Zákulisí případu, který šokoval svět: Brutální hromadné znásilnění vedlo až ke změně zákona

Foto: Courtesy Netflix

Indický seriál Delhi Crime ukazuje zákulisí vyšetřování brutálního trestného činu, který šokoval nejen Indii, ale celý svět. Hromadné znásilnění mladé dívky vedlo až ke změně zákonů o sexuálním napadení. Seriál je natočen podle skutečné události.

„Čím větší je propast mezi bohatými a chudými, tím více je zločinu,“ říká jeden policista druhému v mini sérii, která byla natočena podle skutečné události. Delhi Crime zobrazuje rekonstrukci policejního vyšetřování mediálně známého znásilnění, o kterém se informace rozšířily po celém světě.

Foto: Courtesy Netflix

Mladý pár jede domů z kina autobusem, když v tom je za jízdy přepadne šestice mužů včetně řidiče. Oba zbijí a mladou dívku všichni střídavě téměř hodinu znásilňují. To však ještě není to nejhorší, co studentce provedou. Její tělo doslova rozsápou za živa. Nakonec oba nahé vyhodí ven.

Brutální trestný čin vyšetřuje policie v Dillí v čele s ráznou DCP Vartikou Chaturvedi, která je odhodlaná dopadnout všech šest pachatelů. Vyšetřování jejímu týmu však příliš neusnadňuje veřejnost, média ani orgány. Zatímco se zpráva o hrůzném činu šíří do celého světa, mladá žena mezitím v nemocnici bojuje o život.

Foto: Courtesy Netflix

Případ veřejně známý jako Nirbhaya 2012 vyvolal v Indii velké protesty. V zemi byla následně přijata reforma zákona o sexuálních útocích a začalo se více mluvit o bezpečnosti žen.

I přes temné téma režisér Richie Mehta říká, že záměrem bylo vyprávět pozitivní příběh. „Nejde o ilustraci zla,“ řekl pro The Guardian Ind žijící v Kanadě. „Delhi Crime je o následcích a lidech, kteří je řeší.“

Foto: Courtesy Netflix

Mehta strávil šest let čtením materiálů zabývajících se případem a rozhovory s orgány zapojenými do vyšetřování. Nedostatečně financované a endemicky zkorumpované policejní síly byly v Indii konkrétním terčem protestů. „Když si se mnou ale povídali o svých zkušenostech, začal jsem chápat omezení, kterým čelili. Během vyšetřování týdny neviděli své rodiny, důstojník zase neměl vozidlo a nemohl se dostat na místo činu,“ vypráví režisér dle serveru The Guardian.

Foto: Courtesy Netflix

Drama je směsicí faktu a fikce. Postava policejní komisařky Vartiky Chaturvedi je postavena na skutečné osobě, která dohlížela na vyšetřování. Stejně tak postavy pachatelů a obětí. I scéna, kdy se policisté brodí přes řeku, aby našli jednoho z podezřelých a přesvědčili ho ke spolupráci, jinak vše řeknou jeho matce, je skutečná.

Dcera Chaturvedi, neklidná teenagerka, která chce odjet do Toronta, slouží jako obraz zámožnějších mladých Indů, kteří zápasí s otázkou, zda zůstat ve své zemi a pomáhat ji vylepšit, nebo utéct do USA, Austrálie či Evropy. „Nemůžu jít po ulici, aniž by mě někdo obtěžoval, nemůžu jet metrem, aniž by na mě muži zírali,“ říká dívka v první epizodě.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.