Netflix skóruje. Natočí jednu z prvních detektivek Agathy Christie, která je nepředvídatelná a napínavá od začátku až do konce

Michaela Pašková
Foto: ARTE France

Netflixu se povedl parádní kousek v podobě získání práv na natočení detektivky Agathy Christie, nejslavnější spisovatelky všech dob, kterou v počtu prodaných knih předčil pouze William Shakespeare. Jde o knižní hit Záhada sedmi ciferníků.

V roce 1929 vydala Agatha Christie svižnou detektivku Záhada sedmi ciferníků (The Seven Dials Mystery), která se až v roce 2003 dočkala pod Knižním klubem svého českého vydání. Jedno z prvních děl anglické královny detektivek sleduje počínání tří mladých přátel snažících se odhalit příčinu úmrtí jejich kamaráda, notorického spáče. Amatérské detektivy vyšetřování přivede na stopu Sedmi ciferníků, tajemného pojmenování, na které naráží v růžných souvislostech. Během svého vyšetřování se musí mít tři zvědavci na pozoru, protože to vypadá, že jediná oběť vrahovi nestačí.

Rozluštění, které legendární spisovatelka svým čtenářům připravila, je jako vždy překvapivé. „Tak konec knihy byl pro mě opravdu velikým překvapením, to jsem nečekala,” uvádí jedna čtenářka ve své recenzi na webu Databazeknih, přičemž další je podobného názoru: „Agatha Christie napsala spoustu skvělých knih a tato není výjimkou. Rozuzlení je dosti zajímavé, prakticky nepředvídatelné. Lehké čtení.”

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 8 ZAJÍMAVOSTÍ O KRÁLOVNĚ DETEKTIVEK: AGATHA CHRISTIE NESMĚLA CHODIT DO ŠKOLY, VYZNALA SE V JEDECH A ZÁHADNĚ ZMIZELA

„Páni! Ani se mi nechce věřit, že jde o jednu z Agáthiných prvotin. Ta kniha má vše – sympatické i záhadné postavy, tajemství, skvělý britský humor, dobrou zápletku, žádné zbytečně krvelačné výjevy, jak je v dnešních detektivkách, ale hlavně to rozuzlení! No řekněte, koho Agatha totálně nezblbla? Tohle byla naprostá paráda,” píše další.

Netflix právě oznámil, že perfektně napsané dílo, jak ho nazývají jeho čtenáři, se brzy dočká své seriálové adaptace. Na tvorbě seriálu pracuje celý zástup působivých jmen. Od televizního spisovatele a producenta Chrise Chibnalla, který býval showrunnerem oživeného sci-fi seriálu Pán času (Doctor Who), až po výkonnou producentku Suzanne Mackie, mezi jejíž předchozí projekty patří slavný dramatický kousek Koruna (The Crown). Do režisérského křesla se posadí Chris Sweeney a ruku k dílu přikládá i James Prichard ze společnosti Agatha Christie Limited (ALC), pravnuk zesnulé spisovatelky.

PSALI JSME TAKÉ: 5 NEJLEPŠÍCH KRIMI SERIÁLŮ NETFLIXU ZA ROK 2023: ZÁHADNÉ CESTOVÁNÍ ČASEM I PŘÍBĚH SKUTEČNÉHO NARKOBARONA S 85 % NA ČSFD

„Bundle Brentová je jednou z řady zajímavých, humorných a inteligentních postav mladých žen, které moje prababička vytvořila. Vidět ji ožívat díky slovům Chrise Chibnalla a produkce Orchid Pictures s Netflixem je splněný sen. Myslím, že diváci si tento svět, který jsme vytvořili, zamilují a budou doufat v další díly,” uvedl Prichard pro Netflix.

Nový detektivní seriál se začne natáčet letos v létě.


Zdroje: Netflix, Collider, Digital Spy, Databazeknih

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.