Chtěli se stát hvězdami sociálních sítí, místo toho je ovládl kult. Netflix v děsivém příběhu odhalí temnou stránku TikToku

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Do temných zákoutí showbyznysu a internetu se vydali tvůrci Netflixu v novém investigativním dokumentu. Minisérie Dancing for The Devil: The 7M TikTok Cult vypráví příběh mladé tanečnice, která se s vidinou zářné budoucnosti upíše u záhadné zábavní společnosti. Jak letí čas, začíná se na první pohled neškodný svět tanečního TikToku měnit na manipulativní praktiky podobné náboženskému kultu.

V čele s režisérem Derekem Doneenem se filmaři Netflixu ponořili do tvorby nového třídílného dokumentu, ze kterého jde mráz po zádech. Série se soustředí na děsivý příběh skupiny umělců z TikToku, kteří se pod značkou zábavní manažerské společnosti stali členy kultu, aniž by to vůbec tušili. Zářnou budoucnost a instantní internetovou slávu jim totiž nabízel majitel losangeleské firmy 7M Films Robert Shinn, jenž je ale zároveň pastor církve Shekinah.

Ve středu dění stojí jedna z obětí Miranda Wilking, která na sociálních sítích vystřelila po boku sestry Melanie. Sourozenecké duo bylo od malička nerozdělitelné a dívky dělaly všechno spolu. V roce 2019 se ale Miranda začala chovat nezvykle a trávila čím dál tím víc času s lidmi ze svojí církve/agentury. Nakonec se svojí rodinou kontakt přerušila úplně.

„Říkali nám, že musíme příbuzné odstřihnout, abychom na sobě mohli pracovat. A že pro rodinu musíme být ‚mrtví‘, že jedině tak je zachráníme,“ vypovídají v dokumentu další z talentů, kterým se podařilo ze spárů „ďábla“ uniknout. Shinn jim podle všeho vymýval mozky, finančně je vykořisťoval a vyžadoval nad nimi i fyzickou kontrolu.

ČTĚTE TAKÉ: 5 MINISÉRIÍ O SÉRIOVÝCH VRAZÍCH NA NETFLIXU: PŘÍBĚHY O BRUTÁLNÍM MUČENÍ A ZABÍJENÍ, KTERÉ NEJSOU PRO SLABŠÍ POVAH

O bolestné zkušenosti se v pořadu podělí i rodiče Mirandy. Na jejich případě filmaři ilustrují, kam až blízcí zmanipulovaných tanečníků někdy musí zajít a jaké hranice musí překročit, aby jim mohli pomoct z kultu utéct. Jak moc je story, kterou novinka zpracovává, otřesná, rozhodně není ojedinělá. Naopak spíš potvrzuje starou známou písničku o hvězdném zábavním a hudebním průmyslu, do nějž často zaplují nevinné mladistvé duše, které záhy rozcupuje nelítostný a bezpáteřní management.

Na Netflixu se limitovaná dokumentární série Dancing with The Devil: The 7M TikTok Cult objeví 29. května.

Zdroje: Tudum, Sortiraparis

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.