Příběh, který traumatizoval celé Československo: Nový seriál o ohavném zločinu míří na Voyo

Eva Lenská
Foto: Voyo

Tragický příběh znají díky seriálu Třicet případů majora Zemana celé generace Čechoslováků. Málokdo však ví, co rodinné tragédii, která se přihodila v roce 1968 ve středočeských Vonoklasech, předcházelo, co po ní následovalo a jaké byly pohnutky a motivace jednotlivých aktérů.

Brzy budou mít diváci příležitost dozvědět se víc. Celý příběh rodiny Jelínkových přinese v šesti epizodách připravovaný seriál Studna v režii jedné z nejuznávanějších režisérek současnosti Terezy Kopáčové podle scénáře nejvýraznějších talentů své generace Mira Šifry a Kristiny Májové. Ústřední postavy ztvární David Švehlík, Johana Matoušková a Filip Červenka. Vše má na svědomí platforma Voyo.

Něco takového samozřejmě vzbuzuje velkou zvědavost. V médiích vycházejí články a reportáže, rodí se nové a často divoké teorie, i po letech vyvstává spousta otázek. Natáčení seriálu tak předcházela dlouhá příprava a pečlivé rešerše.

I po padesáti letech je příběh Studny stále živý. Proto pro nás bylo důležité projít si všechny spisy a dostupné materiály o rodině, která velkou část společného života prožila v izolaci. V první řadě pro nás bylo stěžejní najít verzi, které sami věříme, a která podle nás nejlépe vystihuje to, co se doopravdy stalo. Ale i když si člověk vše nastuduje, existují stále některé věci, které se nedozví nikdy. S Jelínkovými jsme neseděli u rodinného stolu, nebyli jsme svědky jejich běžných životních situací. Proto jsme vše konzultovali s psychology, vytvářeli si profily jednotlivých postav, snažili jsme se do nich vcítit, zjistit, co se jim mohlo honit hlavou. Aby příběh o nich, o jejich blízkých, rodině i sousedech byl co nejkomplexnější, ale především nejvěrnější. Proto jej vyprávíme od začátku, kdy se Máňa se Standou do sebe zamilovali,“ popsal vznik seriálu scenárista Miro Šifra.

ČTĚTE TAKÉ: KVÍZ: JAK DOBŘE ZNÁTE KOMEDII JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH, KTERÁ LETOS SLAVÍ 50 LET?

Foto: Voyo

V roce 1932 se na vesnické tancovačce začíná dvořit mladičké Marii voják Standa. Zamilovaný pár buduje své hnízdečko lásky, touží založit spokojenou rodinu, šťastně žít a mít dítě z lásky. „Třináct let bydlím ve Vonoklasech. Už když jsme se přistěhovali, věděli jsme o jak slavnou vesnici jde. Začal jsem se o příběh rodiny Jelínkových zajímat, procházet dobové archivy, obecní kroniku, ale i bláznivé teorie, které kolem vznikají. Povídal jsem si se sousedy, kteří si rodinu Jelínků pamatují,“ přiznal osobní motivaci kreativní producent Voyo Michal Prokeš.

„Nebylo jich mnoho. Jelínkovi bydleli na okraji vesnice. Nechodili do hospody, neúčastnili se obecních akcí. Všichni, kdo si na ně pamatují, o nich mluví jako o podivínech. To ale muselo být něčím způsobeno, a to je to téma, které mě nejvíce lákalo,“  doplnil.

Do role Standy Jelínka byl obsazen David Švehlík. Jeho lásku Marii hraje Johana Matoušková. Tato role pro ni byla velkou výzvou. Postavu Marie totiž hraje v době, kdy je jí osmnáct i padesát let. Marie, které nikdo neřekne jinak, než Máňo, si bere svoji životní lásku v nelehké době před druhou světovou válkou, na truc svým rodičům a především matce, která si pro ni představovala úplně někoho jiného. Velmi záhy pak společně se svým mužem čelí první těžké zkoušce. Od počátku se ale s problémy pere hrdě, nezdolně a je tahounem rodiny.

Která holka by se nezamilovala do šarmantního, vtipného Standy? Byl okouzlující, uměl velká gesta. Ale někde hluboko uvnitř v něm od začátku doutnal problém. Máňa ho nejdříve nevidí, pak ho nechce vidět, a nakonec už nechce odejít. Žila totiž v době, kdy se od rodiny neodcházelo, měla pocit, že ji musí držet pohromadě za každou cenu. Studna pro mě není jen fenomén, který stále fascinuje, senzace i noční můra několika generací. Našla jsem v ní právě toto silné téma, kterému rozumím, a které považuji za důležité převyprávět,“ řekla režisérka Tereza Kopáčová, která má s tvorbou sérií podle skutečných událostí bohaté zkušenosti. Stojí například za minisérií Případ Roubal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ČESKÝ PROPADÁK LOŇSKÉHO ROKU MÍŘÍ NA NETFLIX: BERNÁŠKOVÁ V NĚM HRAJE SVOBODNOU MATKU S HERECKÝMI AMBICEMI A VULGÁRNÍM SLOVNÍKEM

Foto: Voyo

Hrdinku popsala jako obyčejnou, ale silnou a ambiciózní ženu. „Rodině obětovala vše. Je pro ni těžké svou roli opustit, fixace na syna v ní vzbuzuje pocit, že bez ní nic nezvládne, přesto, že ho celou dobu vede k opaku,“ vysvětlila.

Ayna Slávka ztvárnil mladý herec Filip František Červenka, v jehož případě jde o o první velkou dramatickou roli. Přiznal, že žádnému projektu nevěnoval tak intenzivní přípravu. „Celou dobu ve Slávkovi bují hlavní konflikt, jak moc má blízko k oběma rodičům. Nevíme, jak to s ním dopadne. Dokáže se osamostatnit? Dokáže vše ustát a najít v životě klid?“ dodal.

Studna tak rozšíří portfolio sérií Voyo Originálů, které jsou inspirovány skutečnými příběhy, osobnostmi nebo událostmi. „Silné příběhy přitahují silné tvůrce, a to se nám podařilo. Miro Šifra je jedním z nejvýraznějších talentů své generace a za scénář k filmu Úsvit byl nominován na Českého lva. Tereza Kopáčová patří k nejúspěšnějším českým režisérkám. Oba mají cit pro detail, empatii vůči svým hrdinům a uvědomují si křehkost a zodpovědnost při vyprávění podle skutečných událostí,“ dodal Jindřich Motýl, producent společnosti Lumivod, která pro Voyo seriál Studna připravuje.

Zdroje: Tisková zpráva Voyo

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.