Nejlepším českým filmem roku 2023 se stala hororová komedie o svérázné tchyni. Převálcovala i vychvalované dobové drama

Tereza Pulgretová
Foto: Eva Kořínková/CČFK

Už od vyhlášení nominací letošních Cen české filmové kritiky byl favorit jasný. Že je hororová komedie Přišla v noci nejlepším tuzemským snímkem roku 2023, kritici potvrdili při předávání ocenění v pražském Divadle Archa. Mezi vítězi, kterých je napříč různými kategoriemi sedm, se neobjevilo dobové drama Úsvit ani sci-fi Bod obnovy.

Hned s třemi cenami v kapse odešli z předávání Cen české filmové kritiky tvůrci hororového kousku Přišla v noci Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček. Z večera, kterým provázel režisér, herec a hudebník Petr Marek, si tato netypicky laděná komedie odnesla sošku pro nejlepší film, režii a herecký výkon Simony Pekové.

Ta se ve snímku zhostila role svérázné šedesátnice Valerie, která obrátí život naruby svému synovi a jeho přítelkyni. Postupně si podmaní nejen prostor bytu, ale i mysl jeho obyvatel, a změní se na docela děsivé monstrum. Ačkoliv komedie nepatřila v kinech k nejnavštěvovanějším, divákům se líbila a na ČSFD získala hodnocení 78 %.

PSALI JSME: BYL ODHALEN NEJLEPŠÍ ČESKÝ FILM ROKU: BRILANTNÍ KOMEDIE UCHVÁTILA KRITIKY. BODUJE I DOBOVÉ DRAMA A PŘÍBĚH INSPIROVANÝ SKUTEČNOSTÍ

Hned v závěsu se se dvěma proměněnými nominacemi ukázal rodinný animák Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Režisér Filip Pošivač si za příběh o svítícím klukovi, jeho kamarádce Slávce a rodičích vysloužil cenu za audiovizuální počin a stal se také objevem roku.

V dalších kategoriích bodovali například Karel Roden za roli právníka, exekutora a především syna matky s Alzheimerovou chorobou ve filmu Tancuj Matyldo. Znásobil tak svůj předešlý úspěch, který slavil díky filmu Masaryk v roce 2018. Jako nejlepší scénář kritici ocenili kriminální drama Alice Nellis s názvem Němá tajemství.

Stejně překvapivě, jako se ani do nominací nedostal historický kousek Bratři o sourozencích Mašínových, si sošku neodneslo vychvalované drama Úsvit ani dlouho očekávané sci-fi Bod obnovy.

ČTĚTE TAKÉ: ČESKÉ FUTURISTICKÉ SCI-FI OKAMŽITĚ DOBYLO NETFLIX A MÍŘÍ PRO ČESKÉHO LVA. JEDNOZNAČNĚ PATŘÍ K FILMŮM, JAKÉ TU JEŠTĚ NEBYLY

Ceny české filmové kritiky 2023

Nejlepší film
Přišla v noci – Eva Pavlíčková, Pavel Vácha, Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar, Šimon Dvořáček

Nejlepší dokument
Světloplachost – Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík

Nejlepší režie
Přišla v noci – Jan Vejnar, Tomáš Pavlíček

Nejlepší scénář
Němá tajemství – Alice Nellis

Nejlepší herec
Tancuj Matyldo – Karel Roden

Nejlepší herečka
Přišla v noci – Simona Peková

Audiovizuální počin
Tonda, Slávka a kouzelné světlo, výtvarné řešení – Filip Pošivač

Cena innogy pro objev roku
Filip Pošivač – Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Mimo kino
#annaismissing – Pavel Soukup, Lucie Kryzová

Nejlepší krátký film
Electra – Daria Kashcheeva

Zdroje: Ceny české filmové kritiky, Kinomaniak, Netflixer, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.