Mimozemští parazité si pochutnají na lidských mozcích. Netflix v první upoutávce ukazuje sci-fi novinku plnou nechutných oblud

Michaela Pašková
Foto: Netflixer

Netflix svým uživatelům už brzy nabídne jednu z nejzajímavějších hraných adaptací poslední doby. Zkušený režisér, který je podepsán pod populárním Hellbound a filmem Vlak do Pusanu, se prostřednictvím jihokorejského seriálu Parasyte: The Grey (Gisaengsu: Deo Geurei) postaral o nové pojetí jedné z nejprodávanějších mang vše dob.

Ano, čtete správně. Hranou adaptaci legendární japonské sci-fi hororové manga série Parasyte, kterou napsal a ilustroval Hitoshi Iwaaki, si vzali na starosti Jihokorejci. Ačkoli zarytí fanoušci mangy, která vycházela v letech 1988 až 1995 a jen do roku 2022 se jí prodalo přes pětadvacet milionů výtisků, byli z plánu Netflixu znepokojeni, zapojení režiséra Yeong Sang-hoa je však z části uklidnilo.

Jak už název mangy napovídá, příběh pojednává o mimozemských parazitech, kteří dorazili na Zem. Jelikož lidi vnímají jako potravu, pronikají do jejich těla nosem nebo ušima, čímž ovládnou jejich mozek. Jeden z těchto parazitů se pokusil takto vlézt do těla spícího sedmnáctiletého středoškoláka. Protože se mu to nepovedlo, vstoupil do jeho těla přes pravou ruku, čímž si později vysloužil jméno Migi, což je japonský výraz pro pravou.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: STRHUJÍCÍ FANTASTICKÁ JÍZDA A NAPROSTO NEUVĚŘITELNÝ SERIÁL, HOD-NOTÍ PRVNÍ DIVÁCI FANTASY NOVINKU, KTERÁ PRÁVĚ DORAZILA NA NETFLIX

Vzhledem k tomu, že byl Shinichi schopen zabránit Miginu v cestování do jeho mozku, zachovaly si obě bytosti svůj intelekt a osobnost. Nevšední dvojice musela při snaze přežít také spolupracovat, protože netrvalo dlouho, než ostatní parazité přišli na to, že má Shinichi neporušený mozek.

V roce 2014 se manga dočkala svého anime, Parasyte: The Maxim, které se na ČSFD těší vysokému hodnocení 85 %. Ačkoli se ve srovnání s nejnovějšími hity jedná o poměrně starý kousek, na nejrůznějších streamovacích platformách, se stále objevuje mezi nejsledovanějšími pořady. V letech 2014 a 2015 následovaly dva hrané japonské filmy, které pokrývají většinu původního příběhu.

Od té doby, co Netflix oznámil natáčení hrané adaptace mangy Parasyte, si fanoušci lámali hlavu nad tím, zda se tvůrci budou držet původního příběhu. Nyní už víme, že tomu tak v podstatě nebude. Ačkoliv seriál bude z mangy vycházet, děj se bude ubírat jinou cestou a ze zdrojového materiálu bude pouze volně čerpat. S oblíbenou dvojicí Shinichi a Migi by tak diváci v Parasyte: The Grey neměli počítat.

Novinka Parasyte: The Grey.
Foto: Netflix

Hlavní hrdinou nového seriálu odehrávajícím se v Koreji nebude mladík, ale dívka Jung Soo-in (Jeon So-nee), kterou stejně jako Shinichiho čeká podivné soužití s parazitem. Dalšími postavami budou členka elitního týmu Choi Jun-kyung (Lee Jung-hyun), která loví parazity, protože stojí za smrtí jejího manžela, a Seol Kang-woo (Koo Kyo-hwan), muž hledající svoji sestru.

Dále se ukáže Kim Chul-min (Kwon Hae-hyo) vyšetřující případy související se záhadnými parazity a v neposlední řadě jeho policejní parťák Kang Won-seok (Kim In-kwon). Žádná z těchto postav se v původním příběhu nevyskytuje.

PSALI JSME TAKÉ: VÝVOJOVÉ PEKLO ŽIVÉ ADAPTACE LEGENDÁRNÍ MANGY NARUTO POKRAČUJE. DO HRY VSTOUPILA SCENÁRISTKA ZAKLÍNAČE

Ačkoli se jedná o neobvyklý přístup k adaptaci, je zároveň velmi slibný. Režisér Yeon Sang-ho může přinést odlišnou interpretaci světa Parasyte, aniž by ho pouze předělával. „V mých dvaceti bylo Parasyte základem pro ty z nás, kteří se s nadšením zajímali o anime a mangy. Mít možnost na mangu navázat a vytvořit něco nového je nejen velkou ctí, ale také splněným snem z mých mladších let,“ uvedl pro Netflix.

Mangaka Hitoshi Iwaaki, který dílo Parasyte považuje za své dítě a následné anime za vnouče, je s adaptací spokojen. Vnímá ji jako nové vnouče, což je rozhodně dobrým znamením. „Nejvíce mě těší, že je to nový příběh. I když jsem autorem původní mangy, mohl jsem být také divákem, který zažívá vzrušení a údiv,“ vysvětlil.

Netflix hranou adaptaci Parasyte: The Grey uvede 5. dubna.

Zdroje: Netflix, What´s on Netflix, ScreenRant, GAMERANT, Augustman, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.