Americký hezoun Matt Rife čelí kritice za nový stand-up na Netflixu. Podle diváků se mu vtipy příliš nepovedly

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Přirozený výběr je název stand-up speciálu komika Matta Rifea. Na sociálních sítích se většinou těší úspěchu, ale širší publikum jeho vtipy očividně nedocenilo. Nebo průměrného diváka ještě překvapí kontroverzní vtipy o ženách, náboženství, sebevraždě a domácím násilí?

Netflix nás nalákal na komediální speciál internetové hvězdy. Záznam nazvaný Přirozený výběr (Natural Selection) však diváky neohromil a ukázal, proč na Netflixu tato vystoupení nebodují. Charismatický komik Matt Rife se proslavil na Youtube, a později na TikToku jeho interakcí s obecenstvem a surovým humorem, jen je často mířený na fenomény internetu. Aktuálně má miliony sledujících a jeho krátká videa baví celý svět.

Co tedy diváky zamrzelo, bylo vydání tohoto speciálu. Sarkasmus a bodavé vtipy pobaví, ale všechno má své meze. Ne nadarmo se říká, že komik není dobrý, když si umí dělat legraci z ostatních, ale ze sebe ne. Jeho vtipy nejen dle kritiků tentokrát působily nuceně a trapně a sám komik arogantně. Ač je tedy mladý Američan velmi populární (drtivou většinu jeho publika tvoří mladé ženy), jeho vystoupení, které bylo součástí americké tour, širší obecenstvo neuchvátilo.

ČTĚTE TAKÉ: Komedie, která se vysmívá přehnané korektnosti dnešní doby, ovládla sledovanost. Ironie, že film vydal zrovna Netflix, smějí se diváci

„Výjimečně hezký, ale bez skutečné osobnosti. Vypráví nekonečné anekdoty o tom, jak je těžké najít hodnotný protějšek, ale zároveň dává jasně najevo, že vzhled staví nad vše ostatní. On je mužská verze bílé holky v botách UGG s odbarvenými blond vlasy a dýňovým latté ze Starbucks. Obyčejní lidé mohou být vtipní, ale ne, když se prezentují, jako by měli ke sdílení nějakou hlubokou moudrost, když ji očividně nemají. Je upřímně trapné slyšet toho chlapa, jak na pódiu předvádí své pozérské tetování a pak si stěžuje na mladé lidi, jako by nebyl jedním z nich. Posaď se, prcku, nebo se vrať na Youtube a publiku žíznivých ženských,“ napsal jeden z uživatelů na IMDb.

Stand-upu je vytýkáno opakování starých vtipů, předvídavost, klišé i velmi problematická témata. Komik sice dal najevo, že si ze zpětné vazby hlavu neláme, nic nemyslí vážně a jeho cílovou skupinou jsou především muži. Ale ani to diváky nepřesvědčilo (s přihlédnutím ke skutečnosti, že jeho za jeho kariéru vděčí hlavně mladým fanynkám). Na serveru Rotten Tomatoes si vysloužil 18 %, na iMDb 5,3 bodů z 10 a na ČSFD 50 % se zatím čtyřmi recenzemi. Uvidí se, jak ještě oslní české a slovenské sledující.

Natural Selection je nyní dostupné na Netflixu s českými titulky.

Zdroje: Netflix, Variety, Buzzfeed

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.