KVÍZ: Znáte kultovní české filmy a seriály z 80. a 90. let? Plný počet bodů získá málokdo

Foto: Space Films

Období osmdesátých a devadesátých let přineslo na naše televizní obrazovky hromadu skvělých seriálů a filmů, které si rádi pouštíme do dnes. Vyzkoušejte si, jak se vyznáte v tuzemské produkci. Na plný počet bodů to budou mít jen ti nejlepší.

České filmy a seriály už v dnešní době nejsou tím, co bývaly… Tuto větu slýcháme téměř pokaždé, když jde do kin nějaký nový tuzemský kousek. Je pravda, že málokterý novější film se stal takovou legendou, jako mnohé filmy let 80. a 90., které se spoustě divákům neokoukaly ani po letech a rádi si je pouští do dnes. Stejně tak jsou na tom i seriály z této doby.

Vyznáte se v nich? Zkuste si své znalosti otestovat v našem kvízu.

Na plný počet bodů dosáhne málokdo.

Pelíšky, Donutil

KVÍZ: Znáte kultovní české filmy a seriály z 80. a 90. let?

Zkuste si náš kvíz.

1 / 20

V roce 1997 spatřila světlo světa komedie Báječná léta pod psa. Který herec si zde zahrál manžela Libuše Šafránkové Aleše?

2 / 20

V 90. letech jsme se mohli vrátit do Říše pohádek se seriálem Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek. Která herečka si zde zahrála Arabelu?

3 / 20

Někdo si nedovede Vánoce představit bez Popelky, jiný bez Pelíšků. Legendární komedie je plná hlášek. Doplňte jednu z nich: „Soudruhu profesore já jsem se chtěl jen na něco zeptat: …?“

4 / 20

Od osmdesátek děti i dospělé bavil originální seriál o chlapci, který dokázal létat díky květinám z jiné planety. Jmenoval se Létající Čestmír. Kromě létání mohl díky vůni květin dělat ještě jednu věc. Jakou?

5 / 20

Úspěšný dobrodružný seriál ČT Zdivočelá země, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského, si vysloužil rovnou čtyři série. Kdo si v seriálu zahrál podplukovníka Maděru?

6 / 20

Devadesátkám na televizi Nova vládla Hospoda plná štamgastů. V úvodní znělce k seriálu se zpívalo, že „do naší hospůdky vedou jen…“ Kolik schůdků vedlo ho hospůdky, že se šlo tak těžko ven?

7 / 20

Který herec hraje v pohádce Nesmrtelná teta krále?

8 / 20

Který z těchto filmů je celovečerním režisérským debutem Jana Svěráka?

9 / 20

Kdo v pohádce Lotrando a Zubejda říká hlášku: „Co vy to tady tancovali za dupáka? Všechny stromy na maděru!”

10 / 20

Ve filmovém muzikálu Šakalí léta zazní hromada hudebních hitů. Který mezi ně nepatří?

11 / 20

Trhák je hudební komedií z roku 1980, ve které si zahrál snad každý, kdo se v té době objevoval na hudební nebo herecké české scéně. Olga Matušková si zde dokonce zahrála jednu z dcer hajného, kterého hrál její manžel Waldemar Matuška. Které herečky hrály další dvě dcery?

12 / 20

V roce 1984 se začal vysílat seriál z nemocničního prostředí, o kterém by se dalo mluvit jako o předchůdci dnešní Ordinace v růžové zahradě. Jak se jmenuje?

13 / 20

Pamatujete na Kačenku a strašidla? Kačence děda Swoboda, s kterým se seznámila v nemocnici, přenechal Dům hrůzy ve vídeňském Prátru plný strašidelných figurín. Pamatujete si, co je dokázalo přivést k životu?

14 / 20

Školní komedie debutujícího režiséra Zdeňka Trošky s lehkou detektivní zápletkou. To je Bota jménem Melichar. Ve filmu zazní píseň Láska očima. Víte, kdo ji nazpíval?

15 / 20

V roce 1994 natočil Zdeněk Troška pohádku Princezna ze mlejna. O Elišku se ucházelo hned několik nápadníků. Mezi nimi byl chasník Jindřich, vodník, čert a také knížepán. Pamatujete si, kdo ho hrál?

16 / 20

V roce 1991 Zdeněk Troška natočil komedii Slunce, seno, erotika. Kdo v ní říká hlášku: „My nejsme žádní podvodníci. Jak se to řekne německy? Undrwasrmani.“

17 / 20

V roce 1987 si Jiří Langmajer zahrál ve filmu Copak je to za vojáka... Jakou měla jeho postava jménem Milan Kouba hodnost?

18 / 20

Vesnický chlapík Bohuš Stejskal žije sám v rozpadající se chalupě, pracuje jako dřevař, většinu času tráví s kumpány popíjením slivovice. Jeho život se ale náhle změní, když mu advokát oznámí, že zdědil obrovský majetek. O jaký film jde?

19 / 20

V roce 1994 okamžitě uchvátil diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy Bylo nás pět. Jak se jmenovala hlavní dětská postava, kterou hrál Adam Novák?

20 / 20

Jeden z nejvýpravnějších seriálů České televize Cirkus Humberto byl natočen podle slavného románu známého českého spisovatele. Jakého?

Vaše skóre je

Průměrné skóre je 72%

0%

VYZKOUŠJETE SI I DALŠÍ KVÍZY:

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.