Mrazivý seriál, který budete s napětím sledovat až do konce, ukazuje hrůzy skutečného příběhu. Netflix vydá novinku IC 814: Únos do Kandaháru

Foto: Netflix

Indická filmová a seriálová tvorba, to není jen roztančený Bollywood, ale také spousta perfektně natočených kousků. Jestli Indové obzvláště něco umí, jsou to seriály a filmy natočené podle skutečných událostí. Důkazem toho je například loňská série Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie roku 1984 nebo oblíbená krimi série Delhi Crime. Nyní na Netflix dorazí další kousek z indické produkce – IC 814: Únos do Kandaháru (IC 814: The Kandahar Hijack). Série se bude zabývat nejdelším únosem letadla v historii Indie.

Pozor, článek obsahuje popis skutečné události, které jsou spoilerem pro děj seriálu!

Co přesně se stalo při letu IC 814?

„Dobrý večer, mluví k vám váš kapitán. S politováním vám musím oznámit, že toto letadlo bylo uneseno.“ To je věta, kterou jako pasažér v letadle rozhodně nechcete slyšet. Přesně tohle však zažili cestující letu Indian Airlines 814, běžně známého jako IC 814, na cestě z mezinárodního letiště Tribhuvan v Káthmándú v Nepálu na mezinárodní letiště Indiry Gándhíové v Dillí v Indii v pátek 24. prosince 1999.

Let tehdy pilotovali 37letý kapitán Devi Sharan a první důstojník Rajinder Kumar spolu s palubním inženýrem Anilem Kumarem Jaggiou. Airbus krátce poté, co vstoupil do indického vzdušného prostoru, uneslo pět maskovaných mužů. Ti pak pilotům nařídili přistát na několika místech – v Amritsaru, v Lahore a přes Perský záliv pak měli letět do Dubaje. V Dubaji bylo z letadla propuštěno 27 ze 176 cestujících, avšak jeden byl smrtelně pobodaná a několik dalších zraněných.

ČTĚTE TAKÉ: RECENZE: SERIÁL ŽELEZNIČÁŘI UKAZUJE, JAK NEJVĚTŠÍ PRŮMYSLOVÁ HAVÁRIE V HISTORII TRÁVILA LIDI PŘÍMO V ULICÍCH A ZÁROVEŇ HRDINSTVÍ OBYČEJNÝCH LIDÍ

Nakonec únosci přinutili letoun přistát v Kandaháru v Afghánistánu, který v té době ovládal Tálibán. Letoun byl po přistání obklíčen a Talibánci se snažili zabránit jakémukoliv indickému vojenskému zásahu. Motivem únosu bylo zajistit propuštění islamistických teroristů držených ve vězení v Indii. Po sedmi dnech Indie tři teroristy propustila a rukojmí byli osvobozeni.

Šlo o únos letadla, který navždy změnil historii indického letectví. Zatímco cestující na palubě čelili hrůze, když letadlo přes noc nouzově přistávalo ve čtyřech zemích, vyjednavači mezitím venku závodili s časem, aby zajistili bezpečnost 189 lidí na palubě.

Netflix vydá mini sérii IC 814: Únos do Kandaháru

Netflix nyní 29. srpna vydá indickou minisérii IC 814: Únos do Kandaháru inspirovanou touto událostí. Svůj režijní debut na streamovací platformě si odbude jinak zkušený režisér Anubhava Sinhy. Seriál je adaptací knihy „Flight Into Fear“ od pilotů Deviho Sharana a Srinjoye Chowdhuryho. Zachycuje vyjednávání, odhalí složitou diplomacii v Dillí a napjaté výměny názorů na Kandahárské vyjednávací stanici.  

„IC 814: Únos do Kandaháru je napínavý příběh, který zachycuje jeden z nejdelších únosů v indické historii a nabízí skutečný popis kolosální mezinárodní krize. Série, kterou režíroval mistr filmu Anubhav Sinha, známý svým odvážným a realistickým filmem, nelíčí jen události, ale ponoří vás do emocionálního víru národa sevřeného strachem, nadějí a zoufalstvím. Díky působivému vyprávění v kombinaci s úžasnými vizuálními efekty a srdcervoucími výkony hvězdného hereckého obsazení je tato série tím, co musíte vidět,“ láká diváky viceprezidentka pro obsah Netflixu India Monika Shergell.

TAKÉ JSME PSALI: ZÁKULISÍ PŘÍPADU, KTERÝ ŠOKOVAL SVĚT: BRUTÁLNÍ HROMADNÉ ZNÁSILNĚNÍ VEDLO AŽ KE ZMĚNĚ ZÁKONA

„Byly natočeny dokumenty a vlogy, byly napsány články, ale my jsme se do toho chtěli zabořit hlouběji, abychom měli šťavnatější sousto. Setkali jsme se s úředníky zapojenými do vedení záchranné mise z Dillí a cestující a posádka nám vyprávěli příběh, který se odehrával uvnitř letadla. Přidal se k nám pak Adrian Levy, významný novinář, spisovatel a filmař z Londýna, a před námi se rozvinulo zcela nové mezinárodní plátno. To, co se dělo těch sedm dní, se ukázalo jako působivý příběh, který protíná mrazivé a napínavé taktické a diplomatické manévry, které bylo potřeba vyprávět. Diváci musí poznat tento příběh, který ještě nikdy nebyl vyprávěn naruby s obsazením, které nevím, jestli ho dokážu ještě někdy znovu dát dohromady,“ komentuje pak seriál také režisér Anubhava Sinhy známý filmy jako Ra.One, Tum Bin, Dus, Mulk, Thappad nebo Article 15.

V seriálu si zahraje mnoho indických hereckých hvězd. Mezi nimi jsou Naseeruddin Shah, Pankaj Kapur, Vijay Varma, Arvind Swami, Dia Mirza, Patralekhaa, Amrita Puri, Kumud Mishra, Manoj Pahwa, Anupam Tripathi, Kanwaljeet Singh, Dibyendu Bhattacharya, Sushant Singh, Aditya Srivastava, Rajeev Thakur a Yashpal Sharma.

Šestidílnou sérii IC 814: Únos do Kandaháru si můžete na Netflixu pustit už od 28. srpna. Netflix vybízí: „Staňte se svědky toho, jak se z chaosu vynořili neočekávaní hrdinové.“

IC 814: Únos do Kandaháru (IC 814: The Kandahar Hijack)
Foto: Netflix

Zdroje. Netflix, Hijacking Stunt of Air India Aircraft (archiv), IndianExpress, Variety

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.