce 304 za to, že rozdávala jídlo chudým křesťanům, kteří se v době starověkého Říma skrývali v místních katakombách. Ve Švédsku je vždy vybrána dívka, která představuje svatou Lucii. Má výsadu kráčet uprostřed celého průvodu a na hlavě nese korunu se svícemi, která má symbolizovat oheň. S celou oslavou se pojí také spousta zvyků, jakými jsou zapalování svící, obřadní hostina a samozřejmě obdarovávání blízkých.

Je zvykem, že nejstarší dcera přinese rodičům kávu a Lussebullar (Luciiny bulky), zatímco mladší dcery v rodině nesou svíce v průvodu. Tato tradice sahá do roku 1764, od kdy má podle legendy v čele průvodu stanout dcera bohaté rodiny oděná v bílých šatech. Proto bylo pro všechny přítomné velmi zarážející, že se místo Felice stala Lucií Sára z chudé rodiny. Celá akce je velmi populární na studentských oslavách přesně tak, jak vidíme v seriálu.

4. Inspirace pro prince Wilhelma

Edvin Ryding se při ztvárnění prince Wilhelma nechal inspirovat sám sebou a svojí rodinou. Zkoušel na své rodině simulovat různé situace, které v seriálu můžou nastat. Pozoroval chování ostatních členů a sbíral inspiraci pro svou seriálovou postavu a její reakce. Snažil se pochopit, jak se můžou ostatní cítit v různých situacích. Uvědomil si, že láska k rodičům a sourozencům v královské rodině se neliší od lásky v běžných rodinách.

5. Líbací scény

Pro herce Edvina Rydinga byly líbací scény s Omarem Rudbergem doslova „šíleně dobré“. Ve společném rozhovoru pro Netflix Nordic oba aktéři zmínili, že se při nich cítili příjemně a neměli s tím žádný problém. Podle Edvina Rydinga za to mohla i jejich koordinátorka intimních scén, která odvedla fantastickou práci. Rovněž ocenil, že i štáb se choval velmi chápavě a oběma hercům tyto scény žádnými vtípky ani narážkami neztěžovali.

6. August jako Simon

Malte Gårdinger, který zahrál postavu Augusta, se původně chtěl přihlásit na roli Simona. Po příjezdu na konkurs se ho zeptali, zdali by měl zájem spíše o roli Augusta. Malte po chvíli přemýšlení nabídku přijal a začal se připravovat na svou roli. Pro Netflix Nordic uvedl, že inspiraci toho, jak se chovat a jak postavu vykreslit, bral od lidí, které v životě skutečně potkal. Vzpomínal na lidi s tendencemi naparovat a povyšovat se nad ostatními.

7. Omar Rudberg hraje skoro sám sebe

Omar Rudberg uvedl, že postava, která je mu nejbližší je jeho vlastní, Simon. I jeho matka pochází z Latinské Ameriky, on sám mluví španělsky, rád zpívá, má zvláštní vztah se svými přáteli a ve škole nebyl nijak moc populární. Na rozdíl od svého představitele má však postava Simona ve škole mnohem lepší známky.

8. Aspergerův syndrom

Frida má se svou postavou více společného, než se na první pohled může zdát. Stejně jako její postava trpí Aspergerovým syndromem. Ten patří mezi poruchy autistického spektra a způsobuje především potíže se sociální interakcí a adaptací ve společnosti. Dále uvedla, že se Sára chová velmi podobně jako ona sama, když byla na střední škole.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.