Polská tvorba na Netflixu: Strhující kriminální thriller, zajímavé fantasy nebo příběh dobráka, který se uchýlí ke zločinu 

Michaela Pašková
Foto: robertpalka.com via Netflix Media Center

V průběhu let se polské tvorbě dostalo mnoho pozornosti, přičemž Netflix oznámil projekty, které uvede ještě letos. Kromě jiného se můžeme těšit na zajímavé fantasy v podobě kouzelné univerzity, strhující thrillery nebo pokračování řádění zlodějského gangu starších kriminálnic.

Barvy zla: Červená (Colors of Evil: Red/Kolory zła: Czerwień)

Datum uvedení: 29. května

Napínavý kriminální thriller natočený na motivy prvního dílu úspěšné knižní série se soustřeďuje na otřesné případy sexuálního násilní páchaného na ženách. Příběh sahá až do roku 1996, kdy moře v přímořském městě vyplavilo tělo ženy. Ukázalo se, že se jedná o dceru soudkyně, a přestože policie měla případ řešit prioritně, vyšetřování se zastavilo. V roce 2013 se objevuje tělo další ženy, přičemž se vyšetřování ujímá ambiciózní prokurátor. S pomocí soudkyně se snaží přijít na kloub vraždám, které spolu souvisí.

Akademie pana Klekse (Kleks Academy/Akademia Pana Kleksa)

Datum uvedení: 19. června

Snímek s dosud největším letošním polským rozpočtem má potenciál přitáhnout světové publikum. Představte si svět, který je tvořen neomezenou představivostí. Svět, kde můžete cítit barvu a slyšet její chuť. Svět nakreslený dětskou myslí, která nezná hranic, ale má svá pravidla. Právě v takovém světě se nachází kouzelná univerzita, kterou vede pan Kleks a zdánlivě obyčejná holka se do ní vydává hledat svého otce.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: NAPROSTO FANTASTICKÝ SERIÁL, CHVÁLÍ DIVÁCI DUCHAŘSKOU DETEKTIVKU, KTERÁ DORAZILA NA NETFLIX. ZHLÉDNOUT NĚKOLIK DÍLŮ NARÁZ NENÍ PROBLÉM

Boxer (Boxer/Bokser)

Datum uvedení: 4. září

Boxer v režii Mitji Okorna je dalším titulem, který diváky přenese do minulosti. Začínající boxer se bojí, že udělá stejné chyby jako jeho otec, a proto vezme manželku a společně s ní uteče z komunistického Polska. Jeho snem je být nejlepším boxerem v historii a vstoupit do dějin. Brzy si však uvědomí, že to bude mnohem těžší, než si původně myslel. Protože čelí komplikacím spojeným s přistěhovalectvím, souhlasí s bojem v domluveném zápase, který navždy změní jeho život.

Boxer
Foto: robertpalka.com via Netflix Media Center

Go Ahead, Brother/Idz przodem, bracie

Datum uvedení: 30. října

Příběhy o dobrých lidech, kteří se uchýlí ke zločinu, aby vyřešili své problémy, fascinují diváky už léta. Hlavní postavou kriminálního dramatu bude člen speciální jednotky, který během velkého zátahu na gangy dostal panický záchvat, jehož následkem musel odejít od policie. Aby toho nebylo málo, dozvěděl se, že jeho otec spáchal sebevraždu a zanechal po sobě obrovské dluhy z hazardu. Protože už u policie neměl šanci, začal pracovat jako hlídač v obchodním komplexu, kde spatří šanci, jak vyřešit své finanční problémy.

Go Ahead, Brother / Idz przodem, bracie
Foto: robertpalka.com via Netflix Media Center

Mothers of Penguins/Matki pingwinów

Datum uvedení: 4. prosince

Uznávaná MMA zápasnice žongluje mezi zápasy v ringu a výchovou sedmiletého syna, který je vyhozen ze školy. Poté, co je nucena přihlásit synka do psychologem doporučené školy, dochází jí, že tamější rodiče nepatří do jejího světa. Přestože je z nové školy zpočátku skeptická, její syn se skamarádí s jedním z žáků, což ji přiměje popustit uzdu své ostražitosti. Netrvá to ovšem dlouho, než se její mateřské instinkty opět naplno probudí, jelikož ve škole není vše tak růžové, jak se na první pohled zdá.

PSALI JSME TAKÉ: KVĚTNOVÉ HITY NA NETFLIXU: LÁKÁ NA EMOCIONÁLNĚ STRHUJÍCÍ DRAMA, ROBOTICKÉ SCI-FI S JENNIFER LOPEZ I 3. ŘADU BRIDGERTONOVÝCH

Mothers of Penguins / Matki pingwinów
Foto: Netflix

Zapeklité dědictví (Inheritance/Spadek)

Datum uvedení: 2024

Smrt excentrického vynálezce a moderátora herní show svede dohromady jeho chamtivé příbuzenstvo, jehož členové se s ním nestýkali. Hašteřiví podivíni jsou připraveni udělat cokoliv, aby zařídili, že právě oni zdědí rozsáhlé jmění jejich strýčka. Aby toho dosáhli, musí vyhrát hru, kterou zesnulý vymyslel.

Zapeklité dědictví
Foto: Przemo Paczkowski via Netflix Media Center

Projekt UFO (Project UFO)

Datum uvedení: 2024

Minisérie, která je volně inspirovaná událostmi z 80. let, se bude odehrávat ve Warmii. Vyhasínající televizní hvězda a nadšenec do mimozemšťanů se pustí do intelektuálního pátrání po původu mimozemšťanů, přičemž vtáhnou do své debaty všechny z jejich okolí. Zatímco se budou snažit přesvědčit svět o svých teoriích, mocný politik se pokusí výskyt mimozemšťanů využít k převzetí moci nad zemí.

Projekt UFO
Foto: Netflix

The Polish Assault/Napad

Datum uvedení: 2024

Počátkem 90. let se propuštěnému policistovi naskytne příležitost, jak dostat zpět své místo u policie a život, na který je zvyklý. Jeho úkolem je dopadnout partu zlodějů zodpovědných za vyloupení banky. K případu je však přidělena mladá policistka, takže musí jednat rychle. Na paty mu navíc šlapou média, jejichž pozornost je v tomto případě nevítaná.

The Assault / Napad
Foto: Netflix

Gang zelené rukavičky – 2. řada (The Green Glove Gang 2)

Datum uvedení: 2024

Tři starší kriminálnice se po nevydařené loupeži rozhodnou pověsit svou temnou minulost na hřebík a schovat se před policií v domově důchodců. Když se ale syn jedné z nich dostane do křížku s notoricky známým gangsterem, musí se zlodějky vynořit z úkrytu a začít jednat. Spolu se spřátelenými seniory se rozhodnou k poslední velké akci, vyloupení Národní galerie.


Zdroje: Netflix, What´s on Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.