Mimozemští parazité si pochutnávají na lidských mozcích. Na Netflix dorazila sci-fi novinka plná monster

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Hraná adaptace jedné z nejprodávanějších mang všech dob, ve které si mimozemští parazité pochutnávají na lidských mozcích, konečně dorazila na Netflix. Jihokorejský seriál Parasyte: The Grey (Gisaengsu: Deo Geurei), pod kterým je podepsán tvůrce seriálového hitu Hellbound a filmu Vlak do Pusanu, není však vhodný pro slabší povahy.

Režisér Yeong Sang-ho má od teď možnost připsat si na konto další hit v podobě seriálu Parasyte: The Grey, jehož předlohou je legendární japonská sci-fi hororová manga série Parasyte. Za dílem stojí Hitoshi Iwaaki a jen do roku 2022 se této mangy, která vycházela v letech 1988 až 1995, prodalo přes pětadvacet milionů výtisků, což z ní činí jeden z nejprodávanějších kousků svého druhu.

V roce 2014 se dočkala i svého anime, Parasyte: The Maxim, které se na Kinoboxu těší vysokému hodnocení 83 %. Po úspěšné kreslené verzi, jež se i po letech na nejrůznějších streamovacích platformách objevuje mezi nejsledovanějšími anime, následovaly dva hrané filmy.

Příběh mangy sleduje mimozemské parazity, kteří dorazili na Zem, kde za svoji potravu považují lidi. Do jejich těla pronikají nosem nebo ušima, což jim umožňuje ovládnout jejich mozek. Jeden z těchto parazitů se pokusil takto ovládnout tělo spícího sedmnáctiletého středoškoláka, ale protože se mu to nepovedlo, vstoupil do něj přes pravou ruku. Protože byl Shinichi schopen zabránit parazitovi v posunu do mozku, zachovaly si obě bytosti svoji osobnost a intelekt. Jelikož soužití nevšední dvojice neušlo pozornosti ostatních parazitů, museli Shinichi a Migi při snaze přežít začít spolupracovat.

Zarytí fanoušci manga série si marně lámali hlavu nad tím, jestli se režisér Yeong Sang-ho hodlá držet předlohy. Netflix jim proto na tuto otázku odpověděl trailerem, z něhož lze odvodit, že se příběh seriálu bude odehrávat v Jižní Koreji a hlavní hvězdou nebude chlapec, nýbrž dívka. To znamená, že seriál Parasyte: The Grey sice z mangy volně čerpá, ale jeho děj se ubírá jinou cestou s možným překvapením.

Ve zveřejněném traileru larvy parazita, které vypadají jako větší masážní kuličky, vyhledávají své lidské hostitele. Jeden z těchto parazitů si vybral Jung Soo-in (Jeon So-nee), kterou při jízdě na motorce srazilo auto. Při tom, co ležela v bezvědomí u silnice, se parazit pokusil proniknout do jejího mozku. Stejně jako v předloze se mu to ovšem nepovedlo. Netrvá to dlouho, než vyděšené dívce oznamuje: „Jsem ten parazit v tobě. Kdybychom se nespojily, obě bychom zemřely.“

V seriálu se proti sobě postaví dva světy. Na jedné straně jsou obyčejní lidé a na straně druhé napadení, jejichž mozky ovládají parazité. Ačkoli si parazité udělali z lidských bytostí své nedobrovolné hostitele, očekávají, že se nebudou bránit. Zuří, že na nich podřazení provádějí pokusy, pronásledují je a chtějí je povraždit. V momentu, kdy jim dojde, že parazitovi, jehož jméno zatím neznáme, se nepovedlo ovládnout mozek Jung Soo-in, se rozhodnou „dvojici“ zneškodnit. Mezitím se lidé shodnou na tom, že je parazitům potřeba uštědřit ránu v podobě velkého likvidačního útoku.

Mangaka Hitoshi Iwaaki, který manga sérii považuje za své dítě a anime za vnouče, je s očekávaným seriálem spokojen. Pro Netflix uvedl, že Parasyte: The Grey vnímá jako nové vnouče, což je rozhodně dobrým znamením.

Zdroje: Netflix, Netflixer, trailer seriálu Parasyte: The Grey, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 83 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.