Komedie, která se vysmívá přehnané korektnosti dnešní doby, ovládla sledovanost. Ironie, že film vydal zrovna Netflix, smějí se diváci

Foto: Michael Moriatis/Netflix

Na Netflix 20. října dorazila komedie Fotři (Old Dads), kterou režíroval populární komik Bill Burr a také si zahrál jednu z hlavních rolí. Nejlepší přátelé, kteří se v pozdějším věku stali otci, se ve filmu snaží proniknout do tajů rodičovství. V cestě jim stojí stále se rozvíjející technologie i slang Generace Z.

Komedie Fotři o třech otcích ve středním věku, kteří žijí v Los Angeles, a každý se snaží vypořádat s odloženými radostmi a nebezpečími otcovství, je režijním debutem komika Billa Burra, který je i spoluscenáristou a sám si zahrál jednu z hlavních rolí.

Film inspirovaný zkušenostmi Burra a jeho spoluscenáristy Bena Tishlera, kteří se stali otci v pozdějším věku, se točí kolem nejlepších přátel a obchodních partnerů Jacka (Burr), Connora (Bobby Cannavale) a Mikea (Bokeem Woodbine). Poté, co prodali svou firmu a mladý generální ředitel okamžitě změnil, co se dalo, se všichni tři ocitli na vedlejší koleji. Jsou nuceni bojovat s řediteli mateřských škol, mladým generálním ředitelem a vším, co vzniklo po roce 1987.

PSALI JSME TAKÉ: Romantická komedie o lásce Čechům učarovala a sbírá pěkná hodnocení. Diváci chválí hlavně chemii herců

Bill Burr se ujal role Jacka, otce, který se snaží zapadnout mezi rodiče dětí ze školky svého syna, kde ho ovšem neustále provokuje ředitelka. Jednoho dne už nedokáže udržet nervy na uzdě a během vyzvedávání syna ze školky vybuchne před ostatními rodiči. Mimo to stihne urazit i ředitelku.

Ani další dva tatínci to nemají jednoduché. Connor se nedokáže odpoutat od svého mládí a až příliš se snaží být cool. Mikeovi zase jeho o mnoho let mladší přítelkyně oznámila, že je těhotná. On ale podstoupil vasektomii.

Fotři jsou celkem zábavní a přinášejí příval vtipů o kulturním střetu mezi mladší a starší generací. Film bude připadat vtipný určitě zejména přesně té generaci mužů, o které je. Ale zároveň si nachází příznivce také u dalších věkových skupin i u žen. Ostatně recenze na internetu a komentáře v diskusích mluví za své.

ČTĚTE TAKÉ: Divoká jízda od začátku do konce: Záhadný krimi seriál Těla dobyl Netflix. Diváci chválí geniální vyšperkovaný scénář i herecké výkony

Bobby Cannavale, Bokeem Woodbine a Bill Burr v komedii Fotři.
Foto: Michael Moriatis/Netflix © 2023.

Ačkoliv má na ČSFD film pouze 61 %, je to hlavně proto, že diváky dělí na dvě skupiny. Je o přesně ten druh komedie, kterou půlka lidí miluje a půlka nenávidí. „Netlačí to na pilu. Má to v sobě kopec příjemných vtipů, ale také určitý nadhled. Na konci dne jde o to zachovat se správně. I přesto, že nemáme všechny proměnné a tápeme. Ať už v kariéře nebo emocích,“ zaznívá v jednom z komentářů.

Další upozorňuje, že je nutné si pustit film s titulky v originále, nikoliv českým dabingem: „Českej dabing je tady extrémní tragédie, která ponižuje jak postavy, tak dialogy. Díky traileru a tomu, že režíruje Bill Burr, jsem přesně věděl do čeho jdu a taky jsem to dostal. Nejvtipnější na tom je, že takovej film vydává zrovna Netflix, sladká ironie.“

„Krize středního věku a netflixovská střelba do vlastních řad. Tři „boomerové“ ve světě, ve kterém se člověk pomalu bojí ozvat, aby si to někdo náhodou nevyložil jako urážku. Kritický pohled na přehnaně korektní dobu, avšak podaný vtipně,“ zaznívá z další recenze, která udělila čtyři hvězdičky z pěti.

TAKÉ JSME PSALI: Recenze na ASUS Zenbook S 13 OLED: Otestovali jsme na cestách nejen výdrž baterie nejtenčího notebooku na světě

Bill Burr jako Jack v komedii Fotři.
Foo: Michael Moriatis/Netflix © 2023.

Na Rotten Tomatoes má film snad nejvíce rozdělné hodnocení od kritiků versus publika, jaké kdy, jaký film měl. Profesionální filmoví kritici mu udělují 18 %, zatímco publikum luxusní devadesátku. „Je zřejmé, že jde o jeden z těch vtipných filmů, který dokáže rozesmát jen část lidí. Jste mezi nimi?“ píše příhodně Ronak Kotecha z The Times of India a má naprostou pravdu.

„Děkuji, děkuji, děkuji, že jste vytvořili tento film. Konečně film, který představuje svět, ve kterém žiji každý den,“ vyzdvihuje komedii jeden z hodnotících diváků na Rotten Tomatoes, kde se v recenzích od diváků dokonce strhla vlna kritiky směrem k filmovým kritikům, kteří Fotrům udělili pouze již zmíněných 18 %. „Skutečnost, že všichni tito nabušení kritici jsou naštvaní kritikou politicky korektní kultury, je pro tento film čestným odznakem. Lidé, kteří jsou stále při smyslech, uvidí tento film jako závan čerstvého vzduchu,“ píše například jeden a jiný dodává: „Negativní recenze „kritiků“ jen dokazují, jak jsou mimo a nafoukaní.“

Každopádně komedie Billa Burra je aktuálně globálně na prvním místě TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu a stejně tak se na pomyslném trůně usadila i u nás.

Zdroje: Netflix, film Fotři, ČSFD, Rotten Tomatoes, FlixPatrol

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.