Rodiče dávají novorozencům jména podle Bridgertonových. Čtyři z nich jsou opravdu populární

Eva Lenská
Foto: Netflix/Liam Daniel

Po uvedení a popularitě seriálu Bridgertonovi (Bridgerton) u divaček vzrostl zájem o význam jmen nejoblíbenějších postav. Mnozí se totiž netají tím, že ono jméno dali nebo chtějí dát svému potomkovi. Jestliže byste je chtěli napodobit, nic vám nebrání. Třeba vás tento článek inspiruje.

Daphne

Daphne (Phoebe Dynevor) je nejstarší dcerou v rodině Bridgertonových a byla hlavní hrdinkou první řady. Díky její kráse, uhlazenosti a eleganci ji nazývali diamantem sezóny. Nakonec se provdala za přitažlivého vévodu Simona Basseta (Regé-Jean Page). Vyskytuje se samozřejmě i ve druhé a třetí řadě.

V roce 2021, po odvysílání první řady, došlo k 51% nárůstu popularity tohoto jména. Rodiče jej vybírali pro své dcery. Jaký má význam a původ? Daphne byla v řecké mytologii nymfou a dcerou říčního boha Penea. Její jméno znamená vavřín nebo vavřínový strom. Když ji Apollón pronásledoval láskou, kterou neopětovala, právě proměna v strom ji zachránila. Její tělo se pokrylo kůrou, ruce se staly větvemi, vlasy listím.

Jméno se začalo v anglosaském prostředí používat koncem 19. století spolu s dalšími jmény květin, stromů a rostlin, která byla v té době v módě.

ČTĚTE TAKÉ: V REKORDNÍM ČASE PO PREMIÉŘE V KINĚ MÍŘÍ NA NETFLIX DALŠÍ ČESKO-SLOVENSKÝ FILM. TENTOKRÁT NATOČENÝ PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI

Foto: Netflix/Liam Daniel

Eloise

Na druhém místě se s 27 % umístilo jméno Eloise (Claudia Jessie). Odvážná a svérázná Eloise se v seriálu příliš nestará o sňatkový trh, místo toho je vášnivou čtenářkou, která se zajímá o politiku a o odhalení pravé identity lady Whistledown. Její nejlepší kamarádkou je Penelope.

Eloise je anglická verze francouzského jména Éloïse nebo Héloïse. Význam jména je bohužel nejistý, ale může pocházet ze staroněmeckého jména Helewidis, které znamenalo zdravá či rozsáhlá. Je znám i význam slavná bojovnice.

Toto jméno je velmi oblíbené. V roce 2022 se zařadilo mezi 100 nejoblíbenějších jmen pro novorozená děvčata ve Spojených státech. Italská podoba je Eloisa, španělská Eloísa a portugalská Heloísa.

Foto: Netflix/Liam Daniel

Colin

Skoro stejně oblíbené bylo i jméno Colin. Vysloužilo si 26 % a chlapcům se také hojně dávalo. Jak víme, Colin Bridgerton (Luke Newton) bude hlavním hrdinou třetí řady, na kterou se již velmi těšíme. Přijede z cest a stane se z něj opravdový švihák.

Původ jména Colin pochází z gaelštiny, staré francouzštiny a také ze staroirských a skotských gaelských jmen Cuilen a Cailen, což znamená mládě nebo štěně. Ve staré francouzštině toto jméno znamená vítězství lidu.

Colin (Bridgertonovi)
Foto: Liam Daniel/Netflix

Penelope

Nyní je na řadě dáma, která pro Colina hodně znamená, má své tajemství a ovládne třetí řadu. Bude se muset také usmířit s Eloise a najít si ženicha, aby mohla být nezávislá. Stejně jako Colin, i Penelope (Nicola Coughlan) změní vzhled. Bude se lépe oblékat a zvolí i lepší účes. Naštěstí zůstane boubelkou tak, jak si diváci přáli.

Jméno Penelope si oblíbilo 17 % rodičů, kteří tak pojmenovali svou dceru. Pochází z řečtiny a znamená nit, vřeteno nebo tkadlena. Podle řeckých legend byla Penelope ženou hrdinného Odyssea.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: BRIDGERTONOVI KLEPOU NA DVEŘE. NICOLA COUGHLAN ALIAS PENELOPE PŘIZNÁVÁ, ŽE JI 3. ŘADA TROCHU DĚSÍ

Nicola Coughlan jako Penelope Featherington v seriálu Bridgertonovi
Foto: Liam Daniel/Netflix

Anthony

Se 16 % je nyní na řadě Anthony (Jonathan Bailey), který řešil své milostné problémy ve druhé řadě. Prvorozený syn lady Violet se nakonec oženil s okouzlující Kate Sharma (Simone Ashley), ačkoli cesta ke štěstí nebyla zrovna jednoduchá. Stála jim v cestě naprosto dokonalá debutantka, její sestra Edwina.

Jméno Anthony má latinský původ a pochází z římského jména Antonius, což znamená vynikající nebo neocenitelný. Tímto jménem byli označováni adoptivní příslušníci patricijského rodu Antoniů. Česká podoba tohoto jména je Antonín neboli Tonda.

Foto: Liam Daniel/Netflix

Benedict

Když už máme Anthonyho i Colina, nesmíme zapomenout ani na jejich charismatického bratra Benedicta (Luke Thomson), který byl tak trochu vyšachován, protože v knize si hledá lásku ještě před Colinem. Toto jméno je docela oblíbené i u nás. Co však znamená?

Mužské jméno Benedikt pochází z latinského slova benedictus, což má význam „požehnaný“ nebo „blahoslavený“. Často si ho vybírají řeholníci nebo papežové a bylo známé už 6. století před n. l. Francouzi používají podobu Benoît, Španělé Benito a Italové Benedetto.

Foto: Liam Daniel/Netflix

Zdroj: Netflix, Hello!, Wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.