Nejlepší seriál Netflixu minulého týdne: Nacistické zlo z druhé světové války získalo na ČSFD 81% hodnocení

Foto: Netflix

Milovníci historie, především pak období druhé světlové války, jistě zbystřili zraky, když Netflix ohlásil vydání dokumentární série Hitler a nacisté: Zlo na lavici obžalovaných (Hitler and the Nazis: Evil on Trial). Jelikož Netflixu podobné dokumenty většinou jdou, dalo se předpokládat, že půjde o celkem zajímavý kousek a tak se také stalo. Diváci ho oceňují skvělým hodnocením.

Nejlepší série, která v minulém týdnu vyšla na Netlfixu? To je bezpochyby dokumentární šestidílný seriál Hitler a nacisté: Zlo na lavici obžalovaných, který měl na streamovací platformě premiéru 5. června. Za ním stojí uznávaný americký režisér a producent Joe Berlinger, který natočil také mnoho dokumentů založených na skutečných zločinech. K dokumentu z období druhé světové války se dostal poté, co byl zděšen záběry z holokaustu. Protože ho šokuje, do jaké míry si lidé tuto smutnou historii neuvědomují anebo na ni úplně zapomněli, rozhodl se po letech natočit dokumentární seriál Hitler a nacisté: Zlo na lavici obžalovaných.

V roce 2018 zpracovala Konference o židovských materiálních nárocích proti Německu studii, ze které vyšlo najevo, že každý desátý americký respondent dává holocaust za vinu Židům. Zarážející je, že dvě třetiny mileniálů ze Spojených států ani nevědí, co je Osvětim. „Jako varování je tedy ten správný čas převyprávět tuto historii mladé generaci, a to v globálním měřítku,“ řekl pro Berlinger pro magazín Netflixu Tudum.

ČTĚTE TAKÉ: 5 VÁLEČNÝCH FILMŮ NATOČENÝCH PODLE SKUTEČNOSTI, KTERÉ NAJDETE NA NETFLIXU: HRŮZY KONCENTRAČNÍCH TÁBORŮ I JEDNA Z NEJVĚTŠÍCH TRAGÉDIÍ ČESKA

Hitler a nacisté: Zlo na lavici obžalovaných
Foto: Netflix

Nový ambiciózní dokument z druhé světové války je zaměřen na mladší publikum. V šesti epizodách sleduje vzestup Adolfa Hitlera k moci a hlavní milníky druhé světové války. Zatímco se zaměřuje na mnoho známých faktů, kromě rozhovorů s akademiky a archivních záběrů, které jsou typické pro dokumenty o 2. světové válce, je s pomocí dramaticky předělaných scén z historie a častých flashbacků vystavěn spíše jako výpravná thrillerová minisérie než jako dokument. Herci v něm obnovují klíčové okamžiky z historie, čímž může být poutavější pro mladší publikum.

„Fantasticky udělaný a komplexní dokument, který by měli povinně pouštět ve školách,“ oceňuje ho například jedna česká divačka ve své recenzi na ČSFD, kde má dokument 81% hodnocení. „Strhující šestidílný dokument – ​​bohatý na záběry, komentáře a nově vydaný zvukový záznam – si klade za cíl, aby zvěrstva a lekce temné doby nevymizely z paměti,“ hodnotí ho pak Richard Roeper z Chicago Sun-Times.

ČTĚTE TAKÉ: 10 NEJLEPŠÍCH FILMŮ ROKU 2023 PODLE ČSFD: OPPENHEIMER ZAOSTÁVÁ ZA DVĚMA ANIMÁKY, BODUJE I AKČŇÁK S CRUISEM

Hitler a nacisté: Zlo na lavici obžalovaných
Foto: Netflix

Zdroje: Times, Tudum, ČSFD, Chinaco Sun-Times

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.