Velkolepý sci-fi epos Netflixu má být unikátem. Konkurence ho ale vydala dřív a dokonce je ke zhlédnutí zdarma

Obal knihy The Three-Body Problem / Foto: Head of Zeus

Nový seriálový hit od tvůrců Hry o trůny, který chystá Netflix, má být naprosto unikátní. Podle tvůrců jste nikdy dříve nic takového neviděli! Vidět ale můžete. Číňané Netflix totiž předběhli a vydali seriálovou adaptaci knižní série Problém tří těles dříve.

Vysoce ceněná trilogie čínských vědeckofantastických románů, ve které Zemi hrozí invaze technologicky nadřazených mimozemšťanů, je obecně chápána tak, že odráží historické čínské obavy z nadvlády Západu.

Problém tří těles u nás vyšel v roce 2018 a okamžitě si získal přízeň mnoha fanoušků sci-fi a fantasy literatury. Liu Cixin za něj jako první Asiat v historii získal významnou cenu Hugo. Problém tří těles je první knihou série Vzpomínka na Zemi a jelikož okouzlil i Davida Benioffa a D.B. Weisse, tedy tvůrce Hry o trůny, můžeme se těšit na vskutku velkolepou podívanou.

Více jsme o připravované sérii psali zde.

Seriálová adaptace, kterou uvede Netflix, je velice očekávaná a měla by dorazit už začátkem příštího roku. Málokdo ale ví, že už v lednu 2023, tedy o rok dříve než na Netflixu, seriál s názvem Three-Body vyšel i v domovské zemi oblíbené knižní trilogie, v Číně, kde překonával rekordy sledovanosti pro streamovací službu WeTV společnosti Tencent. Vysílala ho také televizní stanic CCTV. Ve Spojených státech ho pak do své nabídky zařadila i Rakuten Viki. Mimo fanouškovskou základnu sci-fi si však v Americe tolik pozornosti nezískal.

Číňané tak předběhli Netflix, který se chystá osmidílnou sérii stejné knižní série vydat až příští rok. Čínská adaptace Problému tří těles si vede skvěle v hodnocení diváků i kritiků. Na ČSFD má zatím 76% hodnocení a na IMDb 7,7 z 10, což je velmi podobné.

Všech 30 dílů čínského seriálu je také zdarma ke zhlédnutí na YouTube s anglickými titulky nebo na WeTV.

Zdroje: IMDb, ČSFD, Netflix, NY Times, PanDaily

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Ales Matousek

    Tak ta čínská adaptace mi přišla pěkně provedená jen ke konci mi přišlo že tvůrcům už docházel dech a tlačili na dokončení ( tak lehce přestřelený start, jak se říká), a té čínské historie kol "kulturní" revoluce se čínský seriál, na rozdíl od autora, dost vyhýbá. Tak jak bude vypadat tato verze jsem v skutku zvědav a už se těším, scifi není nikdy dost:)