Skutečná vražda v zákulisí seriálu Problém tří těles: Muž, který otrávil producenta, dostal trest smrti

Barbora Kučerová
Foto: Ed Miller/Netflix © 2024

Problém tří těles doprovázela jedna kontroverze za druhou už v době, kdy jsme ho znali jako literární senzaci. Ta nejšílenější v mnohém připomíná Perníkového tátu a vyvrcholila vraždou nejbohatšího fanouška tohoto velkolepého sci-fi. Za spolupráci s Netflixem by zkrátka někteří i vraždili.

Když se spisovatel Liou Cch’-sin stal prvním Asiatem, který vyhrál prestižní cenu Hugo za science fiction, a jeho knihy se začaly vyprodávat po celém světě, miliardář Lin Qi se rozhodl jednat. Lin měl jmění ve výši 6,8 miliardy jüanů, v přepočtu přibližně 22 miliard korun, a přezdívalo se mu mileniálský miliardář. V roce 2009 založil společnost Yoozoo Games, pro tuzemské hráče známá například hrou Games of Thrones: Winter is Coming.

Když se po roce 2008 knižní trilogie Vzpomínka na Zemi proslavila za hranicemi Číny, odkoupil její práva. K dnešnímu dni tak Yoozoo Games vlastní práva na všechny adaptace tohoto bestselleru, a to včetně divadelní hry, animovaného seriálu a čínské verze, která měla premiéru v loňském roce. Tu poslední zmíněnou najdete na YouTube ke zhlédnutí zcela zdarma a na Kinoboxu pod názvem San Ti (Three-Body) s hodnocením 79 % dominuje nad trhákem Netflixu, který má 75 %.

PSALI JSME: RECENZE: AMBICIÓZNÍ PROBLÉM TŘÍ TĚLES MŮŽE BÝT NOVÝM TAHOUNEM NETFLIXU. I PŘES POMALÝ ROZJEZD JDE O VELMI PODAŘENÉ SCI-FI DÍLO

V roce 2017 přichází na scénu bývalý právník Xu Yao, kterého Lin najal jako ředitele dceřiné společnosti, která se měla věnovat výhradně adaptaci pro Netflix. Po necelých třech letech byl Xu sesazen z funkce a kvůli mizerným výsledkům mu snížili plat. To vedlo k tragickým událostem, které následovaly.

Podle The New York Times, které citovalo čínské zpravodajství Caixin, si Xu poblíž Šanghaje vybudoval laboratoř, kde experimentoval s účinky stovek jedů na psech, kočkách a jiných zvířatech. Látky měl získat přes internet na černém trhu. Od září do prosince 2020 pak podával malé dávky smrtelných jedů přimíchané do pití Linovi, 3 nejmenovaným kolegům a viceprezidentovi filmové divize Zhao Jilongovi. Kolegové i Zhao byli po krátkém pobytu v nemocnici propuštěni bez trvalých následků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SLUNCE POHÁNĚNÉ TISÍCEM LED OBRAZOVEK: PODÍVEJTE SE, JAK SE NATÁČEL AKTUÁLNÍ SCI-FI HIT PROBLÉM TŘÍ TĚLES

Lin, kterému bylo 39 let, nastoupil do nemocnice, kde po 10 dnech zemřel. Xu byl okamžitě zadržen a 22. března 2024, tedy pouhý jeden den po odvysílání Problému tří těles na Netflixu, odsouzen k trestu smrti.

Během prvního týdne na Netflixu zaznamenala první řada 15,6 milionů zhlédnutí. Lin Qi a Zhao Jilong jsou v závěrečných titulcích označeni jako výkonní producenti.

Zdroj: The NY Times, Business Insider, BBC

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.