Willy Wonka jako reality show? Netflix kuje pikle a připravuje se na pořádně bizarní záležitost

Eva Pospíchalová
Foto: Warner Bros

Kdo bude po Timotheém Chalametovi novým Willy Wonkou? Kdokoliv. Netflix získal práva na slavný příběh Roalda Dahla a pobízí producenty, aby přišli se svými nápady a návrhy, jak s ním naložit.

Willyho Wonku, výstředního ředitele honosné čokoládovny z filmu Karlík a továrna na čokoládu, si na plátně zahráli Gene Wilder, Johnny Depp a Timothée Chalamet. Čeho se však dočkáme nyní? Netflix zatím nemá jasno o ničem, kromě formátu pořadu. Rozjíždí tedy takzvaný bake-off, který je jako postup nyní v zábavním průmyslu trendem.

Obrátil se na produkční společnosti seriálů jako Who Do You Think You Are?, American Idol, Hovadina! (Bullsh*t: The Game Show), Snack vs. Chef nebo Squid Game: The Challenge a další, aby pro ně něco vymysleli. Nikdo však zatím nabídku nepřijal, a tak se spekuluje i o zapojení společnosti Warner Bros.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NOVÁ VÁNOČNÍ KLASIKA A SLADKÁ TEČKA NA ZÁVĚR ROKU. NOVÝ WONKA DOBYL KINA, NADCHL DIVÁKY A UBRÁNIL KULISY PŘED NENAŽRANÝM ŠTÁBEM

Reality shows jsou na rozmachu, nicméně producenti se paradoxně do projektů tohoto typu nezapojují rádi, jelikož celý proces vymýšlení a nabízení zabere spoustu peněz a času. Spíše než tvorba a vývoj nového pořadu je však lepší, když spolehlivá firma nadhodí k natočení hotovou věc.

Toto soutěžení je epidemie a my ho nenávidíme,“ řekl jeden z producentů. Víc a víc společností přichází s novými soutěžemi a herními pořady, a to i společně s osobnostmi, které se do reality shows chtějí zapojit. „Za starých dobrých časů se produkční společnosti jednou za čas dohadovaly o projekty, ale obvykle si televize vybraly společnost, kterou znaly a které důvěřovaly, spojily se a zajistily, aby to fungovalo. Ale teď, protože trh je špatný, mají možnost těchto jakoby konkurzů. Je to zhouba naší existence,“ dodal producent. Další přidal, že tento proces je součástí této doby. „Můžete do toho jít s hromadou skvělých nápadů a utratit milion korun, než dostanete odpověď, která může být záporná,“ dodal.

Netflix však není jedinou firmou, která takto operuje. Například BBC vyhlašuje na pořady výběrová řízení nejen pro vlastní studia, ale i pro nezávislé producenty a společnosti.

Příběh Roalda Dahla se tedy dočká dalšího zpracování, celkem čerstvě po uvedení úspěšného filmu do kin minulý rok. Muzikál Wonka si i přes bizarní momenty a různorodé kritiky zasloužil hodnocení 77 %. Diváci se očividně tohoto příběhu ne a ne nabažit. Před několika lety bylo také například oznámeno, že se budou natáčet dva seriály na motivy Willy Wonky, a to pod taktovkou Taiky Waititi, ty jsou však v nedohlednu. Je ale společnost připravená na reality show?

Zdroje: Deadline, Variety

Hodnocení na Kinoboxu: 77 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.