Co šňupe královna v Bridgertonových? Látku populární mezi vyššími vrstvami užívala i skutečná královna Charlotte

Foto: Liam Daniel / Netflix

Pokud patříte mezi diváky Bridgertonových, možná jste si při sledování seriálu všimli, že milovnice drbů, královna Charlotta občas něco šňupe. o je vlastně tato hnědá prášková látka?

Látka, kterou královna užívá, byla ve skutečnosti odhalena už v první sérii, když v jednu chvíli vladařka nařídila svému zvědavému sluhovi, aby jí přinesl další „šňupací tabák“.

Jde o jemný práškový tabákový výrobek, který byl v letech 1700 až 1800 něco jako symbol společenského postavení. Tabákový prášek byl často kombinován s jinými přísadami pro přidání vůně. V podstatě poskytoval nikotin, po kterém uživatelé toužili, bez skutečného kouření jiných tabákových výrobků.

Foto: Liam Daniel / Netflix

Historicky bylo šňupání tabáku velmi oblíbeným zvykem, zejména v Anglii v období regentství, v němž se seriál Bridgertonovi odehrává.  Tabák byl tehdy populární mezi vyššími vrstvami a fungoval jako označení bohatství a postavení na rozdíl od jiných, „běžnějších“ tabákových výrobků.

Podle BBC History byla skutečná královna Charlotte přezdívána „Snuffy Charlotte“ (Šňupací Charlotte). Její zvyk šňupání tabáku byl totiž velmi dobře známý.

Golda Rosheuval, která Charlotte hraje, ale před kamerou skutečný tabák nešňupe. Pro Decider řekla, že prášek, který byl použit na natáčení, je v podstatě obarvená cukrová látka. „Myslím, že je to něco jako glukóza. Je to neškodné, takže to je v pořádku. Absolutně neškodné,“ vysvětlila.

Zdroje: Netflix, BBC History, Decider, Pop Sugar, Today

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.